Ομορφαίνει δεν παχαίνει: Tο πιο λαχταριστό πολίτικο εκμέκ με τσουρέκι για να τρατάρετε τους δικούς σας

Πολίτικο εκμέκ: Δεν θα περισσέψει μπουκιά

Δοκιμάστε να φτιάξετε πολίτικο εκμέκ με τσουρέκι για να φιλέψετε φίλους και συγγενείς και όλοι θα σας ζητάνε τη συνταγή. Μια πανεύκολη συνταγή για ένα γλυκό που αγαπάμε όλοι.

Υλικά

Για την βάση:

  • 1 μέτριο τσουρέκι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 75 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • ½ κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη με ζάχαρη

Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής:

  • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 3 + 1 κούπες γάλα
  • ¾ κούπας ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

Για την σαντιγί:

  • 250 ml. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 25 γρ. ζάχαρη άχνη

Για το σιρόπι:

  • 1 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 1 κ.σ. χυμό λεμόνι

Για τη διακόσμηση:

  • Αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο, ή φιστίκι Αιγίνης κοπανισμένο
  • Κανέλλα

Πολίτικο εκμέκ: Διαδικασία

  • Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει μετράμε 5 λεπτά και το αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C στην ένδειξη «αέρας» και βουτυρώνουμε ένα ταψί. Απλώνουμε τις φέτες του τσουρεκιού στο ταψί, χωρίς να αφήνουμε κενά ενδιάμεσα.
  • Διαλύουμε τη μαστίχα μέσα στο λιωμένο βούτυρο και με ένα πινέλο βρέχουμε με αυτό τις φέτες τσουρεκιού.
  • Ψήνουμε για 12 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν οι φέτες να ροδίζουν. Αφαιρούμε από το φούρνο και σιροπιάζουμε την βάση με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε την βάση τσουρεκιού στην άκρη να «τραβήξει» και προετοιμάζουμε την κρέμα.
  • Με ένα μίξερ χτυπάμε τα αυγά να αφρατέψουν και προσθέτουμε την μία κούπα γάλα. Μόλις ανακατευτούν, προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι. Χτυπάμε το μίγμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί.
  • Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι ζεσταίνουμε τις 3 κούπες γάλα με τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσουν να σχηματίζονται φουσκάλες στην άκρη, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε καλά.
  • Προσθέτουμε λίγο από το ζεστό γάλα στο μίγμα αλευριού και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην ψηθούν τα αυγά. Αδειάζουμε το μίγμα μέσα στο κατσαρολάκι με το ζεστό γάλα ανακατεύοντας διαρκώς.
  • Ξαναβάζουμε την κρέμα στη φωτιά ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να αρχίσει να πήζει και να σχηματίζονται φουσκάλες βρασμού.
  • Απλώνουμε την ζεστή κρέμα πάνω στη βάση τσουρεκιού και σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη, η οποία πρέπει να ακουμπάει επάνω στην κρέμα, για να μην δημιουργηθεί κρούστα.
  • Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου πριν μπορέσουμε να βάλουμε το εκμέκ στο ψυγείο.
  • Χτυπάμε στο μίξερ την κρέμα γάλακτος με την άχνη ζάχαρη, μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται σταθερές κορυφές.
  • Διακοσμούμε το εκμέκ, παγωμένο, με ροζέτες σαντιγί ή την απλώνουμε με μία σπάτουλα και σχηματίζουμε κυματιστές γραμμές με ένα πιρούνι.
  • Πασπαλίζουμε λίγη κανέλα και μπόλικο αμύγδαλο ή φιστίκι.

Related posts

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα

Τι θα συμβεί αν πιούμε ελαιόλαδο με άδειο στομάχι το πρωί και δεν είχαμε την παραμικρή ιδέα