Σπανακόπιτα Μετσόβου: Η απόλυτη σπανακοτυρόπιτα που πρέπει να φτιάξεις

Σπανακόπιτα Μετσόβου: Η γεύση της είναι ασύγκριτη

Σπανακόπιτα Μετσόβου: Θυμίζει από εκείνες τις παραδοσιακές πίτες που μας έφτιαχνε η γιαγιά στο χωριό! Συνταγή για να παίρνουν και τα παιδιά στο σχολείο, στην εκδρομή, παντού!

Υλικά συνταγής σπανακόπιτας Μετσόβου

  1. Χωριάτικο Φύλλο 1 πακέτο
  2. Σπανακι 1 κιλό
  3. Πράσο 3
  4. Κρεμμυδι 4-5 ψιλά φρέσκα
  5. Αυγα 2
  6. Φέτα 350 γρ.
  7. Ελαιολαδο κατά προτίμηση
  8. Αλατι κατά προτίμηση
  9. Πιπέρι κατά προτίμηση

Εκτέλεση συνταγής σπανακόπιτας Μετσόβου

Πλένουμε, στραγγίζουμε και ψιλοκόβουμε τα χόρτα.

Ψιλοκόβουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμύδια, τα προσθέτουμε στο σπανάκι και τα αλατίζουμε.

Τα τρίβουμε να μαραθούν. Τα στύβουμε να φύγουν τα υγρά τους.

Τα βάζουμε σε μπολ, τα περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.

Τρίβουμε την φέτα. Χτυπάμε τα αβγά και τα προσθέτουμε.

Ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι και πιπέρι.

Σε λαδωμένο ρηχό μεγάλο, ταψί περίπου 40 εκ.,

Στρώνουμε ακτινωτά 3 φύλλα, λαδώνοντας τα ενδιάμεσα.

Πεταχτά βάζουμε την μισή γέμιση.

Καλύπτουμε με ένα σουρωμένα φύλλο, να μην εξέχει καθόλου, να εφαρμόζει στις άκρες του ταψιού.

Ραντίζουμε ελαιόλαδο.

Πεταχτά ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση.

Καλύπτουμε με τα άλλα δυο φύλλα αφού τα λαδώσουμε ενδιάμεσα.

Τα φύλλα που σκεπάζουν την πίτα να μην εξέχουν από το χείλος του ταψιού.

Τα σουρώνουμε ελαφρά να εφαρμόζουν στην περίμετρο.

Γυρνάμε τα φύλλα που εξέχουν από το χείλος του ταψιού, επάνω στην πίτα ή στα στρίβουμε σε κόθρο.

Χαράζουμε σε κομμάτια.

Περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και ραντίζουμε με λίγο νερό πεταχτά με τα δάχτυλα.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα να ροδίσει καλά και να ξεκολλήσει από το ταψί.

Ψήστε το τελευταίο 20′ στην κάτω αντίσταση για να στεγνώσει καλά η κάτω πλευρά της πίτας και να γίνει τραγανή.

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων