Το μυστικό του κεφτέ: Θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα
Ένα από τα παραδοσιακά φαγητά που το λατρεύουν μικροί και μεγάλοι είναι τα κεφτεδάκια. Μας φέρνει αναμνήσεις από το κυριακάτικο τραπέζι, από την γιαγιά μας και το κλασικό τάπερ για να πάρουμε μαζί μας στο σπίτι. Είναι ένα από τα φαγητά όμως, που και αυτό έχει τα κόλπα του για να πετύχει.
Οι περισσότερες παραδοσιακές μαγείρισσες έχουν τα δικά τους μυστικά για να τον πετύχουν όπως ακριβώς πρέπει: τραγανό στην κρούστα, ζουμερό στο εσωτερικό.
Η βασική συνταγή είναι η εξής:
- 1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
- 1-2 φέτες μπαγιάτικο ψωμί
- 1 αυγό
- αλάτι και πιπέρι
- 1/2 ντομάτα
- 1 κρεμμύδι
- 3-4 σκελίδες σκόρδο
- 1 κ.γ. ρίγανη
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός
- 1/2 ματσάκι δυόσμος
- 1 κουτ. γλυκού ξίδι
- αλεύρι για το πανάρισμα και λάδι για το τηγάνισμα
Η συνταγή και το μυστικό του κεφτέ για να πετύχει
Τα ανακατεύετε όλα αυτά σε ένα μεγάλο μπολ. Πλάθετε, τα περνάτε από το αλεύρι και ύστερα τα τηγανίζετε. Πάμε τώρα να δούμε τα επιμέρους. Δηλαδή τις λεπτομέρειες στο ζύμωμα και το τηγάνισμα που θα κάνουν τη διαφορά.
- Ζυμώστε αρκετά. Όσο περισσότερο, τόσο πιο αφράτα. Ο ιδανικός χρόνος είναι 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει ο κιμάς και να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.
- Χρησιμοποιήστε μερικές κουταλιές της σούπας σόδα-αναψυκτικό. Χάρη στο ανθρακικό που περιέχει, μαλακώνει τις ίνες του κρέατος και αφρατεύει το μείγμα.
- Μουσκέψτε το ψωμί. Έτσι η υγρασία απλώνεται ομοιόμορφα σε όλο το μείγμα και δεν χάνεται στο τηγάνισμα.
- Ραντίστε με νερό. Την ώρα που το ζυμώνετε ρίξτε μερικές σταγόνες νερό για πιο μαλακό αποτέλεσμα.
- Το μείγμα που θα προκύψει πρέπει να είναι αρκετά νωπό ώστε να κολλάει ελαφρώς στα χέρια, αλλά να μπορεί να σχηματιστεί σε μπαλάκια.
- Αφού ζυμώσετε αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για 1 ώρα. Έτσι τα αρώματα θα ενσωματωθούν καλύτερα στη γεύση του.
Μια εναλλακτική συνταγή για κεφτέ με έξτρα μυστικό
Κεφτέδες αλά Μύκονος
Φτιάξτε λαχταριστά κεφτεδάκια αλά Μύκονος. Πρόκειται για μια παραδοσιακή, εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό κιμά
- 1 καρβελάκι ψωμί μπαγιάτικο μουσκεμένο
- 3 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στο “χοντρό” του τρίφτη
- 2-3 αυγά
- Λίγο λάδι
- 1 λεμόνι το χυμό του
- 1 κ.σ. κοφτή μπαχάρι
- 3 κ.σ. ρίγανη
- 1 κ.σ. θρούμπι
- 1 κ.σ. δυόσμο
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
- Ζυμώνουμε όλα τα υλικά καλά. Από το ψωμί βάζουμε μόνο την ψίχα καλά στυμμένη, τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο ανάλογα με την προτίμηση του καθενός, εγώ βάζω περίπου 3 κουτ. σούπας ρίγανη, 1 κ.σ. θρούμπι, 1 κ.σ. δυόσμο και 1 κ.σ. κοφτή μπαχάρι.
- Αν το μείγμα είναι λίγο “νερουλό” το σώζει η τριμμένη φρυγανιά.
- Αφήνουμε 30-45 λεπτά το μείγμα να τραβήξει τα αρώματα.
- Πλάθουμε κεφτεδάκια, περνάμε από το αλεύρι και… τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν!
- Οι κεφτέδες θέλουν αντικολλητικό τηγάνι και δυνατή φωτιά, αν υπάρχει η δυνατότητα να τηγανιστούν στο γκάζι θα είναι αποθέωση!