Μουσακάς χωρίς κρέας: Η λαχταριστή συνταγή με κιμά από σόγια για χορτοφαγική επιλογή

by Τόνια Τζαφέρη
Μουσακάς χωρίς κρέας: Η λαχταριστή συνταγή με κιμά από σόγια για χορτοφαγική επιλογή

Μουσακάς: Ώρα να δοκιμάσεις και μια εναλλακτική επιλογή

Αρκετοί είναι εκείνοι που λατρεύουν τον μουσακά, αλλά κάπως τον έχουν βαρεθεί, γι΄αυτό και η παρακάτω συνταγή είναι η ιδανική επιλογή για να απολαύσεις και πάλι το αγαπημένο στο φαγητό, με μια αλλαγή όμως. Τα υλικά που θα χρειαστείς:

1 1/2 κούπα μεγάλη σόγια
3 μέτριες ντομάτες ώριμες τριμμένες
1 κουταλιά της σούπας πελτέ
1 καρότο τριμμένο
1 Πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
1 κούπα ελαιόλαδο
1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
Αλάτι πιπέρι κύμινο κουρκουμά Δάφνη γλυκιά πάπρικα και λίγη κανελίτσα.

Μουσακάς χωρίς κρέας: Η λαχταριστή συνταγή με κιμά από σόγια για χορτοφαγική επιλογή

Η εκτέλεση της συνταγής για μουσακά χωρίς κρέας


Ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό σε μικρή κατσαρόλα και όταν κοχλάσει ρίχνουμε τη σόγια…. μόλις πάρει βράση και φουσκώσει κλείνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε για 10 λεπτά στο ζεστό νερό…. κατόπιν τη σουρώνουμε την ξεπλένουμε πολύ καλά με άφθονο νερό και τη στύβουμε.

Ρίχνουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα το σκόρδο και σοτάρουμε να μαραθεί στη συνέχεια προσθέτουμε τη σόγια τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε δυο-τρεις φορές να βγάλουν τα αρώματά τους…. Ρίχνουμε το τριμμένο καρότο τη πιπεριά, βράζουμε για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί.

Όταν εξατμιστεί το κρασί ρίχνουμε τη ντομάτα και το μπελτέ λίγο νεράκι ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία μέχρι να σιγοψηθεί και να τραβήξει όλα τα υγρά να μείνει μόνο με το λαδάκι τότε ρίχνουμε το μαϊντανό και ανακατεύουμε.
Στη συνέχεια κόβουμε τις μελιτζάνες σε ροδέλες τα κολοκυθάκια σε λωρίδες τις πατάτες τα αλατίζουμε και τα λαδώνουμε…. τα απλώνουμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα, και ραντίζουμε με ελαιόλαδο τα ψήνουμε για μισή ωρίτσα στον αέρα στους 220 βαθμούς.

Όταν τα ετοιμάσουμε όλα στρώνουμε τις πατάτες μελιτζάνες κολοκυθάκια με τη σειρά πασπαλίζουμε με τυρί και απλώνουμε τη σάλτσα σόγιας… Όσα λαχανικά μείνουν τα απλώνουμε πάνω από τον κιμά σόγια… Όχι σε στρώσεις ανάμεικτα.

Για την μπεσαμέλ στον μουσακά χωρίς κρέας


Μπεσαμέλ έμαθα να τη φτιάχνω πολύ απλά και μας αρέσει πολύ… Είναι εύκολη ελαφριά και νόστιμη
Επειδή το έφτιαξα στη μεγάλη λαμαρίνα του φούρνου έβαλα 2 λίτρα γάλα… 

Έριξα το μισό στην κατσαρόλα να ζεσταίνεται και στο άλλο μισό διέλυσα 10 κοφτές κουταλιές κορν φλάουρ…. Το πρόσθεσα μέσα στην κατσαρόλα έριξα αλάτι λίγο μοσχοκάρυδο προαιρετικά, και ανακάτεψα μέχρι να δέσει…. Κατόπιν τράβηξα την κατσαρόλα από τη θερμοκρασία και έριξα δύο αβγά ένα-ένα ανακατεύοντας γρήγορα για να μην κόψουν και δύο χούφτες τυρί τριμμένο… Το έριξα πάνω από το μουσακά το έστρωσα να πάει παντού, πασπάλισα με λίγο τυρί και το έβαλα στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσει

Προτεινόμενα