Τραγανή, αφράτη και αναποδογυριστή της Αργυρώς: Εύκολη σπιτική τυρόπιτα με σιμιγδάλι – Φτιάχνεται και σερβίρεται στο «άψε σβήσε»

Τυρόπιτα: Η απίθανη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Βρήκαμε τη συνταγή για εύκολη σπιτική τυρόπιτα με σιμιγδάλι και τραγανό φύλλο που θα ξετρελάνει μικρούς και μεγάλους από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 150 γρ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 lt φρέσκο γάλα
  • 1 κ. φέτα – κεφαλογραβιέρα – μανούρι (ανάμεικτα)
  • 2 αυγά
  • 2 κρόκους
  • Μπόλικο φρεσκοτριµµένο πιπέρι
  • 2 κ.σ. μπούκοβο
  • 2 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο

Η εκτέλεση και το στήσιμο της συνταγής

  • Ξεκινάμε την προετοιμασία, λιώνοντας το βούτυρο σε μία κατσαρόλα.
  • Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε να βουτυρωθεί καλά.
  • Προσθέτουμε το γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα.
  • Αφού δέσει, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και τους κρόκους, ανακατεύοντας µε σύρμα ώστε να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.
  • Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει.
  • Τέλος, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα και τα τριμμένα τυριά και ανακατεύουμε.
  • Τρίβουμε πιπέρι κατά βούληση και ρίχνουμε το μπούκοβο και το μοσχοκάρυδο.
  • Ανακατεύουμε.
  • Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί, 36 εκ.
  • Το λαδώνουμε ελαφρά.
  • Κρατάμε χωριστά τα δυο φύλλα κρούστας και τα ψιλοκόβουμε.
  • Τα ρίχνουμε στη γέμιση και ανακατεύουμε.
  • Στρώνουμε τα 7 φύλλα, ραντίζοντας τα ενδιάμεσα με λάδι, ακτινωτά στο ταψί (να περισσεύουν έξω αρκετά) και απλώνουμε τη γέμιση στα στρωμένα φύλλα σε λεπτή στρώση.
  • Είναι σημαντικό η γέμιση να είναι σε λεπτή στρώση.
  • Γυρίζουμε προς τα μέσα (πάνω στη γέμιση) τα φύλλα που εξέχουν.
  • Από πάνω στρώνουμε, λαδώνοντας ένα ένα τα υπόλοιπα φύλλα, μπήγοντας τις άκρες τους κάτω από τη τυρόπιτα με σιμιγδάλι.
  • Ψήνουμε την σπιτική τυρόπιτα εύκολη με φύλλο και κρέμα σιμιγδάλι στους 200ºC στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα του φούρνου.
  • Εναλλακτικά, ψήνουμε στους 180ºC στον αέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
  • Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλο ταψί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά για πιο τραγανό αποτέλεσμα.
  • Βγάζουμε την τυρόπιτα με φύλλο σε μεγάλη επιφάνεια και κόβουμε σε κομμάτια.
  • Σερβίρουμε όσο είναι ζεστή και κριτσανιστή.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα