0
Τυρόπιτα: Η απίθανη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου
Βρήκαμε τη συνταγή για εύκολη σπιτική τυρόπιτα με σιμιγδάλι και τραγανό φύλλο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.
Υλικά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας
- 150 γρ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
- 100 γρ. βούτυρο
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 lt φρέσκο γάλα
- 1 κ. φέτα – κεφαλογραβιέρα – μανούρι (ανάμεικτα)
- 2 αυγά
- 2 κρόκους
- Μπόλικο φρεσκοτριµµένο πιπέρι
- 2 κ.σ. μπούκοβο
- 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
Η είδηση της ημέρας
Η εκτέλεση και το στήσιμο της συνταγής
- Ξεκινάμε την προετοιμασία, λιώνοντας το βούτυρο σε μία κατσαρόλα.
- Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά.
- Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
- Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας µε σύρμα ώστε να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
- Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε.
- Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση και ρίχνουμε το μπούκοβο και το μοσχοκάρυδο.
- Ανακατεύουμε.
- Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί, 36 εκ.
- Το λαδώνουμε ελαφρά.
- Κρατάμε χωριστά τα δυο φύλλα κρούστας και τα ψιλοκόβουμε.
- Τα ρίχνουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε.
- Στρώνουμε τα 7 φύλλα, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λάδι, ακτινωτά στο ταψί (να περισσεύουν έξω αρκετά) και απλώνουμε τη γέμιση στα στρωμένα φύλλα σε λεπτή στρώση.
- Είναι σημαντικό η γέμιση να είναι σε λεπτή στρώση.
- Γυρίζουμε προς τα μέσα (πάνω στη γέμιση) τα φύλλα που εξέχουν.
- Από πάνω στρώνουμε, λαδώνοντας ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, μπήγοντας τις άκρες τους κάτω από τη τυρόπιτα με σιμιγδάλι.
- Ψήνουμε την σπιτική τυρόπιτα εύκολη με φύλλο και κρέμα σιμιγδάλι στους 200ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στους 180ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
- Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
- Βγάζουμε την τυρόπιτα με φύλλο σε μεγάλη επιφάνεια και κόβουμε σε κομμάτια.
- Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή και κριτσανιστή.