Λουκουμάδες: Η ωραιότερη συνταγή
Ένα από τα αγαπημένα γλυκά, τόσο των μικρών, όσο και των μεγάλων είναι οι λουκουμάδες (ντόνατ), οι οποίοι φτιάχνονται με αλεύρι, μαγιά, αλάτι, ζάχαρη και λάδι. Μάλιστα, υπάρχουν και διάφορες παραλλαγές, όπως με σοκολάτα, μαρμελάδα ή κρέμα, που αν και αυξάνουν το θερμιδικό φορτίο, η γεύση τους είναι ονειρική. Να τονιστεί βέβαια, πως στο συγκεκριμένο γλυκό, οι υψηλές θερμίδες προέρχονται κυρίως από το λάδι που χρησιμοποιείτε για το τηγάνισμα και τη ζάχαρη.
Η εκτέλεση των νηστίσιμων λουκουμάδων
ΥΛΙΚΑ
1/2 kg αλεύρι για όλες τις χρήσεις. -1 ποτήρι νερό. -1 φακελάκι μαγιά. -3 με 4 κουταλιές ζάχαρη. -Λίγο αλάτι. -1 βανίλια. -1/2φλ βιτάμ λιωμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε στο μπολ τη μαγιά, τη ζάχαρη ,τη βανίλια, το αλάτι και το βούτυρο. -Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. -Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές και μαλακό. -Αφήνουμε τη ζύμη “να ξεκουραστεί” και να φουσκώσει….Και μετά πλάθουμε τους λουκουμάδες τους οποίους και αφήνουμε για μισή ώρα στην άκρη πριν τους τηγανίσουμε. –Τηγανίζουμε σε καυτό λάδι ενώ τους βάζουμε να τραβήξουν το πλεονάζον σε χαρτί κουζίνας. Τους ζαχαρώνουμε αμέσως ζεστούς για να κολλήσει πάνω τους η ζάχαρη.