Παραδοσιακή καρυδόπιτα: Το μυστικό στην συνταγή για να γίνει αφράτη και πεντανόστιμη

by Newsroom i-diakopes.gr
Παραδοσιακή καρυδόπιτα: Το μυστικό στην συνταγή για να γίνει αφράτη και πεντανόστιμη

Παραδοσιακή καρυδόπιτα: Εύκολη και πεντανόστιμη με το πιο λαχταριστό σιρόπι

Ένα από τα αγαπημένα γλυκά ταψιού για μικρούς και μεγάλους. Η συγκεκρίμενη συνταγή είναι πανεύκολη στην εκτέλεση και κρύβει το μυστικό για να βγει αφράτη και πεντανόστιμη η καρυδόπιτα. Όλοι θα ταξιδέψουν με την γεύση της.

Υλικά

  • 10 αβγά, χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια
  • 10 κουτ. σούπας γεμάτες ζάχαρη
  • 10 κουτ. σούπας γεμάτες σιμιγδάλι χοντρό
  • 10 κουτ. σούπας γεμάτες τριμμένη φρυγανιά
  • 200γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
  • 6 κουτ. σούπας μπράντι
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα και ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • 1 κουτ. σούπας ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού
  • τριμμένη φρυγανιά για το πασπάλισμα του ταψιού

Για το σιρόπι

  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • χυμό και φλούδα από ½ λεμόνι

Παραδοσιακή καρυδόπιτα: Το μυστικό στην συνταγή για να γίνει αφράτη και πεντανόστιμη

Η ονειρική συνταγή για μια παραδοσιακή καρυδόπιτα

Εκτέλεση

  • Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους με τη ζάχαρη για 6 λεπτά σε μεγάλη ταχύτητα, μέχρι να γίνουν ένα μίγμα άσπρο και αφράτο. Προσθέτετε το μπράντι και χτυπάτε λίγο ακόμα.
  • Αναμιγνύετε το σιμιγδάλι με τη φρυγανιά, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού και προσθέτετε το μίγμα στο μπολ με τους κρόκους ανακατεύοντας καλά. Τέλος, προσθέτετε και τα καρύδια και ανακατεύετε για να ενσωματωθούν.
  • Σε ξεχωριστό μπολ χτυπάτε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και με μια σπάτουλα την ενσωματώνετε στο πρώτο μίγμα με μεγάλες κινήσεις για να μη χαθεί ο αέρας της και να γίνει αφράτο.
  • Βουτυρώνετε ένα μέτριο μακρόστενο ταψί και το πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Στρώνετε το μίγμα στο ταψί ομοιόμορφα και ψήνετε την καρυδόπιτα στους 180°C στον αέρα ή στους 200°C σε φούρνο πάνω κάτω για 45-50 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να στεγνώσει καλά. Τη βγάζετε από το φούρνο και, όταν κρυώσει, την κόβετε σε ρόμβους.
  • Όσο ψήνεται η πίτα φτιάχνετε και το σιρόπι: βάζετε τη ζάχαρη με το νερό σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Όταν πάρουν βράση, προσθέτετε το λεμόνι και βράζετε για 7 λεπτά. Περιχύνετε την κρύα καρυδόπιτα με καυτό σιρόπι και αφήνετε να απορροφηθεί καλά.
  • Γαρνίρετε την καρυδόπιτα με ψιλοκομμένα καρύδια ή κομματάκια από γλυκό κουταλιού της αρεσκείας σας. Σερβίρεται θαυμάσια με παγωτό καϊμάκι.

Προτεινόμενα