Ο πιο γλυκός πειρασμός: Η μυστική συνταγή από την Μικρά Ασία για τον πιο λαχταριστό μπακλαβά

Ο πιο γλυκός πειρασμός: Η πιο νόστιμη συνταγή μπακλαβά που θα λατρέψουν όλοι

Το πιο φημισμένο γλύκισμα στην Ελλάδα, στην Τουρκία και στο Αζερμπαϊτζαν είναι ο μπακλαβάς. Το σιροπιαστό γλυκό που αγαπάνε όλοι και καταναλώνεται μετά από το γεύμα μαζί με καφέ.

Το γλυκό φτιάχνεται με ζύμη φύλλου και περιέχει γέμιση ξηρών καρπών, συνήθως φουντούκι, φυστίκι ή καρύδι, και παίρνει την γλυκιά του γεύση από σιρόπι ζάχαρης ή μελιού.

Η συνταγή για τον πιο γλυκό πειρασμό, τον μπακλαβά 

  • Φύλλο Κρούστας 2 πακέτα
  • Αμυγδαλα 400 γραμ. χοντροκομμένα
  • Καρυδια 400 γραμ. χοντροκομμένα
  • Γαλέτα 150 γραμ.
  • Κανελά 1 κουτ. γλυκού γεμάτο
  • Γαρίφαλο 1 κουτ. γλυκού κοφτό
  • Μοσχοκάρυδο 1 πρέζα
  • Πορτοκαλι Ξύσμα από 1
  • Καστανή Ζάχαρη 3 κουτ. σούπας
  • Ζαχαρη 1 κουτ. σούπας
  • Βουτυρο 200 γραμ. αγελάδος
  • Βουτυρο 50 γραμ. πρόβειο
  • Φυτίνη 150 γραμ.

Για το σιρόπι:

  • Μελι 150 γραμ.
  • Ζαχαρη 950 γραμ.
  • Νερό 600 γραμ.
  • Κανελά 1 ξύλο
  • Λεμονι 1½ κουτ. σούπας χυμό
  • Λεμονι Φλούδα από ½

Ο πιο γλυκός πειρασμός: Εκτέλεση

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το αγελαδινό βούτυρο, το πρόβειο βούτυρο και την φυτίνη να λιώσουν ανακατεύοντας τα όλα μαζί. Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας όμως να μην γίνουν σκόνη.
  • Στην συνέχεια βάζουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, την γαλέτα, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την καστανή ζάχαρη, την κρυσταλλική ζάχαρη, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας ή ένα στρογγυλό 36 εκ.
  • Το βουτυρώνουμε καλά μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας το καθένα ανάμεσα πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο. Με το χέρι ή με ένα κουτάλι σκορπίζουμε λίγη από την γέμιση και στην συνέχεια στρώνουμε ένα φύλλο από πάνω φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω γύρω.
  • Το διπλώνουμε εκεί που περισσεύει και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα. Στην συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν απομείνει βουτυρώνοντας τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τετράγωνα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού. Πρέπει να κόβει περίπου μέχρι την μέση.
  • Καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρίφαλου, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα για 1½ ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας. Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες, πριν ρίξουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι:

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράση το βράζουμε για 4 λεπτά.
  • Μόλις ετοιμαστεί το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντας το λίγο λίγο προσεκτικά για να πάει παντού.

Μυστικά

  • Μπορούμε να κάνουμε το γλυκό μας σε ταψί 36 εκ. κουζίνας κι αν είναι στρογγυλό, τότε τα φύλλα τα βάζουμε σταυρωτά.
  • Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνο με καρύδι, ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φιστίκια Αιγίνης. Μπορούμε, όταν σερβίρουμε το κομμάτι να ανασηκώσουμε τα πρώτα φύλλα και να βάλουμε ροζέτας σαντιγί και να ξαναβάλουμε τα φύλλα από επάνω. Τα δύο πακέτα κρούστας είναι 20 φύλλα, περίπου 1 κιλό δηλαδή.
  • Αντί για γαλέτα μπορούμε να χτυπήσουμε στο μούλτι 18 φρυγανιές. Αντί για βούτυρο πρόβειο μπορούμε να βάλουμε φυτίνη για πιο ελαφριά γεύση. Το μέλι για το σιρόπι πρέπει να είναι καλής ποιότητας.

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων