Πρώτα χορταίνει το μάτι λένε και μετά το στομάχι. Ε, στα παρακάτω εστιατόρια το περιβάλλον είναι τέτοιο που θα… χορτάσετε άμα την άφιξή σας, αφού φιλοξενούνται σε όμορφα κτίρια που αναπαλαιώθηκαν και αποτελούν χάρμα οφθαλμών.
Balcony
Βεΐκου 1 & Δημητρακοπούλου, Κουκάκι, τηλ: 2114118437
Σε ένα όμορφο διώροφο νεοκλασικό, στρατηγικά τοποθετημένο έτσι ώστε να απολαμβάνει θέα προς το μουσείο της Ακρόπολης και τον πεζόδρομο του Μακρυγιάννη, το Balcony παντρεύει στο εσωτερικό του το κλασσικό με το μοντέρνο, και αντίστοιχα ακολουθεί και η κουζίνα του. Ο Νίκος Φωτιάδης έχει στήσει ένα μενού με νεοπαραδοσιακές γεύσεις αλλά και τολμηρές επιλογές που δεν απογοητεύουν γευστικά. Ριζότο με γαρίδες και καλαμάρι μαζί με ηπειρώτικο καπνιστό κλωστοτύρι, σαγανάκι με τσάτνευ ντομάτας, σέλα αρνιού με φέτα, βερίκοκο και κάσιους, και μυλοκόπι φιλεταρισμένο με σοφρεγάδα με βλήτα, κολοκύθι και καρότο είναι μερικές από τις comfort γεύσεις που σερβίρονται εδώ. Συνοδεία κρασιού σε ποτήρι, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 20-25€/ άτομο.
Aleria
Μεγάλου Αλεξάνδρου 57, τηλ: 210 5222633
Ατμοσφαιρικό, σε μια πανέμορφη μονοκατοικία του Μεταξουργείου το Aleria παραδίδει μαθήματα δημιουργικής κουζίνας δια χειρός Γκίκα Ξενάκη. Στον κατάλογο βρίσκουμε δύο Tasting Menu, από 48 και 64€ το άτομο αντίστοιχα. Στο οικονομικότερο, δοκιμάζουμε amuse bouche, κρητικό ντάκο, ψητό καλαμάρι με μαριναρισμένες σταφίδες, τραγανό ρύζι, άγρια ρόκα και αφρό μάραθου, κουσκουσάκι μπουρδέτο με θαλασσινά, αρνάκι σιγοψημένο με κρέμα από κοκκινιστούς γίγαντες, σέλερι και καπαρόμηλα, ενώ για γλυκό απολαμβάνουμε ρυζόγαλο με κρέμα φιστίκι, σορμπέ βύσσινο, τραγανό ρύζι και κανέλα. Το wine pairing που προτείνεται για το συγκεκριμένο μενού στοιχίζει 25€.
7 Food Sins
Πλατεία Φιλομούσου Εταιρείας 1, τηλ.: 210 7011108
Μια χαριτωμένη gastropub έφερε νέα πνοή στο νεοκλασικό της πλατείας Φιλομούσου Εταιρίας. Η 7 Food Sins λειτουργεί από το πρωί για ωραιότατο brunch (με σαλάτες, ομελέτες, fish and chips και άλλα ωραία), όμως ανεβάζει ταχύτητες γευστικές όσο βραδιάζει. Για δείπνο λοιπόν, πιάνουμε θέση στην μοντέρνα σάλα της και απολαμβάνουμε δημιουργικά πιάτα, αλλά και μια μεγάλη συλλογή με βαρελίσιες και εμφιαλωμένες μπύρες. Δοκιμάστε το chrispy chicken «λουκουμά» με κοτόπουλο σε τεμπούρα, μπαχαρικά και γλυκό τσίλι, τον καπνιστό σολομό με πατζαροσαλάτα και χρένο, τις χειροποίητες ταλιατέλες με ραγού χωριάτικου κόκκορα και γιαούρτι αρωματικών και τα ζουμερά Spare Ribs “Stifado” με μοσχαρίσια στηθοπλευρά, αφρό πατάτας και σάλτσα στιφάδο. Για ένα ωραιότατο γεύμα, υπολογίστε περί τα 25€ το άτομο με κρασί ή μπύρα.
Tar
Λεωφόρος Ηρακλείου 34, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102237717
Μετρά την ιστορία της σε δεκαετίες, στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του Μεσοπολέμου με παρεΐστικη ατμόσφαιρα στο ζεστό εσωτερικό του και μια πανέμορφη καταπράσινη αυλή για τους καλοκαιρινούς μήνες. Η Tar αγαπά τις ελληνικές μπύρες, δίπλα σε σταθερές αξίες όπως η Guiness, η Carlsberg και η Maisels Weisse, όμως δεν μας αφήνει… νηστικούς και διαθέτει ενδιαφέρουσες νοστιμιές για να τις συνοδεύσουμε. Σταθερές αξίες το πεντανόστιμο ψαρονέφρι με γλυκόξινη σάλτσα μελιού ή σάλτσα μοναστηριακής μπύρας γαρνιρισμένο με ψητές πατάτες και λαχανικά, η σαλάτα με μαρούλι, αντίδια, ραντίτσιο, μανιτάρια, ρόκα, ψητό χαλούμι και σως βινεγκρέτ, η ποικιλία βαυαρέζικων λουκάνικων και το εξαιρετικό μαριναρισμένο κότσι – σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Για ωραιότατο γεύμα μαζί με τις απαραίτητες μπύρες μπορείτε να υπολογίζετε περί τα 15-20€ το άτομο.
Επ’ Αυλή
Αρχιμήδους 14, Παγκράτι, τηλ: 210 7014836
Διαθέτει όμορφο εσωτερικό χώρο, αλλά αυτό για το οποίο έχουμε αγαπήσει το «Επ’αυλη» είναι η όμορφη ταράτσα του νεοκλασικού, με την θέα προς τον λόφο του Αρδηττού. Μη φοβάστε το κρύο του χειμώνα, τις μέρες που ο καιρός δεν χαρίζεται η ταράτσα του σκεπάζεται και μας κρατά ζεστούς ενώ απολαμβάνουμε τις εκλεκτές του γεύσεις που στηρίζονται στην ελληνική, παραδοσιακή κουζίνα. Ο κατάλογος μικρός, αλλά περιεκτικός, περιλαμβάνει νοστιμότατα πιάτα όπως οι κόκκινες γεμιστές πιπεριές με μανούρι, γεμιστό μπιφτέκι με τηγανιτές πατάτες, μοσχαράκι με μπύρα και δαμάσκηνα, παστίτσιο λαχανικών με πιπεριές πολύχρωμες, μελιτζάνα, κολοκύθι, και ανάλαφρη μπεσαμέλ, ψαρονέφρι με σος τυριού και ζουμερό συκώτι με βαλσάμικο και μέλι. Μαζί με επιδόρπιο στο τέλος – δοκιμάστε το cheesecake – και κρασί, υπολογίστε περί τα 15€/ άτομο.
Funky Gourmet
Παραμυθιάς 13 & Σαλαμίνος, Γκάζι, τηλ: 2105242727
Στεγασμένο σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό, χωρίς ταμπέλα απ’έξω, το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο των σεφ Γεωργιάννας Χιλιαδάκη και Νίκου Ρούσσου θυμίζει γκαλερί, απολαμβάνει μέσα από τις μεγάλες τζαμαρίες του τη γειτονιά του Κεραμεικού και σερβίρει κλασσικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας με αβανγκάρντ διάσταση και μοριακό twist. Σε έναν funky αλλά «προσγειωμένο» χώρο θα δοκιμάσετε πιάτα – κόσμημα όπως oreo σουπιάς με τη σουπιά να «γεμίζει» το μπισκότο που αποτελείται από το μελάνι της, τάρτα αυγοτάραχο με λευκή σοκολάτα, taco με χέλι, σαλιγκάρια σε σάλτσα με φρεσκοτριμμένη μαύρη τρούφα, χωριάτικη σαλάτα η οποία «μπαίνει» σε ένα μόνο κομμάτι λευκής γρανίτας χάρη στη μοριακή κουζίνα. Τα μενού του είναι fixed και τιμώνται στα 145€ και 160€ κατ’ άτομο, χωρίς κρασί. Δείτε τα εδώ.
Belle Amie
Αγγέλου Μεταξά 11, Πειραιάς, τηλ.: 210 4175740
Το επιβλητικό νεοκλασικό του 1890 της «πασαρέλας» που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο αναπαλαιώθηκε ιδανικά και φιλοξενεί ένα εκλεπτυσμένο all day café- restaurant. To εσωτερικό του είναι χάρμα οφθαλμών: εντυπωσιακά μπαρ, κρυστάλλινοι καθρέφτες, βενετσιάνικα φωτιστικά, αναπαυτικά καθίσματα και vintage απλίκες δημιουργούν κλίμα αριστοκρατικό. Στα του μενού, στο Belle Amie δοκιμάζουμε σαρδέλα με κληματόφυλλα στη σχάρα, καρπάτσιο λαυράκι, μαραθόπιτα με κατσικίσιο τυρί, λευκή ταραμοσαλάτα, χταποδάκι με μαύρη φάβα, κοτόπουλο φιλέτο γεμιστό με τυρί, στηθοπλευρά Black Angus με πουρέ και μπέικον, ωραιότατο κριθαρότο κακαβίας με πεσκανδρίτσα, καλαμάρια γεμιστά με ριζότο λαχανικών και πιάτα ημέρας που εναλλάσονται καθημερινά. Για ένα γεύμα και μπόλικη νοσταλγία, υπολογίστε περί τα 25€/ άτομο, χωρίς κρασί.
Luna Rossa
Σωκράτους 213 (όπισθεν Media Markt), Καλλιθέα, τηλ: 2109423777
Σε μια μονοκατοικία με ρετρό διακόσμηση, πολυελαίους, ξύλινα έπιπλα και σκουρόχρωμα τραπέζια που σε κάνουν να νιώθεις σαν στο σπίτι σου, το Luna Rossa στήνει το ιδανικό περιβάλλον για ένα ρομαντικό γευστικό road trip στην ιταλική κουζίνα μέσα από πληθωρικές γεύσεις δια χειρός Ντανίλο Πετρίνι. Από το νέο μενού δοκιμάζουμε ωμές φέτες μόσχου με αρωματικά βότανα, ταρτάρ μόσχου με κρόκο αυγού και κάπαρη, ραβιόλι φρέσκο με τυρί πεκορίνο, αυγό και κορυφές σπαραγγίων, μπουκίτσες μόσχου με καυτερή πιπεριά, και λαχταριστά μπουκατίνι με σάλτσα ντομάτας, γκουαντσιάλε και καυτερή πιπεριά. Συνοδεία εμφιαλωμένου κρασιού, ένα γεύμα στο Luna Rossa θα σας κοστίσει περί τα 40€/ άτομο.