Όσα πρέπει να γνωρίζετε για το τηγανισμένο λάδι αλλά και πόσες φορές μπορείτε να το ξανά μαγειρέψετε

Λάδι: Τι δείχνουν οι έρευνες για το τηγάνισμα

Πόσες φορές άραγε μπορείς να μαγειρέψεις ξανά το λάδι; Και που μπορείς να το αποθηκεύσεις; Η μήπως δεν πρέπει να το ξανά χρησιμοποιήσεις; Οι απαντήσεις βρίσκονται όλες παρακάτω.

Αν θέλετε να φτιάξετε ένα γρήγορο και νόστιμο φαγητό τότε γνωρίζετε πως το τηγάνι είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να το καταφέρετε. Μπορεί το αποτέλεσμα να μην είναι ιδιαίτερα light αλλά αυτός ο τρόπος μαγειρέματος θα σας χαρίσει σε μερικά μόνο λεπτά ένα νόστιμο πιάτο.

Πόσες φορές, όμως, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το ίδιο λάδι; Έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει πως το ίδιο λάδι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται πάνω από 3 φορές. Αυτό, βέβαια, ισχύει όταν το τηγάνισμα διαρκεί 4-5 λεπτά και σε ήπια θερμοκρασία.

Ο λόγος που πρέπει να αλλάζετε το λάδι είναι επειδή μετά από πολλές χρήσεις αυτό οξειδώνεται.

Αυτό σημαίνει πως αλλοιώνονται τα συστατικά του.

Πέρα από αυτό πολύ σημαντικό είναι και το πού ρίχνετε το λάδι μετά το μαγείρεμα. Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι- από εμάς ρίχνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι στον νεροχύτη. Αυτό, όμως, είναι μεγάλο λάθος. Το μόνο που πετυχαίνουμε με αυτόν τον τρόπο είναι να μολύνουμε χιλιάδες λίτρα νερού.

Αφήνετε το λάδι να κρυώσει και γεμίζετε με αυτό πλαστικά μπουκαλάκια νερού. Έπειτα, πηγαίνετε τα μπουκάλια με το λάδι σε διάφορα σημεία που τα μαζεύουν και αναλαμβάνουν να τα ανακυκλώσουν. Διαφορετικά, πετάξτε το μπουκαλάκι με το λάδι σε κάδο σκουπιδιών.

Είτε τηγανίζετε συχνά στο σπίτι σας, είτε το κάνετε μία στο τόσο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του φαγητού υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό, το οποίο έχει να κάνει με το λάδι που έχει μείνει στα σκεύη και που θα το ρίξετε.

Η αλήθεια είναι πως η πρώτη επιλογή πολλών ανθρώπων είναι να το ρίξουν στον νεροχύτη, ωστόσο, αυτή η τακτική είναι λανθασμένη. Ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός πως ένα λίτρο λαδιού μολύνει σχεδόν ένα εκατομμύριο λίτρο νερού, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες ενός σπιτιού για 14 χρόνια.

Για τον λόγο αυτό, η καλύτερη λύση είναι να πάρετε το λάδι και να το ρίξετε σε πλαστικό μπουκάλι, είτε νερού, είτε αναψυκτικού, να το κλείσετε καλά και να το ρίξετε στα σκουπίδια.

Related posts

Η Βέφα αποκαλύπτει τα 8 μυστικά για τα πιο τέλεια μελομακάρονα

Ρεκόρ κοινοποιήσεων ο Πετρετζίκης: Είπε το μυστικό στη συνταγή για μελομακάρονα και κουραμπιέδες και… τρέμουν οι ζαχαροπλάστες

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα