Σκέτη μούρλια: Η συνταγή από το χωριό για μια νηστίσιμη πατατόπιτα με χωριάτικο φύλλο

Νηστίσιμη πατατόπιτα: Απολαυστική και γευστικότατη

Αυτή η συνταγή πατατόπιτας δεν είναι μόνο για όσους νηστεύουν αλλά είναι ιδανική και για όσους θέλουν ένα ελαφρύ γεύμα. Απλή συνταγή με φρέσκα υλικά, θα την λατρέψετε.

Υλικά

Για το φύλλο:

  • 1 πακέτο έτοιμο φύλλο κρούστας ή χειροποίητο

Για τη γέμιση:

  • 5 μέτριες βρασμένες πατάτες
  • 2 καρότα βρασμένα
  • Ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο το λευκό μέρος ψιλοκομμένο
  • 1/2 από πράσινη και κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. γλυκιά πάπρικα
  • Μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Άνηθος ψιλοκομμένος
  • Φυλλαράκια δυόσμου
  • Φυλλαράκια φρέσκιας ρίγανης
  • Ξερή ρίγανη
  • Θυμάρι
  • Πιπέρι, αλάτι

Νηστίσιμη πατατόπιτα: Η εκτέλεση της συνταγής

Εκτέλεση

  • Κόβετε τις πατάτες σε καρέ κομμάτια, τις βάζετε μαζί με τα καρότα να βράσουν και τις σουρώνετε.
  • Σοτάρετε σε ένα τηγάνι βαθύ με ελαιόλαδο τα κρεμμύδια και το πράσο να μαραθούν, προσθέτετε και τα υπόλοιπα υλικά να σοταριστούν και αυτά μαζί και τα μπαχαρικά, και τα αποσύρετε από τη φωτιά.
  • Αφού πολτοποιήσετε σε μία λεκάνη με μία ράβδο τις πατάτες μαζί με τα καρότα (ανάλογα πόσο λιωμένη θέλετε την πατάτα) βάζετε και τα λαχανικά και ανακατεύετε με μία ξύλινη κουτάλα να ενωθούν όλα μαζί.
  • Σε ένα λαδωμένο στρογγυλό ταψί ή ό,τι έχετε, στρώνετε τη γέμιση πάνω σε φύλλο που έχετε ανοίξει εσείς ή παίρνετε έτοιμο φύλλο (αν πάρετε κρούστας μισά πάνω, μισά κάτω) και καλύπτετε από πάνω με ένα άλλο. Τη χαράζετε με ένα μαχαίρι *όχι μέχρι κάτω, τη πασπαλίζετε με μαύρο σουσάμι και ραντίζετε με ελαιόλαδο και νερό.
  • Ψήνετε την πίτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα ή στον αέρα στους 160 βαθμούς Κελσίου για μία ώρα και στο τελευταίο 10 λεπτό ανεβάζετε λίγο τη θερμοκρασία να ψηθεί πάνω – κάτω ομοιόμορφα και απολαύστε!

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων