Βασιλόπιτα: Η συνταγή που θα απογειώσει το εορταστικό σας τραπέζι
Βασιλόπιτα: Η βασιλόπιτα αποτελεί έναν παραδοσιακό εορταστικό λαχταριστό και συμβολικό εδέσμα που συνδέεται στενά με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς σε πολλές χώρες. Συνήθως φτιάχνεται από ζύμη με βούτυρο, ζάχαρη και αρωματικά όπως βανίλια και φλούδα πορτοκαλιού. Η παράδοση της βασιλόπιτας συνδέεται με την εύρεση του “φλουριού” ή “λυχναριού,” ένα μικρό αντικείμενο που τοποθετείται μέσα στη ζύμη κατά την παρασκευή. Αυτός που θα ανακαλύψει το φλουρί θεωρείται τυχερός και σύμφωνα με τα έθιμα, φοράει έναν ποικιλόμορφο στέμμα ή αναλαμβάνει ιδιαίτερες ευθύνες κατά τη διάρκεια του έτους.
Τα συναισθήματα της αναμονής και της ευχαρίστησης περιβάλλουν τη στιγμή της κοπής της βασιλόπιτας, καθώς η ελπίδα για επιτυχία και καλή τύχη κάνει τον καθένα να συμμετέχει με ενθουσιασμό. Εκτός από τη γαστρονομική της αξία, η βασιλόπιτα συμβολίζει την αρχή του νέου έτους, την ενότητα της οικογένειας και τη χαρά του κοινού γεύματος. Έτσι, καθιστά τη βασιλόπιτα πολύπλευρο σύμβολο εορταστικής περιόδου και κοινωνικής σύνδεσης.
Κάθε χρόνο όλοι περιμένουμε να φάμε τη βασιλόπιτα της γιαγιάς στο χωριό.
Υλικά για τη σοκολατένια βασιλόπιτα
Βούτυρο Γάλακτος 250 γραμμάρια αγελαδινό σε θερμοκρασία δωματίου
Ζαχαρη 300 γραμμάρια
Αλέυρι Που Φουσκώνει Μόνο Του 500 γραμμάρια
Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι 100 γραμμάρια
Γάλα Φρέσκο 150 γραμμάρια
Κονιάκ 100 γραμμάρια
Καρυδια 150 γραμμάρια τριμμένα
Αλατι 1 πρέζα
Αυγα 5
Σοδα 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Κανελά 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Γαρίφαλο 1/2 κουταλάκι του γλυκού
Ξύσμα Πορτοκαλιού Από 1 πορτοκάλι περίπου
Βανίλια 3
Για το γλάσο:
Κουβερτουρα 180 γραμμάρια
Βουτυρο 80 γραμμάρια σε κομματάκια
Μελι 1 κουταλιά της σούπας
Εκτέλεση συνταγής της σοκολατένιας βασιλόπιτας
Αρχικά χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο γάλακτος και την ζάχαρη για 7-8 λεπτά, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει και να ασπρίσει.
Έπειτα ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτουμε την κανέλα, το γαρίφαλο, το αλάτι, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού και προσθέτουμε το μείγμα στο μίξερ.
Ρίχνουμε το κονιάκ και το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, χτυπώντας το μείγμα ελαφρώς.
Στο τέλος ρίχνουμε τα καρύδια ψιλοκομμένα.
Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψί 28×30 εκατοστά, το οποίο το έχουμε βουτυρώσει και το έχουμε στρώσει με λαδόκολλα.
Ψήνουμε την βασιλόπιτα στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 50 λεπτά.
Στα 30 λεπτά, κάνουμε το τεστ με το μαχαίρι κι αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.
Εκτέλεση συνταγής για το γλάσο της σοκολάτας στην σοκολατένια βασιλόπιτα
Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι την κουβερτούρα σε χαμηλή φωτιά μαζί με το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια και το μέλι, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Μόλις λιώσει η σοκολάτα και ομογενοποιηθεί το μείγμα, αποσύρουμε το κατσαρολάκι από την φωτιά.
Αφήνουμε το γλάσο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και με ένα κουτάλι της σούπας περιχύνουμε με το γλάσο την βασιλόπιτας, ξεκινώντας πάντα από το κέντρο του γλυκού και απλώνοντας.
Μόλις παγώσει και σταθεροποιηθεί το γλάσο είναι έτοιμη να σερβιριστεί.
Σοκολατένια βασιλόπιτα κέικ: Μερικές συμβουλές για να γίνει πιο λαχταριστή
Για λευκό γλάσο χρησιμοποιούμε 400 γραμμάρια βανίλια υποβρύχιο και την ζεσταίνετε να λιώσει σε μπεν μαρί.
Την σκεπάζουμε με μεμβράνη μόλις παγώσει το γλάσο και την διατηρούμε μέχρι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς.
Διατηρείται για λίγες μέρες.