Καριόκες του Άκη: Για να μη πάει χαμένο το πασχαλινό τσουρέκι
Μικροί και μεγάλοι θα ξετρελαθούν με αυτή την συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη. Δοκιμάστε να φτιάξετε σοκολατένιες καριόκες με το τσουρέκι που έχει περισσέψει από το Πάσχα.
Από τον Άκη Πετρετζίκη
Υλικά
- 60 γρ. βούτυρο
- 150 γρ. τσουρέκι
- 50 γρ. καρύδια
- 120 γρ. ζαχαρούχο γάλα
- 1 κ.γ. κοφτό κανέλα
- 10 γρ. κακάο
- 10 γρ. κονιάκ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κ.σ. μέλι
- 180 γρ. κουβερτούρα
Για το σερβίρισμα
sprinkles, πολύχρωμα
Η εκτέλεση της συνταγής του Άκη για σοκολατένιες καριόκες
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150°C στον αέρα.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο και μεταφέρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει.
Κόβουμε το τσουρέκι σε μικρά κομμάτια και το τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να φύγει όλη η υγρασία από το τσουρέκι.
Βάζουμε στον πολυκόφτη το τσουρέκι και τα καρύδια και τα χτυπάμε. Δεν θέλουμε να γίνουν σκόνη αλλά να μείνουν κάποια κομμάτια.
Αδειάζουμε το μείγμα του πολυκόφτη σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, την κανέλα, το κακάο, το κονιάκ, το εκχύλισμα βανίλιας και το μέλι.
Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους.
Πιέζουμε το μείγμα με τα χέρια μας ώστε να σφίξει και το τοποθετούμε πάνω σε διάφανη μεμβράνη στον πάγκο εργασίας.
Χρησιμοποιώντας τα χέρια μας του δίνουμε σχήμα σαλαμιού και το τυλίγουμε στη διάφανη μεμβράνη.
Τοποθετούμε παράλληλα 2 διάφανες μεμβράνες πάνω στον πάγκο εργασίας ακουμπώντας η μία την άλλη.
Τοποθετούμε πάνω στις μεμβράνες το τυλιγμένο σαλάμι.
Τυλίγουμε ξανά το μείγμα πολύ σφιχτά στις μεμβράνες και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή στην κατάψυξη για 1 ώρα.
Κόβουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 1-1 1⁄2 λεπτό, μέχρι να λιώσει.
Τοποθετούμε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας στον πάγκο εργασίας.
Βγάζουμε το σαλάμι από το ψυγείο ή την κατάψυξη, αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη, και το κόβουμε σε 12 φέτες πάχους 1 εκ.
Παίρνουμε κάθε κομμάτι με ένα πιρούνι ή μια τσιμπίδα και το βουτάμε στη λιωμένη κουβερτούρα.
Αφαιρούμε το κομμάτι από την κουβερτούρα και το ακουμπάμε πάνω στη λαδόκολλα.
Πασπαλίζουμε με πολύχρωμα sprinkles.
Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια.
Αφήνουμε τις καριόκες στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα.
Σερβίρουμε.