Νηστεία Σαρακοστής: Τα οφέλη και οι πιθανοί κίνδυνοι – Όλα όσα πρέπει να προσέξετε στη διατροφή σας

Νηστεία: Ποια είναι τα οφέλη και ποιοι οι κίνδυνοι

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που επιλέγουν να νηστέψουν και τις 40 μέρες τις Σαρακοστής, όμως πολλοί δεν γνωρίζουν πόσο επικίνδυνο και πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία ενός ανθρώπου να κάνει νηστεία.

– Έλλειψη σιδήρου: Η έλλειψη ζωικών προϊόντων από τη διατροφή μας κατά την διάρκεια της νηστείας, είναι πιθανόν να προκαλέσει έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος που υπάρχει στα νηστίσιμα τρόφιμα απορροφάται πιο δύσκολα.

Τι να κάνετε: Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, καταναλώστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η σόγια, το σπανάκι, οι φακές, τα μαυρομάτικα φασόλια. Επίσης, από το διατροφολόγιο σας δεν πρέπει να λείπουν τα δημητριακά, το ψωμί, οι ξηροί καρποί, τα αποξηραμένα φρούτα και τα θαλασσινά.

Πίνοντας, ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού μετά από κάθε γεύμα αυξάνεται η απορρόφηση του σιδήρου. Ακόμη ένας πιθανός κίνδυνος κατά την περίοδο της νηστείας είναι η αύξηση του βάρους. Αυτή, οφείλεται στα πλούσια σε λίπη νηστίσιμα τρόφιμα, όπως η ταραμοσαλάτα, οι ξηροί καρποί και ο χαλβάς.

– Αύξηση βάρους: Για την αποφυγή της αύξησης του βάρους κατά την περίοδο της νηστείας θα πρέπει να καταναλώνουμε πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά. Δηλαδή, να καταναλώνουμε πολλά ενδιάμεσα μικρογεύματα, να αποφεύγουμε τις υπερβολική κατανάλωση των παραπάνω προϊόντων και να πίνουμε άφθονο νερό.

– Επίπεδα γλυκόζης αίματος: Μεγάλη προσοχή πρέπει να δώσουμε και στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Εκείνα που αυξάνονται από την υπερκατανάλωση ζυμαρικών, ψωμιού και ελαιόλαδου.

– Έλλειψη ασβεστίου: Τέλος, προτιμάμε τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Προς αποφυγήν έλλειψης ασβεστίου από τον οργανισμό προτιμάμε αμύγδαλα, φασόλια, μπρόκολο, σπανάκι και μαύρο ψωμί.

Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας για την υγεία

Φυσικά η νηστεία προσφέρει και μεγάλα οφέλη στον οργανισμό μας αφού μειώνονται τα κορεσμένα ζωικά λίπη με αποτέλεσμα να πέφτουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκερίδιων στο αίμα. Η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και καταπολεμά την δυσκοιλιότητα.

Τρόφιμα πλούσια σε Ω3 όπως καρύδια, φασόλια, ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά, τόνος και σολωμός μειώνουν την αρτηριακή πίεση, βελτιώνουν την διάθεση και μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου Ι.

Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα πως κατά την περίοδο της νηστείας, μια ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη για να μην βλάψουμε τον οργανισμό μας και να εκτελέσουμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα με ευλάβεια μεν αλλά και με ασφάλεια δε.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα