Ρεκόρ κοινοποιήσεων ο Πετρετζίκης: Είπε το μυστικό στη συνταγή για μελομακάρονα και κουραμπιέδες και… τρέμουν οι ζαχαροπλάστες

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όπως και κάθε εορτή έχει τα έθιμα και τις παραδόσεις, ανάμεσα τους και 2 αγαπημένα γλυκά και ο Άκης Πετρετζίκης μας μοιράζεται τα μυστικά τους.

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα είναι δύο από τα πιο δημοφιλή εδέσματα που φτιάχνονται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων.

Οι κουραμπιέδες είναι γλυκά μπισκότα με μέλι και κανέλα, ενώ τα μελομακάρονα είναι τραγανά γλυκά με ελαιόλαδο και καρύδια. Και τα δύο είναι παραδοσιακά ελληνικά γλυκά που δεν λείπουν από το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων.

Η τέλεια συνταγή για το κλασικό και παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό με ζάχαρη άχνη και αμύγδαλα!

Μέθοδος Εκτέλεσης

Καθώς μαγειρεύεις, τσέκαρε τα βήματα που ολοκληρώνεις και ακολούθησε τη συνταγή χωρίς να χαθείς.

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό για 10-15 λεπτά να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε τη βανίλια σε σκόνη, το ανθόνερο, το λικέρ πικραμύγδαλο και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
  4. Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ.
  5. Σπάμε το αμύγδαλο με τα χέρια μας για να το κάνουμε τρίμμα και το βάζουμε σε ένα μπολ.
  6. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ.
  7. Ανακατεύουμε το μείγμα με μια κουτάλα, πολύ απαλά για να μην πέσει ο όγκος του μείγματος.
  8. Μόλις ομογενοποιηθούν τα υλικά ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  9. Πλάθουμε μπαλάκια 30 γρ. το κάθε ένα και μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα.
  10. Πιέζουμε ελαφρά στο κέντρο με το δάχτυλό μας και ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  11. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλο το μείγμα.
  12. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
  13. Βάζουμε μια στρώση από τους κουραμπιέδες στην πιατέλα σερβιρίσματος, ψεκάζουμε με ανθόνερο και πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλους τους κουραμπιέδες και σερβίρουμε.

Αν δεν έχετε μίξερ βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ με 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ και πλάθουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Τα μελομακάρονα του Άκη

Η απόλυτη συνταγή για το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων! Τραγανά και μελωμένα μελομακάρονα που θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχομυρίσει μέλι, κανέλα και γαρίφαλο!

Για το σιρόπι

(Ξεκινάμε να ετοιμάζουμε το σιρόπι 3-4 ώρες πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τα μελομακάρονα για να προλάβει να έχει κρυώσει όταν βγουν τα μελομακάρονα μας από τον φούρνο.)

  1. Τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι στη φωτιά, ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το μέλι, και αφήνουμε να πάρουν βράση.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι.
  3. Ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για τα μελομακάρονα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC στον αέρα.
  2. Ρίχνουμε όλα τα υλικά του μείγματος 1 σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  3. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά του μείγματος 2.
  4. Προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά συστατικά στο μείγμα με τα στερεά και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για πολύ λίγο (το πολύ για 10 δευτερόλεπτα) για να μην κόψει το μείγμα.
  5. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε ομοιόμορφο σχήμα (3-4 εκ. διάμετρο, 30 γρ. το κάθε ένα) και ψήνουμε για περίπου 20-25 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα.
  6. Μόλις είναι έτοιμα, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα.
  7. Σουρώνουμε και τα πασπαλίζουμε με μέλι και καρύδια.

Η ζύμη για τα μελομακάρονα δεν θέλει πολύ δούλεμα γιατί θα βγει το λάδι και δεν θα γίνουν τραγανά.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα