Βασιλόπιτα της γιαγιάς: Η παραδοσιακή συνταγή κατευθείαν από το χωριό

Βασιλόπιτα της γιαγιάς: Όπως την φτιάχνουν στα ελληνικά χωριά

Βασιλόπιτα της γιαγιάς: Η βασιλόπιτα είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που συνδέεται στενά με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς σε πολλές χώρες. Συνήθως, περιέχει έναν κρυμμένο “θησαυρό” ή “φλούδα”, που συμβολίζει την τύχη και την ευτυχία για τον εκλεκτό που θα την βρει.
Η συνταγή της βασιλόπιτας ποικίλει ανάλογα με τη χώρα και τις τοπικές παραδόσεις. Συνήθως, περιλαμβάνει φύλλο κρούστας, αρωματικά μπαχαρικά, αλεύρι, ζάχαρη, βούτυρο, αυγά και ζύμη. Οι πιο παραδοσιακές συνταγές προσθέτουν και ειδικά συστατικά, όπως μαστίχα, κανέλα, και φλούδα πορτοκαλιού.

Στο τραπέζι της πρωτοχρονιάς, η βασιλόπιτα γίνεται αντικείμενο προσοχής καθώς η κοπή της προκαλεί αγωνία για τον εντοπισμό του κρυμμένου θησαυρού. Ο ευλογητός που εντοπίζει τον θησαυρό θεωρείται τυχερός και συχνά φοράει το σύμβολο της βασιλοπίτας για όλο τον χρόνο.

Η βασιλόπιτα εκφράζει την ελπίδα για ένα φωτεινό και τυχερό νέο έτος, ενώ ταυτόχρονα συνδέεται με τις παραδόσεις και την οικογενειακή ενότητα.

Υλικά για τη βασιλόπιτα της γιαγιάς

Αυγά 6
Ζάχαρη 2 ποτήρια
Σπορέλαιο 1 ποτήρι
Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι 1 ποτήρι
Αλέυρι Που Φουσκώνει Μόνο Του 550 γραμμάρια
Ξύσμα Πορτοκαλιού Από 2 πορτοκάλια
Βανίλια 2

Έκτελεση συνταγής της παραδοασικής βασιλόπιτας της γιαγιάς

Αρχικά χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και να ασπρίσει.

Έπειτα προσθέτουμε σιγά σιγά το σπορέλαιο και τον χυμό πορτοκαλιού εναλλάξ.

Στο τέλος προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις.

Βουτυρώνουμε πολύ καλά το ταψί, κάτω και πλάγια.

Βάζουμε λαδόκολλα και μεταφέρουμε το μείγμα στο ταψί.

Συνέχεια της συνταγής της βασιλόπιτας όπως τη φτιάχνει η γιαγιά

Ψήνουμε την βασιλόπιτα για 50 λεπτά με αναμμένο φούρνο και για άλλα 10 λεπτά με σβηστό φούρνο.

Ελέγχουμε με ένα ξυλάκι από σουβλάκι κι αν βγει καθαρό είναι έτοιμη.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη μόλις κρυώσει τελείως η βασιλόπιτα και είναι έτοιμη.

Μετράμε τα υλικά με το ίδιο ποτήρι.

Το ταψί 30×27! Το ποτήρι ήταν των 200ml! Μπορείτε να προσθέσετε και λίγο κονιάκ ή κάποιο άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας.

Ο χυμός μπορεί να αντικατασταθεί και με γάλα και να ελαττωθεί το αλεύρι στα 500 γραμμάρια. Μπορείτε να βάλετε και καρύδια.

Επίσης αν σας φαίνεται πολύ η ζάχαρη μπορείτε να βάλετε ένα ποτηρι

Related posts

Τυροτηγανίτες σαν λουκουμάδες

Viral ξανά σε δευτερόλεπτα ο Πετρετζίκης: Μετά τα μελομακάρονα, έφτιαξε σε 15′ την πιο αφράτη βασιλόπιτα και χωρίς μίξερ

Mεγάλο λάθος να βάζετε μόνο νερό στο ρύζι όταν το βράζετε – Το μυστικό των ξενοδοχείων