Σταφίδες: Τα σημαντικότερα οφέλη τους όταν καταναλώνονται πριν τον ύπνο

Σταφίδες: Το super food των αρχαίων

Δεν πρόκειται για μια ακόμη ”διατροφική μόδα”, αλλά για μια τροφή που αξίζει να εντάξεις στην καθημερινότητα σου καθώς εδώ και χρόνια προσφέρει θρεπτικές ουσίες που θωρακίζουν τον οργανισμό. Οι σταφίδες αποτελούσαν καθημερινή τροφή και των αρχαίων Ελλήνων, ειδικά των αθλητών…

Οι σταφίδες λοιπόν αποτελούν μια από τις πιο «θρεπτικές» τροφές, δηλαδή παρέχουν επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών (βιταμινών, μετάλλων, πολυφαινολών, κτλ.) αναλογικά με τις θερμίδες που αποδίδουν.

Έχουν αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περιέχουν φυτικές ίνες που καταπολεμούν την δυσκοιλιότητα, μειώνουν την χοληστερόλη και τον κίνδυνο καρκίνου του ορθού.

Καταπολεμούν επίσης την αναιμία λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο.

Περιέχουν κάλιο με αποτέλεσμα να μειώνουν την κατακράτηση και την αρτηριακή πίεση.
Μέσω των βιταμινών Α και Β, η κατανάλωσή της βοηθά στην όραση, την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή, τον μεταβολισμό, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και συμβάλλει στη βελτίωση της μνήμης, της συγκέντρωσης και της διάθεσης.

Περισσότερα οφέλη από τις σταφίδες για τον οργανισμό

Η κατανάλωσή τους προωθεί την τακτική κινητικότητα του εντέρου

Καθώς οι σταφίδες είναι γεμάτες με φυτικές ίνες, η τακτική κατανάλωσή τους απομακρύνει τη δυσκοιλιότητα από τη ζωή σου. Μην ξεχνάς πόσο σημαντικό είναι αυτό, αφού όταν το έντερο δεν κινείται συχνά, μπορεί να εμφανίσεις φούσκωμα στην κοιλιά, ενσφήνωση των κοπράνων, ακόμα και αιμορροΐδες.

Οι σταφίδες μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μία διατροφή που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες είναι μία από τις καλύτερες άμυνες απέναντι στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτός είναι ο λόγος που είναι καλή ιδέα να τρως όποτε μπορείς σταφίδες. Πασπάλισε λίγες σταφίδες σε ένα μπολ με νιφάδες βρώμης για πρωινό ή για σνακ.

Βοηθάνε στην απομάκρυνση και άλλων τύπων καρκίνου

Λόγω των υψηλών ποσοτήτων των αντιοξειδωτικών που υπάρχουν στις σταφίδες, η κατανάλωσή τους σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων να εμφανίσεις κάποια μορφή θανατηφόρου καρκίνου. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που επιτίθενται στα υγιή κύτταρα και μπορούν να τα αναγκάσουν να μεταλλαχθούν. Τα αντιοξειδωτικά μπορούν να βοηθήσουν και το δέρμα σου να φαίνεται νεότερο.

Κατανάλωσε τις σταφίδες για να αποφύγεις τη σιδηροπενική αναιμία

Οι σταφίδες αποτελούν και καλές πηγές σιδήρου, που είναι πολύ σημαντικός για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτά τα συστατικά του αίματος είναι υπεύθυνα για τη μεταφορά και τη διανομή των μορίων του οξυγόνου στα κύτταρα, τους ιστούς και τα ζωτικής σημασίας όργανά σου.

Οι σταφίδες δυναμώνουν τα κόκαλά σου

Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που χαρακτηρίζεται από μαλακά και εύθραυστα οστά. Αν έχεις αυτό το πρόβλημα, κινδυνεύεις από σπασίματα στα κόκαλά σου. Ένας εξαιρετικός τρόπος να κρατήσεις την οστεοπόρωση μακριά είναι να αυξήσεις την πρόσληψη του ασβεστίου. Κάτι τόσο απλό, όσο η κατανάλωση σταφίδων σε τακτική βάση, μπορεί να δυναμώσει τα οστά σου, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ασβεστίου.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα