Πασχαλινό τσουρέκι: Η πιο εύκολη συνταγή
Το τσουρέκι στην Ελλάδα αποτέλει μεγάλη υπόθεση ειδικά την περίοδο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων. Μιας και πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, σας έχουμε την πιο εύκολη συνταγή για ένα πεντανόστιμο τσουρέκι χωρίς μπελάδες από την κορυφαία Αργυρώ Μπαρμπαρίγου. Πάμε να δούμε τα υλικά.
- 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
- 1 κύβο φρέσκια μαγιά των 25 γρ. (ή 1 φάκελο μαγιά 8 γρ.)
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 200 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. φρέσκο γάλα
- 50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
- 2 μεγάλα αυγά
- 1 κρόκο αυγού
- 2 κ.γ. κοφτά μαχλέπι σε σκόνη
- 1 κ.γ. κοφτό κακουλέ σε σκόνη
- 1 ακέρωτο πορτοκάλι (το ξύσμα)
- 3 δάκρυα μαστίχα
- 1 βανίλια
Για το τελείωμα
- 1 κρόκο με 1 κ.σ νερό και 2 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα
- 50 γρ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)
- 50 γρ. βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα
Η εκτέλεση της συνταγής για το Πασχαλινό Τσουρέκι της τεμπέλας
- Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα.
- Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε ως εξής: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα. Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά.
- Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι.
- Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία.
- Αποσύρουμε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35ºC. Αν καίει πολύ, περιμένουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό.
- Προσθέτουμε το χυμό από πορτοκάλι και τα αυγά χτυπημένα.
- Χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.
- Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Κάνουμε λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα όλα τα υγρά υλικά.
- Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
- Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με μία σπάτουλα.
- Η ζύμη θα είναι κολλώδης, αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά, δεν πιάνεται στο χέρι.
- Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη.
- Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
- Βουτάμε μία σπάτουλα ή μια χούφτα ζύμης σε βούτυρο και ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ.
- Αναδιπλώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, φέρνοντάς τα προς το κέντρο. Έτσι ξεφουσκώνουμε τη ζύμη.
- Την διπλώνουμε 2-3 φορές.
- Όποτε κολλάει στη σπάτουλα η ζύμη τη βουτάμε σε λιωμένο βούτυρο.
- Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες, δηλαδή κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα.
- Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική.
- Αν βάλεις τη ζύμη στο ψυγείο σου θα πρέπει την επόμενη μέρα να την αφήσεις στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Η ζύμη συνεχίζει και φουσκώνει και μέσα στο ψυγείο.
- Εναλλακτικά, μπορείς να αφήσεις τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ολόκληρη νύχτα.
- Έτσι, η ζύμη έχει όλο το χρόνο να φουσκώσει και να γίνει φανταστική.
- Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, βουτάμε το δάχτυλό μας σε βούτυρο και το βυθίζουμε στη ζύμη.
- Εάν το βαθούλωμα παραμένει στη ζύμη, τότε η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά.
- Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια, τη βγάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει.
- Η ζύμη ζυγίζει 1.250 γρ.
- Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
- Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη.
- Πλάθουμε τρία φυτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.
- Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι.
- Ομοίως φτιάχνουμε και το άλλο τσουρέκι.
- Βάζουμε τα πλασμένα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους.
- Για να μην απλώνουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο μπορείτε να τα βάλετε σε μακρόστενες φόρμες για κέικ βάζοντας αντικολλητικό χαρτί μέσα.
- Δυο φόρμες με διάμετρο 28×10 εκατοστά είναι ιδανικές.
- Σκεπάζουμε τα τσουρέκια καλά με πετσέτες, να μην ξεραθεί η επιφάνεια.
- Αφήνουμε απόσταση μεταξύ των τσουρεκιών στην λαμαρίνα, γιατί φουσκώνουν.
- Τα αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά σε ζεστό σημείο.
- Ιδανικά σε σβηστό φούρνο που πριν είχαμε ζεστάνει στους 50°C.
- Αφού φουσκώσουν τα τσουρέκια τα αλείφουμε με διάλυμα αυγού με ένα πινέλο.
- Επειδή με το άλειμμα συρρικνώνονται ελαφρά, τα αφήνουμε 10 λεπτά να φουσκώσει ξανά η επιφάνειά τους και να τεντώνουν.
- Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο (αν βάλουμε).
- Φουρνίζουμε τα αφράτα τσουρέκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στον αέρα, στην μεσαία σχάρα και τα ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά να ροδίσουν.
- Μέσα στο φούρνο που ψήνονται τα τσουρέκια, βάζουμε ένα ταψάκι με βραστό νερό για να έχουν υγρασία στο ψήσιμο και να γυαλίζουν.
- Για το διάλυμα αυγού για την επάλειψη, ανακατεύουμε κρόκο αυγού, λίγη ζάχαρη και λίγο νερό.
- Με διάλυμα κρόκου τα τσουρέκια παίρνουν σκούρο χρώμα.
- Για πιο ανοιχτό χρώμα, χρησιμοποίησε μόνο το ασπράδι για την επάλειψη.
Η πρόταση της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Η είδηση της ημέρας
- Αφού ψηθούν, αν θέλουμε, τα βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα.
- Επίσης, μπορούμε, αφού ψηθούν, να τα αλείψουμε με λιωμένο βούτυρο όσο είναι ζεστά για να διατηρηθούν μαλακά.
- Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά.
Πηγή: Argiro.gr