Σκορδάτη τυρόπιτα με γέμιση από παρμεζάνα, γραβιέρα και λεπτή πίτα για φύλλο

Αυτή η λεπτή τυρόπιτα μοιάζει με τη σφακιανή, αλλά έχει γεύση αλλιώτικη: γεμιστή με γραβιέρα, παρμεζάνα και σκόρδο. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για χριστουγεννιάτικο κορμό σοκολάτας.

Υλικά

Για τη ζύμη

500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
ελάχιστο αλάτι
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο + επιπλέον για το τηγάνισμα
περίπου 220 ml χλιαρό νερό


Για τη γέμιση

350 γρ. καλής ποιότητας παλαιωμένη κρητική γραβιέρα, ψιλοτριμμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
300 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη, σε θερμοκρασία δωματίου
1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
Εκτέλεση
Ζύμη

Για να ετοιμάσουμε την πίτα σαν σφακιανή, με σκορδάτη γέμιση τυριού στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το αλάτι και το ελαιόλαδο μέχρι να ενωθούν.
Ρίχνουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε τον κάδο με καθαρή πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει, για περίπου 1 ώρα, σε σημείο μακριά από ρεύματα αέρα.

Γέμιση

Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά.
Χωρίζουμε το μείγμα σε δέκα ίσα μέρη και πλάθουμε το καθένα σε μπάλα (όπως κάναμε δηλαδή με το ζυμάρι).
Τυλίγουμε κάθε μπάλα σφιχτά με διάφανη μεμβράνη και τις βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (μέχρι να φουσκώσει και το ζυμάρι).
Πιτάκια

Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 10 ίσα μέρη και τα πλάθουμε μπάλες σε μέγεθος μανταρινιού.
Σε ελάχιστα αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη μία μπαλίτσα με τον πλάστη, σε δισκάκι με διάμετρο περίπου 15 εκ.
Βάζουμε στο κέντρο της μία μπάλα κρύας γέμισης (αφαιρώντας πρώτα τη μεμβράνη) και την τυλίγουμε με το δισκάκι, φέρνοντας τις άκρες προς τα πάνω σαν πουγκί.
Κόβουμε τις άκρες του πουγκιού και αμέσως ανοίγουμε με τον πλάστη την μπάλα που φτιάξαμε, σε δισκάκι όσο πιο λεπτό μπορούμε και με διάμετρο περίπου 20-22 εκ.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά 1 κουτ. ελαιόλαδο σε ένα αντίστοιχης διαμέτρου αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίζουμε το πιτάκι που φτιάξαμε για 4-5 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα και να εμφανίσει φουσκάλες.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες μπάλες ζύμης και γέμισης, προσθέτοντας κάθε φορά στο τηγάνι 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο.
Στραγγίζουμε τις πίτες σε χαρτί κουζίνας και τις σερβίρουμε ζεστές.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα