Σαρικόπιτα: Η παραδοσιακή τυρόπιτα από τη Κρήτη με ξινομυζήθρα και μέλι

Σαρικόπιτα: Μια υπέροχη πίτα από την πανέμορφη Κρήτη

Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια υπέροχη παραδοσιακή τυρόπιτα από την Κρήτη, την Σαρικόπιτα. Έχει υπέροχη γεύση, είναι γαρνιρισμένη με μέλι και έχει το απόλυτο τραγανό φύλλο.

Υλικά:

  • μισό κιλό ξινομυζήθρα Κρήτης
  • 3 κούπες αλεύρι
  • 3 κ.σ. λάδι
  • 2 κ. σ. τσικουδιά, αλάτι και νερό όσο πάρει (1 κούπα και κάτι περίπου)

Εκτέλεση:

  1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τα αλεύρι το λάδι και τη ρακί. Τρίβουμε το αλεύρι να υγρανθεί με το λάδι και τη ρακί και βάζουμε το αλάτι και νερό σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  2. Αλευρώνουμε καλά το τραπέζι μας ή το πάγκο εργασίας μας και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο το οποίο κόβουμε το σε στενόμακρες λωρίδες και τις λωρίδες σε μικρότερα μακρόστενα κομμάτια. [Αν δε μπορείτε να ανοίξετε μεγάλο λεπτό φύλλο το οποίο θα κόψετε μετά, κάντε τη ζύμη μπαλάκια και ανοίξτε ένα ένα μικρά φύλλα έτοιμα να τα γεμίσετε με τη ξινομυζήθρα].
  3. Τρίβουμε την ξινομυζήθρα με τα χέρια μας να γίνει ψιχουλιαστή και βάζουμε μια λωρίδα ξινομυζήθρας στη μέση σε κάθε κομμάτι. Διπλώνουμε και από τις δύο πλευρές καλά ώστε να μας φύγει η ξινομυζήθρα μας και στρίβουμε τη πίτα να πάρει μορφή σαρικιού [εξ” ου και το όνομα σαρικόπιτες]. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλες.
  4. Σε μια φρυτέζα ή ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό λάδι [ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο κ.ο.κ.] να κάψει βάζουμε τις σαρικόπιτες και τις τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Τις βγάζουμε και τις ακουμπάμε σε απορροφητικό χαρτί. Οι σαρικόπιτες είναι έτοιμες να τις απολαύσετε περιχύνοντάς τες με μπόλικο θυμαρίσιο μέλι [μπορείτε φυσικά και σκέτες].

Μια διαφορετική τυρόπιτα στο τηγάνι

Πρόκειται για μια γρήγορη συνταγή, η οποία είναι χωρίς φύλλα και χωρίς αυγά.

Υλικά

  • μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γρ βούτυρο
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • φέτα, όση επιθυμείτε
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγη ζάχαρη
  • 200 γρ χλιαρό γάλα

Εκτέλεση

  • Ξεκινάμε τη συνταγή μας βάζοντας σε μια λεκανίτσα το αλεύρι. Σε μια γουβίτσα που ανοίγουμε βάζουμε την μαγιά με λίγη ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε λίγο γάλα, το οποίο απαραίτητα πρέπει να είναι χλιαρό και σε καμία περίπτωση καυτό και αναλιγώνουμε τη μαγιά με τη ζάχαρη. Στη συνέχεια προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, το λιωμένο βούτυρο, το αλάτι, τη ρίγανη και το πιπέρι αν θέλουμε.
  • Ζυμώνουμε τη ζυμάρι μας και το αφήνουμε να φουσκώσει για μια ώρα.
  • Συνεχίζουμε κόβοντας σε κομματάκια το ζυμάρι μας, προκειμένου να πετύχουμε το μέγεθος της τυρόπιτας που επιθυμούμε, βάζουμε μέσα φέτα, έξτρα πιπέρι και ρίγανη αν το επιθυμούμε και ανοίγουμε με έναν πλάστη.
  • Κατόπιν, αφού βάλουμε ελάχιστο βούτυρο ή ελάχιστο λάδι σε καυτό τηγάνι ψήνουμε την τυρόπιτα μας μέχρι να πάρει χρώμα.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα