Μπήκαν στον κατάλογο, προκάλεσαν γευστικά παραληρήματα και έμειναν ως έχουν για χρόνια… πολλά.
Πιάτα σήματα κατατεθέν εστιατορίων της πόλης που σύνδεσαν το όνομά τους με αυτά και παραμένουν μοναδικά.
Οι πατάτες με αυγά στο Base Grill
(Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι)
Ο Σπύρος και ο Βαγγέλης Λιάκος επέλεξαν ένα κλασικό πιάτο που γνωρίζουμε όλοι και το απογείωσαν καθιστώντας το ένα από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά της Αθήνας: τηγανητά αυγά πάνω σε μια τραγανή φωλιά από πατάτες.
Το Black Cod με miso στο Matsuhisa
(Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη)
Η διασημότερη σπεσιαλιτέ του fusion εστιατορίου είναι ένα υπέροχο πιάτο με βάση το Black Cod (φιλέτο μαύρου μπακαλιάρου) και μια γλυκιά μαρινάδα που εμπνεύστηκε ο σεφ Nobu για να το απογειώσει γευστικά.
Τα μπιφτέκια του Μιχάλη
(Βαλαωρίτου 20, Χαλάνδρι)
Η γνωστή ταβέρνα «του Μιχάλη» στο Χαλάνδρι εδώ και δεκαετίες συγκεντρώνει φανατικούς θαυμαστές που πιάνουν τραπεζάκι στην παλιακή του σάλα για να γευτούν το πιάτο – σήμα κατατεθέν: μπιφτέκι σκεπασμένο με ψιλοκομμένη ντοματούλα.
Τα μπιφτεκόψωμα του Μπαρ Μπεε Κιου
Μπέργκερ πλέον στην Αθήνα βρίσκουμε πολλά, όμως το Μπαρ Μπεε Κιου κατάφερε να φτιάξει τα ανάρπαστα «μπιφτεκόψωμα», ήτοι γιγαντιαία μπέργκερ με τετραπλό μπιφτέκι, φρέσκο ψωμάκι καθημερινά από τον φούρνο και Black Angus Iρλανδίας.
Οι παπαρδέλες με καβουρμά στις Σεϋχέλλες
(Κεραμεικού 49, Μεταξουργείο)
Το Buzzfeed τις κατατάσσει σε ένα από τα 25 φαγάδικα που πρέπει να φας πριν πεθάνεις και αν είναι να τις επισκεφτείς, τότε πήγαινε για… παπαρδέλες στις Σεϋχέλλες. Ένα πιάτο ποίημα με τον βουβαλίσιο καβουρμά απ’ την Κερκίνη να παντρεύεται τη γαλομυζήθρα σε ένα συνοικέσιο χάρμα ουρανίσκου.
Τα ρεβίθια με μπέικον και παρμεζάνα στην Κάππαρη
(Δωριέων 36, Πετράλωνα)
Το μοντέρνο μεζεδοπωλείο των Πετραλώνων κατάφερε να μας έκανε να δούμε με άλλο μάτι τα «μαμαδίσια» ρεβίθια, μπλέκοντάς τα αρμονικά με ψητό λάχανο, μπέικον και τριμμένη παρμεζάνα. Όταν τα τρως, ο χρόνος γύρω σταματά, μέχρι να παραγγείλεις δεύτερο πιάτο.
Οι πατάτες- σος του Ζάχου
(Ερμού 1, Βουλιαγμένη)
Το θρυλικό σουβλατζίδικο των Νοτίων Προαστίων πέρα από νοστιμότατο σουβλάκι διαθέτει και ένα από τα πιάτα που το έκαναν δημοφιλές στην περιοχή, αλλά και σε ολόκληρη την Αθήνα: τις τραγανές πατάτες με κίτρινη σάλτσα και τυρί.
Τα βοδινά μάγουλα του Cookoovaya
Χατζηγιάννη Μέξη 2, Χίλτον
Το μοντέρνο ελληνικό εστιατόριο των Βαγγέλη και Σπύρου Λιάκου, Μάνου Ζουρνατζή και Περικλή Κοσκινά φημίζεται για τις καινοτόμες δημιουργίες του. Αποκορύφωμα τα κοκκινιστά βοδινά μάγουλα με πουρέ καπνιστής μελιτζάνας και κρέμα από γραβιέρα Κρήτης που λιωνουν στο στόμα.
Το «παστίτσιο» του Aleria
(Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Μεταξουργείο)
Το μοναδικό πιάτο του Γκίκα Ξενάκη παραμένει σταθερά στον κατάλογο του γκουρμέ εστιατορίου στο Μεταξουργείο και όχι άδικα. Το αποδομημένο του παστίτσιο, αλλάζει τα φώτα σε μια κλασική ελληνική συνταγή και την εκσυγχρονίζει μοναδικά: μαλακά μακαρόνια χοντρά σαν κανελόνια, μοσχαρίσια ουρά σιγομαγειρεμένη και μαδημένη αντί για κιμά, μανιτάρια σιτάκε και αφράτη, βελούδινη μπεσαμέλ.
Το Βραστό στο Βραστό
(Ρόδων 3, Χαλάνδρι)
Η οικογενειακή μοντέρνα ταβέρνα του Χαλανδρίου πήρε το όνομά της από ένα εκ των πιάτων του καταλόγου, το οποίο παραμένει σταθερό για δεκαετίες: μια χορταστικότατη κρεατόσουπα για τους χειμωνιάτικους μήνες. Μαγειρεύεται με μεράκι, από μοσχαρίσιο κρέας από ελιά και κότσι με πατάτες, καρότα και σέλινο σε ζωμό κονσομέ.
Το βοδινό μεδούλι στο Vezene
(Βρασίδα 11, Αθήνα)
Πράματα και θάματα κάνει με το κρέας o κ. Άρης Βεζενές φέρνοντας κρέας Wagyu και σερβίροντας «ψαγμένες» κοπές του αριστοτεχνικά ψημένες. Αποκορύφωμα το βοδινό μεδούλι με το κόκκαλο με προζυμένιο ψωμί, μανιτάρι τουρσί, μουστάρδα και parsley salad.
Καλαμάρι με pesto βασιλικού στο Βαρούλκο
(Ακτή Κουμουνδούρου 52, Πειραιάς)
Η διαχρονική σπεσιαλιτέ του Λευτέρη Λαζάρου παραμένει κοντά 24 χρόνια στο μενού του εστιατορίου και παντρεύει ιδιοφυώς την ιταλική κουζίνα με την ελληνική θάλασσα δημιουργώντας ένα υπέροχο πιάτο, το οποίο σερβίρεται σε φωλιά φρυγανισμένης πατάτας.
Η βελουτέ καλαμπόκι στο CTC
(Ουμπλιανής 14 & Διοχάρους 27, Ιλίσια)
Ο σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης συνδυάζει τεχνική και φινέτσα στο μενού του εστιατορίου των Ιλισίων, στο οποίο το πιάτο σήμα κατατεθέν που αφήνει πάντες με το στόμα ανοιχτό (και μετά κλειστό γιατί πρέπει να μασήσουν κιόλας) δεν είναι άλλο από τη βελουτέ καλαμπόκι αρωματισμένη με αστακό και αφρό από τρούφα και περγαμόντο.
Νικόλας Γεωργιακώδης