Ξανά – Ζεσταμένο Φαγητό: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί;

Ξανά – Ζεσταμένο Φαγητό: Τι κινδύνους κρύβει;

Πολλές φορές μαγειρεύουμε και μερίδες του φαγητού μας μένουν ανεκμετάλλευτες. Έτσι, συντηρούμε το φαγητό και είμαστε έτοιμοι να το καταναλώσουμε την επόμενη ημέρα. Είναι όμως ασφαλές; Παρακάτω, έχουμε μία λίστα φαγητών, τα οποία είναι επικίνδυνα και είναι καλό να αποφεύγουμε να τα καταναλώνουμε την επόμενη ημέρα.

Ζεσταμένο φαγητό: Αναλυτικά όσοι κίνδυνοι μπορεί να αντιμετωπίσουμε

Αυγά

Σχεδόν πάντα περιέχουν σαλμονέλα. Το μικρής διάρκειας και σε χαμηλές θερμοκρασίες μαγείρεμα δεν σκοτώνει τα βακτήρια. Η παραμονή τους δε σε θερμοκρασία δωματίου, προκαλεί πολλαπλασιασμό των βακτηρίων.

Παντζάρια

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα νιτρικά άλατα των παντζαριών μετατρέπονται σε νιτρώδη και νιτροζαμίνες όταν ξαναζεσταθούν. Οι ουσίες αυτές έχουν συνδεθεί με καρκινογένεση.

Έλαια ψυχρής έκθλιψης

Το λινέλαιο, το ελαιόλαδο, το λάδι κανόλα και άλλα έλαια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και άλλα ακόρεστα λιπαρά. Αυτό τα κάνει πολύ ωφέλιμα για την υγεια. Η αναθέρμανσή τους τα καθιστά ασταθή και γι’ αυτό όχι ασφαλή για την υγεία.

Σπανάκι

Είναι και αυτό πλούσιο σε νιτρικά. Όπως και με τα παντζαρια που προαναφερθηκαν τα άλατα αυτα μετατρέπονται σε καρκινογόνες ουσίες όπως νιτρώδη και νιτροζαμίνες.

Θαλασσινά

Το βακτήριο vibrio vulnificus ζει σε ζεστό θαλασσινό νερό και μπορεί να μολύνει τα οστρακοειδή. Η μόλυνση από V. vulnificus προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με την γαστρεντερίτιδα.

Πατάτες

Με το ξαναζέσταμα ευνοείται η ανάπτυξη βουτυλικού κλωστηριδίου. Είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Ρύζι

Μπορεί να περιέχει σπόρους δυνητικά επικίνδυνων βακτηρίων. Η θερμότητα του φούρνου μικροκυμάτων δεν είναι αρκετή για την εξόντωση των βακτηριδίων αυτών τις περισσότερες φορές. Έτσι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος δηλητηρίασης.

Κοτόπουλο

Όπως συμβαίνει με τα αυγά, το κοτόπουλο έχει σαλμονέλα. Τα μικροκύματα δεν έχουν αρκετή θερμότητα που να εξοντώνει τα βακτήρια.

Μητρικό γάλα

Το 30-40% της πολύτιμης βιταμίνης Β12 που περιέχει το μητρικό γάλα, καταστρέφεται αμέσως μόλις θερμανθεί σε φούρνο μικροκυμάτων. Επίσης, οι ισχυροί χημικοί παράγοντες στο μητρικό γάλα, οι οποίοι καταπολεμούν τα βακτήρια, καταστρέφονται από τα μικροκύματα.

Related posts

«Στα μελομακάρονα βάζω ντομάτα και κρεμμύδι»: Άφησε τους πάντες άφωνους η καινούργια Καλομοίρα

Σαρώνει η Ελλάδα – Auτά είναι τα δυο ελληνικά ζυμαρικά στη λίστα με τα καλύτερα στο κόσμο

Σάρωσε η χώρα μας: Το Ελληνικό φαγητό που βγήκε πρώτο παγκοσμίως – Τρεις θέσεις ακόμα ανήκουν στην Ελλάδα