Παραδοσιακή και με αγνά συστατικά: Υγιεινή & εύκολη φανουρόπιτα με 9 υλικά για να σας φανερώσει ο Άγιος αυτό που ζητάτε

Φανουρόπιτα: Η ιστορία πίσω από την πίτα και η συνταγή

Η πιο παραδοσιακή και γλυκιά πίτα στην Ορθοδοξία είναι η φανουρόπιτα. Μια πίτα, σήμα κατατέθεν της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας που προσφέρεται ανήμερα στην ημέρα μνήμης του Αγίου Φανουρίου, στις 27 Αυγούστου.

Δεν περιέχει βούτυρο, είναι λοιπόν ένα κέικ λαδιού και οι πιστοί ζητούν με την προσφορά της πίτας τη «φανέρωση» αντικειμένων ή ανθρώπων ή γενικά να βρουν κάτι που ψάχνουν.

Η πίτα σύμφωνα με την παράδοση είναι για την την συγχώρεση της μητέρας του Αγίου Φανουρίου, που ήταν μια αμαρτωλή γυναίκα πολύ σκληρή με τους φτωχούς.

Τα υλικά πρέπει κατά την παράδοση να είναι μονός αριθμός, κατά περιοχή εφτά, εννιά ή έντεκα υλικά. Τα υλικά πρέπει να είναι όλα νηστίσημα, γι’ αυτό και περιέχει ελαιόλαδο ή σπορέλαιο.

Τα βασικά / συνηθέστερα υλικά είναι: αλεύρι, ελαιόλαδο ή σπορέλαιο, ζάχαρη, χυμός πορτοκάλι, μπέικιν πάουντερ, καρύδια, σταφίδες.

Άλλα υλικά μπορεί να περιλαμβάνουν κανέλα, γαρίφαλο, μαγειρική σόδα και νερό.

Φανουρόπιτα: Αυτή είναι η πανεύκολη συνταγή

ΥΛΙΚΑ:

  1. 3 φλιτζάνια τσαγιού φαρίνα ολικής
  2. 1 φλιτζάνι τσαγιού καστανή ζάχαρη
  3. 2 κουταλάκια γλυκού bakin powder
  4. 1 κουταλάκι γλυκού σόδα μαγειρική
  5. 1 κουταλάκι γλυκού (και κάτι) κανέλα
  6. 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  7. 1/2 κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
  8. 2/3 φλιτζανιού λάδι (ελαιόλαδο κατά προτίμηση)
  9. 1/2 φλιτζανιού χυμό πορτοκάλι και ξύσμα το πορτοκάλι

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ:

  • 1/2 φλιτζανιού σταφίδα ξανθή
  • 1/2 φλιτζανιού σταφίδα μαύρη
  • 1/2 φλιτζανιού καρύδια χοντροκομμένα
  • Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

Φανουρόπιτα: Η εκτέλεση της συνταγής

Κοσκινίζουμε το αλεύρι, και προσθέτουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το γαρύφαλλο, το bakin. Λιώνουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκάλι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αναμιγνύουμε με το μίξερ ή με τον αυγοδάρτη.

Αλείφουμε λάδι σε ένα ταψί και λίγο αλεύρι, για να μη μας κολλήσει στον πάτο του το κέικ.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί μας και ψήνουμε για 1 ώρα στους 180°C.

Αφού το βγάλουμε από τον φούρνο, και πριν το κόψουμε, το αφήνουμε να κρυώσει. Μπορούμε να πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα