Θα γλείφετε τα δάχτυλά σας: Νοστιμότατο κοτόπουλο στη γάστρα με μουστάρδα και μπαχάρια

Συνταγή για κοτόπουλο στη γάστρα: Δημιουργήστε το εύκολα, γρήγορα και οικονομικά

Μία απίθανη συνταγή ήρθε στο φως της δημοσιότητας και όσοι το δοκιμάσουν είναι δεδομένο ότι θα μείνουν έκπληκτοι με το αποτέλεσμα. Πρόκειται για κοτόπουλο στη γάστρα το οποίο μπορείτε να το συνοδέψετε με μια φρέσκια σαλάτα. Είναι ένα κλασικό φαγητό, που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους, ενώ θα εντυπωσιάζει και τους καλεσμένους σας.

Τα υλικά για τη συνταγή του κοτόπουλου στη γάστρα

Μερίδες: 4-6

  • 1 μεγάλο κοτόπουλο βάρους περίπου 1,6-1,8 κιλών
  • χυμός και ξύσμα από 1 λεμόνι (προτιμότερο ακέρωτο)
  • 1 κουτ. γλυκού μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
  • 6-7 κόκκοι μπαχάρι *
  • 4-5 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες (ή όσο σκόρδο μας αρέσει)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 3 κουτ. σούπας μουστάρδα Maille Dijon originale
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κιλό μικρές πατατούλες για φούρνο (τις μικροσκοπικές που έχουν λεπτή φλούδα), καλά πλυμένες
  • ξερή ρίγανη ή θυμάρι, καλοκοπανισμένα, για το σερβίρισμα

Η εκτέλεση της συνταγής για κοτόπουλο στη γάστρα

  1. Για να φτιάξουμε κοτόπουλο στη γάστρα με μουστάρδα και μπαχάρι, αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
  2. Στη συνέχεια, κοπανίζουμε τα μπαχάρια στο γουδί μέχρι να γίνουν λεπτή σκόνη. Εναλλακτικά, τα τρίβουμε με το μύλο μπαχαρικών.
  3. Τις πατάτες τις αφήνουμε με τη φλούδα τους. Αν είναι μικρές (στο μέγεθος καρυδιού), τις αφήνουμε ως έχουν, ενώ αν είναι πιο μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το λάδι, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, το μέλι, τη μουστάρδα, το σκόρδο, το μπαχάρι και αλατοπίπερο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  5. Βάζουμε το κοτόπουλο στη γάστρα και το περιχύνουμε με το μισό από το μείγμα και το αλείφουμε καλά με τα χέρια μέσα-έξω.
  6. Βάζουμε γύρω-γύρω τις πατατούλες και τις περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά να καλυφθούν από όλες τις μεριές με τη σος.
  7. Αλατοπιπερώνουμε καλά το κοτόπουλο και τις πατάτες (παρά το ότι έχουμε βάλει αλατοπίπερο στο μείγμα).
  8. Δεν βάζουμε άλλα υγρά στο σκεύος, αρκούν τα υγρά του μείγματος και επίσης το κοτόπουλο θα βγάλει τα δικά του υγρά – αν χρειαστεί, θα προσθέσουμε κατά το ψήσιμο.
  9. Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της και τη βάζουμε στον φούρνο.
  10. Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα.
  11. Ελέγχουμε κατά τη διάρκεια του ψησίματος μήπως χρειαστεί να βάλουμε λίγο νερό.
  12. Μετά ξεσκεπάζουμε τη γάστρα δυναμώνουμε τον φούρνο στους 200° C και ψήνουμε για άλλα περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να γίνει (και να ροδίσει) το κοτόπουλο και οι πατάτες.
  13. Ελέγχουμε αν έγινε το κοτόπουλο, κόβοντάς το λίγο στο σημείο όπου τα μπούτια ενώνονται με το σώμα – αν υπάρχει αίμα «ζωντανό», συνεχίζουμε για λίγο το ψήσιμο. Οι πατάτες πρέπει να έχουν μαλακώσει – για να το διαπιστώσουμε, τις τρυπάμε με ένα λεπτό μαχαίρι ή με ένα καλαμάκι για σουβλάκι.
  14. Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και σερβίρουμε με τις πατάτες και τα υγρά από τη γάστρα σαν σάλτσα. Στο σερβίρισμα πασπαλίζουμε με ρίγανη ή θυμάρι και επιπλέον αλατοπίπερο, αν χρειάζεται.

Μυστικά

Είναι προτιμότερο να αγοράζουμε άκοπα τα μπαχαρικά και να τα τρίβουμε ή να τα κοπανίζουμε μόνοι μας, γιατί το άρωμά τους είναι εντονότερο.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα