Σκέτη μούρλια: Παραδοσιακή ρυζόπιτα από την Ήπειρο που θα σας ξετρελάνει
Πρόκειται για μια παραδοσιακή συνταγή που είναι πανεύκολη. Αυτή η Ηπειρώτικη ρυζόπιτα είναι τόσο λαχταριστή που θα τελειώσουν όλο το ταψί σε χρόνο μηδέν.
Υλικά
- 1 πακέτο έτοιμο παραδοσιακό φύλλο κρούστας ή παραδοσιακό φύλλο για πίτα
- 200 γραμμάρια φρέσκο αγελαδινό βούτυρο λιωμένο
- 3 αυγά
- 1 φλιτζάνι γάλα
Για τη γέμιση
Η είδηση της ημέρας
- 400 γραμμάρια τυρί φέτα
- 400 γραμμάρια μυζήθρα ανάλατη
- 1 ½ φλιτζάνια βρασμένο ρύζι Καρολίνα
- λίγο αλάτι
Η συνταγή για την Ηπειρώτικη ρυζόπιτα
Εκτέλεση
- Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το ρύζι για 3-4 λεπτά και μετά στραγγίζουμε.
- Ανακατεύουμε τα τυριά ψιλοκομμένα με το μισοβρασμένο ρύζι και με λίγο αλάτι.
- Βουτυρώνετε το ταψί, παίρνετε τα φύλλα ένα-ένα τα βουτυρώνετε και βάζετε τη γέμιση, εναλλάξ με τα φύλλα.
- Περιχύνετε με το υπόλοιπο βούτυρο και χαράζετε την πίτα σε κομμάτια.
- Σε ένα μπολ χτυπάτε τα αυγά, το γάλα και το ρίχνετε σιγά-σιγά πάνω στη πίτα. Αφήνετε την πίτα να σταθεί μια ώρα ώστε να τραβήξει το αυγό και το γάλα.
- Ψήνετε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς.
- Μην πιέσετε τα φύλλα ώστε να βγει αφράτη η πίτα.