Σκορδόψωμο: Τα υλικά και η εκτέλεση της συνταγής
Η ωραιότερη και ευκολότερη συνταγή βρίσκεται στο παρακάτω άρθρο, για ζεστό και μυρωδάτο σκορδόψωμο με όλη τη νοστιμιά και το άρωμα του σκόρδου!
Τα σκορδόψωμα είναι ένα αγαπημένο και λαχταριστό ορεκτικό που μπορεί να φτιάξει εύκολα κανείς στο σπίτι στα γρήγορα, πριν από ένα τραπέζι καλεσμένων.
Το μυστικό της επιτυχίας του τέλειου σκορδόψωμου βρίσκεται στην ισορροπία: ούτε πολύ τραγανό ούτε πολύ μαλακό ψωμί ενώ η σωστή αναλογία βουτύρου κάνει τη διαφορά.
Αυτή η νόστιμη και απλή συνταγή που προτείνει ο σεφ Γιάννης Λουκάκος πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις και σας δείχνει πως να πετύχετε το τέλειο σκορδόψωμο με φέτα χωρίς κόπο.
Yλικά συνταγής για σκορδόψωμο με φέτα
600 γρ. ζύμη για αφράτα ψωμάκια βουτύρου, ξεκουρασμένη 90 λεπτά
10 γρ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
40 γρ. βούτυρο αγελάδος
2 γρ. αλάτι
200 γρ. φέτα, τριμμένη
50 γρ. Φρέσκο Γάλα
50 γρ. αυγό
Βούτυρο αγελάδος, λιωμένο, για επάλειψη
Εκτέλεση για σκορδόψωμο
Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας.
Αφαιρούμε τη ζύμη από το μπολ και την τοποθετούμε επάνω στον αλευρωμένο πάγκο. Ανοίγουμε το ζυμάρι πιέζοντας με τα δάχτυλά μας και προσπαθώντας να δώσουμε ένα παραλληλόγραμμο σχήμα. Με έναν πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε διαστάσεις 32*28εκ.
Σε ένα κατσαρολάκι και σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο, το σκόρδο, και μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να μαλακώσει ελαφρώς το σκόρδο. Διατηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου.
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το σκορδοβούτυρο σε όλη την επιφάνεια από το ζυμάρι και αφήνουμε μία μικρή ποσότητα για το ταψί.
Αλατίζουμε, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα σε όλη την επιφάνεια της ζύμης και με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 8 λωρίδες των 4εκ.
Τυλίγουμε σηκώνοντας την πλευρά που βρίσκεται μπροστά μας και προς τα έξω δίνοντας ένα σχήμα ρολού, φροντίζοντας να κρατάμε τη μία πλευρά ίσια έτσι ώστε από την άλλη πλευρά να σχηματίζεται ένα σπιράλ που θα προεξέχει.
Βουτυρώνουμε με το υπόλοιπο σκορδοβούτυρο ένα ταψί διαστάσεων 20307 εκ. και τοποθετούμε τα ρολά με την ίσια πλευρά προς τα κάτω, αφήνοντας 1 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε τα ρολά να φουσκώσουν μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους, για 45 λεπτά περίπου. Για να φουσκώσουν πιο γρήγορα μπορούμε να τα βάλουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 45°C χωρίς αέρα.
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το γάλα, το αυγό και χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά καλά μεταξύ τους.
Με ένα πινέλο και με απαλές κινήσεις αλείφουμε τα ρολά με το μείγμα του αυγού, προσέχοντας να μην τα πιέσουμε πολύ και χάσουν τον όγκο τους.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C, στον αέρα, μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και να έχουν εσωτερική θερμοκρασία 90-95°C για περίπου 20 με 25 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον φούρνο, αλείφουμε με το λιωμένο βούτυρο και αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.