Του ονείρου: Η παραδοσιακή και νηστίσιμη χορτόπιτα από τη Θεσσαλία με αρωματική γεύση

Χορτόπιτα: Παραδοσιακή και νηστίσιμη

Τι θα λέγατε για μια απολαυστική χορτόπιτα από την Θεσσαλία που είναι λαχταριστή και νηστίσιμη; Ας δούμε την συνταγή..

Υλικά

Για τη ζύμη:

  • 500 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 700 γρ. ξινόγαλα
  • 400 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλάτι

Για τη γέμιση:

  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό σπανάκι, ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό σέσκουλα (πλατιά)
  • αλάτι, πιπέρι

Χορτόπιτα: Εκτέλεση

Γέμιση:

  • Ψιλοκόβουμε όλα τα υλικά και τα βάζουμε σε 1 λεκάνη. Τα τρίβουμε με αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά. Ετοιμάζουμε τον χυλό, βάζοντας σε 1 κατσαρόλα το αλεύρι, το αλάτι, το ξινόγαλα και το ελαιόλαδο και τα αφήνουμε να βράσουν ανακατεύοντάς τα συνεχώς μέχρι να ξεκολλάει από την κουτάλα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.

Ζύμη:

  • Λαδώνουμε 1 ταψί 40 εκ. και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Στρώνουμε τη μισή ζύμη με τα χέρια μας ομοιόμορφα και τοποθετούμε τα χόρτα που έχουμε στύψει καλά έτσι ώστε να φύγουν όλα τα υγρά τους.
  • Ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και καλύπτουμε με την υπόλοιπη ζύμη ομοιόμορφα μέχρι να σκεπαστεί η γέμιση. Πασπαλίζουμε με λίγο καλαμποκάλευρο και ψήνουμε στον φούρνο στους 160-170°C για 1 ώρα.

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων