Ρακόμελο Κρήτης: Φτιάξε το αυθεντικό ρακόμελο με μόνο 4 υλικά

by Newsroom i-diakopes.gr
Ρακόμελο Κρήτης: Φτιάξε το αυθεντικό ρακόμελο με μόνο 4 υλικά

Ρακόμελο Κρήτης: Φτιάξτε το εύκολα και γρήγορα σε λίγα βήματα με αυτή την απλή συνταγή

Ρακόμελο Κρήτης: Παρασκευάζεται στην Κρήτη και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πελάγους αλλά και στην ελληνική ηπειρωτική χώρα, και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες σαν ζεστό ρόφημα.

Δεν πρέπει να μπερδεύεται με την ψημένη ρακή, που είναι τοπικό ποτό της Αμοργού και παρασκευάζεται απο ρακή, ζάχαρη και περισσότερα μπαχαρικά, ενώ σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Παλιότερα οι γιαγιάδες το έδιναν στα εγγόνια τους σαν φάρμακο για το βήχα (και όχι μόνο).

Υλικά συνταγής ρακόμελου Κρήτης

Στο μπρίκι για ένα ποτήρι

  1. Πέντε μεζούρες Ρακί (τσικουδιά)
  2.  Μια μεζούρα μέλι.
  3. Κανέλα σε ξυλαράκι
  4. Γαρύφαλλο σε ξυλαράκι

Ρακόμελο Κρήτης: Φτιάξε το αυθεντικό ρακόμελο με μόνο 4 υλικά

Στην κατσαρόλα για  1 λίτρο τσικουδιά   

  1.  1 λίτρο τσικουδιά  
  2. 4 κουταλιές της σούπας θυμαρίσιο μέλι 
  3. 2 ξύλακια κανέλα 
  4. 4 καρφάκια γαρύφαλλο

Ρακόμελο Κρήτης: Φτιάξε το αυθεντικό ρακόμελο με μόνο 4 υλικά

Εκτέλεση συνταγής ρακόμελου Κρήτης

Σε κατσαρόλα (ανάλογα πόσο φτιάχνουμε μπορεί να είναι μπρίκι ή καζάνι) ζεσταίνουμε την τσικουδιά σε χαμηλή φωτιά (περίπου 80C).

Πολύ μεγάλη προσοχή να μην βράσει γιατί  το οινόπνευμα εξατμίζεται σε χαμηλότερους βαθμούς από το νερό.

Αν βράσει το ποτό θα έχει εν τέλει λιγότερο οινόπνευμα από ότι πρέπει. 

Με τον κοχλασμό μπορεί να στάξει οινόπνευμα στη φωτιά και να έχουμε άλλα (πυρκαγιά π.χ.)


Καθώς ζεσταίνουμε την τσικουδιά ρίχνουμε μέσα την κανέλα και το γαρίφαλο. Το πόσο βάζουμε εξαρτάται από το πόσο αρωματικό το θέλουμε.  

 Παράλληλα  ρίχνουμε μέσα και το μέλι (προαιρετικά το έχουμε ζεστάνει και αυτό, αλλά προσοχή χωρίς να βράσει)
Ενώ το σκεύος είναι στη χαμηλή φωτιά, το ανακατεύουμε μέχρις ότου το μέλι να λιώσει τελείως . 


Κατόπιν το κατεβάζουμε από την φωτιά .

Το βάζουμε σε μπουκάλι μαζί ή χωρίς τα αρωματικά ξυλάκια μέσα.

Το κρυώνουμε στο ψυγείο ή το αφήνουμε ζεστό.


Σε κάθε περίπτωση το πίνουμε.


Η συγκεκριμένη συνταγή είναι στο συρτάρι μου αρκετά χρόνια και αρκετά δοκιμασμένη και επιτυχημένη.


Μπορείτε να δοκιμάσετε με μικρές ποσότητες και να πειραματιστείτε.

Προτεινόμενα