Πατάτες φούρνου: Η πεντανόστιμη συνταγή με πράσα, γραβιέρα και κρέμα

Πατάτες φούρνου: Ένας ονειρεμένος και πρωτότυπος συνδυασμός

Η πατάτα με το πράσο είναι ένας επιτυχημένος συνδυασμός. Άμα προσθέσετε όμως και γραβιέρα με κρέμα τότε ο συνδυασμός αυτός γίνεται παραδεισένιος.

Ο κλασικός συνδυασμός πατάτας και πράσου βρίσκει σ’ αυτό το εύκολο στην παρασκευή πιάτο μια από τις πιο ωραίες εκφράσεις του. Η πικάντικη γραβιέρα λιώνει και σχηματίζει μια τραγανή κρούστα, μαζί με την κρέμα γάλακτος δένουν μεταξύ τους τα υλικά, κι όταν το πυρίμαχο σκεύος βγαίνει από το φούρνο είναι… δύσκολο να αντισταθείς.

Η απόλυτη συνταγή για τις πατάτες φούρνου

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 500 γρ. πράσα
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 150 γρ. τριμμένη πικάντικη γραβιέρα (τύπου Αμφιλοχίας)
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο
  • λίγο βούτυρο για το πυρίμαχο σκεύος
  • αλάτι
  • πιπέρι

Εκτέλεση

  • Καθαρίστε τα πράσα, κόψτε τα σε λεπτές ροδέλες και βράστε τα για 15 λεπτά. Αφήστε τα μετά σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίσουν πολύ καλά.
  • Βουτυρώστε το εσωτερικό ενός ορθογώνιου πυρίμαχου σκεύους με διαστάσεις 20 x 30 εκ. περίπου. Κόψτε τη σκελίδα του σκόρδου στη μέση και τρίψτε με αυτό τα τοιχώματα του σκεύους.
  • Καθαρίστε τις πατάτες, ξεπλύνετέ τες και κόψτε τες σε πολύ λεπτές φέτες.
  • Αλατοπιπερώστε τις πατάτες, πασπαλίστε το μοσχοκάρυδο και στρώστε τες στο σκεύος μαζί με τα πράσα.
  • Περιχύστε με την κρέμα γάλακτος και απλώστε στην επιφάνεια την τριμμένη γραβιέρα.
  • Σκεπάστε το σκεύος με ένα φύλλο αλουμινόχαρτου και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 45 λεπτά. Βγάλτε το αλουμινόχαρτο και ψήστε για 15 λεπτά ακόμα.

Μία εναλλακτική συνταγή τυρόπιτας με μπεσαμέλ που θα σας κάνει να μην αφήσετε ούτε ένα κομμάτι.

Υλικά

Για 8 άτομα

2 σφολιάτες
1/2 κιλό φέτα
2 αυγά
πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

2 κουταλιές βούτυρο
3 κουταλιές αλεύρι
1/2 κιλό γάλα

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε και το γάλα σιγά σιγά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει καλά.

Τρίβουμε με το χέρι τη φέτα, χτυπάμε τα 2 αυγά σε ένα πιάτο και τα προσθέτουμε όλα στη μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε καλά και πιπερώνουμε όσο θέλουμε.

Λαδώνουμε ένα ταψάκι και βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Ρίχνουμε το μείγμα και το απλώνουμε να πάει παντού. Από πάνω βάζουμε και το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε καλά τις άκρες.

Τρυπάμε με ένα πιρούνι όλη την επιφάνεια της ζύμης και ραντίζουμε με νερό. Ψήνουμε περίπου 45 λεπτά.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα