Παραδοσιακός μπακλαβάς: Το μυστικό με το μέλι από την Μικρά Ασία – Ονειρικό αποτέλεσμα

Παραδοσιακός μπακλαβάς: Η συνταγή για το πιο λαχταριστό γλύκισμα

Αν και υπάρχει μια διαφωνία για το που πρωτοεμφανίστηκε ο μπακλαβάς, η Ελλάδα, η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζαν τιμάνε αυτό το γλυκό. Είναι ένα γλύκισμα που κανείς δεν μπορεί να πει όχι, είναι παραδοσιακό και συνήθως τον τρώμε μετά το φαγητό μαζί με τον καφέ.

Υλικά

  • Φύλλο Κρούστας 2 πακέτα
  • Αμυγδαλα 400 γραμ. χοντροκομμένα
  • Καρυδια 400 γραμ. χοντροκομμένα
  • Γαλέτα 150 γραμ.
  • Κανελά 1 κουτ. γλυκού γεμάτο
  • Γαρίφαλο 1 κουτ. γλυκού κοφτό
  • Μοσχοκάρυδο 1 πρέζα
  • Πορτοκαλι Ξύσμα από 1
  • Καστανή Ζάχαρη 3 κουτ. σούπας
  • Ζαχαρη 1 κουτ. σούπας
  • Βουτυρο 200 γραμ. αγελάδος
  • Βουτυρο 50 γραμ. πρόβειο
  • Φυτίνη 150 γραμ.

Για το σιρόπι:

  • Μελι 150 γραμ.
  • Ζαχαρη 950 γραμ.
  • Νερό 600 γραμ.
  • Κανελά 1 ξύλο
  • Λεμονι 1½ κουτ. σούπας χυμό
  • Λεμονι Φλούδα από ½

Η συνταγή και τα μυστικά για ένα ονειρικό παραδοσιακό μπακλαβά

Εκτέλεση

  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζουμε το αγελαδινό βούτυρο, το πρόβειο βούτυρο και την φυτίνη να λιώσουν ανακατεύοντας τα όλα μαζί. Βάζουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκόβουμε, προσέχοντας όμως να μην γίνουν σκόνη.
  • Στην συνέχεια βάζουμε τα αμύγδαλα, τα καρύδια, την γαλέτα, τη κανέλα, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το ξύσμα πορτοκαλιού, την καστανή ζάχαρη, την κρυσταλλική ζάχαρη, σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά. Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας ή ένα στρογγυλό 36 εκ.
  • Το βουτυρώνουμε καλά μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας το καθένα ανάμεσα πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο. Με το χέρι ή με ένα κουτάλι σκορπίζουμε λίγη από την γέμιση και στην συνέχεια στρώνουμε ένα φύλλο από πάνω φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω γύρω.
  • Το διπλώνουμε εκεί που περισσεύει και το βουτυρώνουμε. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, φύλλο – βουτύρωμα – γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα. Στην συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν απομείνει βουτυρώνοντας τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τετράγωνα και προσέχουμε να μην φτάνει το μαχαίρι μας μέχρι τον πάτο του ταψιού. Πρέπει να κόβει περίπου μέχρι την μέση.
  • Καρφώνουμε σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρίφαλου, τα περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με νερό.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα για 1½ ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας. Το αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες, πριν ρίξουμε το σιρόπι.

Για το σιρόπι:

  • Ετοιμάζουμε το σιρόπι βάζοντας σε μία κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράση το βράζουμε για 4 λεπτά.
  • Μόλις ετοιμαστεί το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντας το λίγο λίγο προσεκτικά για να πάει παντού.

Μυστικά

  • Μπορούμε να κάνουμε το γλυκό μας σε ταψί 36 εκ. κουζίνας κι αν είναι στρογγυλό, τότε τα φύλλα τα βάζουμε σταυρωτά.
  • Μπορούμε να το φτιάξουμε μόνο με καρύδι, ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φιστίκια Αιγίνης. Μπορούμε, όταν σερβίρουμε το κομμάτι να ανασηκώσουμε τα πρώτα φύλλα και να βάλουμε ροζέτας σαντιγί και να ξαναβάλουμε τα φύλλα από επάνω. Τα δύο πακέτα κρούστας είναι 20 φύλλα, περίπου 1 κιλό δηλαδή.
  • Αντί για γαλέτα μπορούμε να χτυπήσουμε στο μούλτι 18 φρυγανιές. Αντί για βούτυρο πρόβειο μπορούμε να βάλουμε φυτίνη για πιο ελαφριά γεύση. Το μέλι για το σιρόπι πρέπει να είναι καλής ποιότητας.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα