Κεφτεδάκια λαχανικών: Δεν θα μείνει μπουκιά για μπουκιά
Η περίοδος νηστείας του Δεκαπενταύγουστου είναι εδώ αλλά αυτό δεν σημαίνει πως χρειάζεται να απολαύσετε αυτά τα κεφτεδάκια μόνο όταν νηστεύετε. Η συνταγή είναι πανεύκολη και το γευστικό αποτέλεσμα είναι από άλλο πλανήτη.
Υλικά
Η είδηση της ημέρας
- 250 γρ. κορφές μπρόκολου
- 300 γρ. κάσιους, ωμά
- 4 φέτες ψωμί του τοστ, χωρίς κόρα
- 1/2 μικρό κρεμμύδι
- 2 μέτριες σκελίδες σκόρδο
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
- 10 γρ. διατροφική μαγιά
- 1 κουτ. σούπας μουστάρδα απαλή
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Κεφτεδάκια λαχανικών: Εκτέλεση
- Σε μούλτι χτυπάμε το ψωμί του τοστ μέχρι να πάρουμε ψιλά ψίχουλα. Τα αδειάζουμε σε μια μπασίνα και συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο χτυπώντας σε δόσεις και με διακεκομμένη λειτουργία το μπρόκολο μαζί με τα κάσιους μέχρι να γίνουν μια πάστα, χωρίς όμως να πολτοποιηθούν. Τα ρίχνουμε και αυτά στην μπασίνα.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά στο μούλτι και χτυπάμε σε κύκλους των 5΄΄ μέχρι να πάρουμε μια πάστα με μικρά κομμάτια μέσα.
- Ρίχνουμε την πάστα στο μπολ με τα ψίχουλα και το μπρόκολο. Παίρνουμε μια κουταλιά, τη σφίγγουμε και πλάθουμε με λαδωμένα χέρια σε κεφτεδάκι. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει το μείγμα
- Μπορούμε να τα αφήσουμε στο ψυγείο και να τα καταναλώσουμε μαλακά όπως είναι, να τα ανακατέψουμε με φρεσκοβρασμένα ζυμαρικά για ένα vegan pesto μπρόκολου ή να τα στεγνώσουμε στον φούρνο στους 40οC στον αέρα για 3-4 ώρες ώστε να αποκτήσουν ένα πιο σφιχτό περίβλημα.
- Τα σερβίρουμε με μια πικάντικη σάλτσα ντομάτας, τρίβοντας ντομάτες με λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριές και ελαιόλαδο ή -ξεφεύγοντας από τη vegan διατροφή- μαζί με δροσερό γιαούρτι αρτυμένο με λεμόνι, αλάτι και πάπρικα.