Στριφτή πατατόπιτα της γιαγιάς: Η παραδοσιακή συνταγή
Σήμερα σας παρουσιάζουμε μια παραδοσιακή συνταγή για στριφτή και νηστίσιμη πατατόπιτα. Την περίοδο της νηστείας δεν χρειάζεται να στερηθούμε ένα γευστικό φαγητό οπότε πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση.
Υλικά
- ½ κιλό αλεύρι
- 2 ποτήρια ελαιόλαδο ή καλαμποκέλαιο
- 1 κ.τ.σ. ξύδι
- ½ κιλό κρεμμύδια ξερά σε λεπτές ροδέλες
- 2 κιλά πατάτες σε κυβάκια
- 400 γρ. τυρί φυτικό
- 3-4 φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα
- Αλάτι
- Κόκκινο πιπέρι τριμμένο
- 1 ποτήρι γάλα σόγιας
Η εκτέλεση για την πιο νόστιμη στριφτή παπατόπιτα της γιαγιάς
Εκτέλεση:
Η είδηση της ημέρας
- Βάζετε το αλεύρι σε μια λεκάνη, ανοίγετε μια τρύπα στο κέντρο και ρίχνετε ένα ποτήρι λάδι και το ξίδι.
- Προσθέτετε όσο χλιαρό νερό χρειαστεί ώστε να γίνει μια ελαστική ζύμη που δεν κολλά στα χέρια. – Αφήνετε το ζυμάρι σκεπασμένο στην άκρη.
- Σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι με καπάκι, βάζετε ελάχιστο ελαιόλαδο και αφού κάψει σοτάρετε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτετε τις πατάτες, ανακατεύετε πολύ καλά, να μην καούν τα κρεμμύδια και σιγοβράζετε με σκεπασμένο καπάκι για 15 λεπτά.
- Αφού βράσουν κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσουν τελείως.
- Στο μεταξύ, χτυπάτε τα αβγά σε ένα μπολ και προσθέτετε το ανθότυρο, τον βασιλικό και αλατοπιπερώνετε.
- Ανακατεύετε καλά και τα ρίχνετε στις πατάτες, πιέζοντας με ένα πιρούνι να πάρουν μια ομοιόμορφη ηφή.
- Παίρνετε το ζυμάρι και σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε 4-5 πέντε φύλλα λεπτά.
- Αφού ανοίξετε κάθε φύλλο, το κόβετε στη μέση κατά μήκος και απλώνετε μια γενναία δόση από την γέμιση κατά μήκος του φύλλου και το τυλίγετε σε ρολάκι.
- Στρίβετε προσεκτικά τις άκρες για να κρατήσετε τη γέμιση στο εσωτερικό και το στρώνετε σε λαδωμένο ταψάκι.
- Ξεκινάτε από τα τοιχώματα προς το κέντρο.
- Κάνετε το ίδιο με όλα τα φύλλα ώσπου να γεμίσει το ταψί με τη στριφτή σας πίτα.
- Τελός σε ένα μπολ χτυπάτε το υπόλοιπο λάδι με το γάλα και περιχύνετε την πίτα σας.
- Ψήνετε στους 180oC για 50′ λεπτά περίπου, ή ώσπου να πάρει χρώμα το φύλλο.