Πίτσα της γιαγιάς: Η μυστική συνταγή για ένα νόστιμο και σπιτικό αποτέλεσμα

Πίτσα της γιαγιάς: Φρέσκια, σπιτική και λαχταριστή

Είναι γνωστό πως ακούμε και σεβόμαστε τις γιαγιάδες όταν μιλάνε για φαγητό. Γιατί πάντα υπάρχει μια ιδιαίτερη νοστιμιά στα φαγητά τους που δεν την φτάνει κανείς.

Αν θέλεις μία δόση “γιαγιάς” στην μαγειρική σου, τότε σου βρήκαμε την συνταγή για πίτσα που θα σου θυμίσει την γιαγιά σου και την αξέχαστη γεύση των φαγητών της. 

Υλικά για το ζυμάρι

  • ½ κιλό αλεύρι
  • 1 ½ φλιτζάνα τσαγιού χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 ½ κουταλάκι αλάτι
  • 1 σφηνάκι ελαιόλαδο

Η μυστική συνταγή για την πίτσα της γιαγιάς

Υλικά για τη σάλτσα

  • 1 μικρό κουτί με ντομάτες τριμμένες
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 10 – 12 ντοματίνια προαιρετικά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι – Ζάχαρη – Θυμάρι – Πιπέρι (Λίγο από το καθένα)

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζεις το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε να διαλυθεί η μαγιά. (Περίμενε 5 με 10 λεπτά να αφρίσει λίγο η μαγιά να δείξει ότι ενεργοποιείται)
  • Ρίχνεις λίγο λίγο το αλεύρι και το αλάτι ανακατεύοντας με κουτάλι.
  • Όταν η ζύμη αρχίσει να μαζεύει με την προσθήκη του αλευριού, την κάνεις μια μπάλα με το χέρι.
  • Στη συνέχεια την αδειάζεις σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 5΄-10΄ με δυνατές κινήσεις με τις άκρες των δαχτύλων.
  • Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.
  • Θα λαδώσεις ελαφρά ένα βαθύ μπολ και θα βάλεις μέσα τη ζύμη. Σκέπασε το με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο. Βάλτο κάπου ζεστά.
  • Αφού ανέβει η ζύμη, μπορείς να τη χωρίσεις σε 2 κομμάτια για 2 πίτσες με διάμετρο 30-35 εκ. ή να τη βάλεις σε ένα μεγάλο ταψί παραλληλόγραμμο για να κάνεις μια μεγάλη.
  • Την ξανασκεπάζεις κι αφήνεις για μισή ώρα να φουσκώσει πάλι η ζύμη.
  • Ρίξε κάτω λίγο λάδι στο ταψί να μην κολλήσει η πίτσα κι άνοιξε με τις άκρες των δακτύλων σου ή εναλλακτικά σε αλευρωμένη επιφάνεια άνοιξε την με ένα πλάστη.
  • Από πάνω βάζεις τη σάλτσα* που έχεις φτιάξει, τυρί, ντομάτες, ζαμπόν, γαλοπούλα, πιπεριές ή ό,τι άλλο σε… εμπνέει!
  • Ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C στο πάνω κάτω γκριλ χωρίς αέρα.
  • Για τη σάλτσα: βάζεις σε ένα κατσαρολάκι όλα τα υλικά να βράσουν, και μετά την πρώτη βράση χαμηλώνεις τη θερμοκρασία μέχρι να ετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά σου.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα