Στην σκιά της πανδημίας κορωνοϊού, οι κρατήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων τύπου Airbnb, στην Αθήνα, καταγράφουν μείωση 70%, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου.
«Έχουμε καταγράψει μείωση των αφίξεων και ασφαλώς και ακυρώσεις σε πολλές κρατήσεις, κυρίως για το διάστημα μέχρι το τέλος Απριλίου. Υπολογίζουμε ότι αυτή τη στιγμή η πτώση κινείται πέριξ του 70% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι», σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων Mint, Νάσος Γαβαλάς, που μίλησε στην εφημερίδα «Καθημερινή».
«Είναι σαν να βρισκόμαστε ακόμα στον Ιανουάριο, παρότι οδεύουμε με ταχύ ρυθμό προς τις διακοπές του Πάσχα», με τα στοιχεία και τις προοπτικές να προοιωνίζουν έναν ακόμη χειρότερο Απρίλιο, εξαιτίας των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται σε εθνική αλλά και παγκόσμια κλίμακα με την ακύρωση ταξιδιών και το κλείσιμο καταστημάτων, αρχαιολογικών χώρων και κέντρων διασκέδασης.
Εν αναμονή κάποιου φαρμάκου ή χαλάρωσης των μέτρων με την άνοδο της θερμοκρασίας και την έλευση του καλοκαιριού ωστόσο, οι κρατήσεις για τους θερινούς μήνες παραμένουν σταθερές. «Το φετινό καλοκαίρι ίσως να κινηθεί χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι, αλλά εκτιμώ ότι θα έχουμε μεγάλη άνοδο τους φθινοπωρινούς μήνες, καθώς θα μετατεθεί για τότε ένα σημαντικό μέρος της ζήτησης. Επίσης, είναι δεδομένο ότι φέτος θα υπάρξει μεγάλη άνοδος των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, καθώς πολλοί άνθρωποι θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις λίγο πριν ξεκινήσει η καλοκαιρινή τους άδεια», λέει ο κ. Γαβαλάς.
Διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσεις εκτιμούν ότι φέτος το καλοκαίρι οι Έλληνες τουρίστες του εσωτερικού που θα στραφούν σε αυτές τις πλατφόρμες θα είναι περισσότεροι. Παρόμοια άλλωστε είναι η εικόνα και στο εξωτερικό, όπου η έξαρση της πανδημίας είναι προς το παρόν εντονότερη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε η εταιρεία AirDNA, που ειδικεύεται στην ανάλυση των τάσεων στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, για τις ασιατικές πόλεις χωρών, όπου το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν εντονότερο, όπως στην Σαγκάη, στο Πεκίνο, στη Σεούλ και στο Τόκιο.
Καθώς ο ιός εξαπλώνεται, η AirDNA προβλέπει ραγδαία πτώση στη Δύση, από την Ρώμη μέχρι τη Νέα Υόρκη και από τη Βαρκελώνη έως το Σιάτλ. Βάσει των υφιστάμενων κρατήσεων για τις αρχές Μαΐου, καταγράφεται ήδη μείωση της τάξης του 50% συγκριτικά με τα μέσα Φεβρουαρίου. Τα μεγάλα αστικά κέντρα αναμένεται να πληγούν περισσότερο από τους πιο απομακρυσμένους προορισμούς, για τους οποίους επικρατεί η αίσθηση ότι οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού θα είναι μικρότερες. Όλα φυσικά θα εξαρτηθούν από τις διεθνείς εξελίξεις αλλά εκτιμάται πως οι πιο απομονωμένες περιοχές που είναι προσβάσιμες οδικώς, είναι πιθανό να παρουσιάσουν αυξημένη ζήτηση συγκριτικά με πολυπληθείς τοποθεσίες που απαιτούν αεροπορικό ταξίδι.
Επόμενο είναι πως οι τιμές για διανυκτέρευση θα ακολουθήσουν πτωτική τάση, ακόμα και τους θερινούς μήνες. Μάλιστα ο κ. Γαβαλάς δεν αποκλείει το ενδεχόμενοι αρκετοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων να στραφούν στα μακροχρόνια συμβόλαια μίσθωσης, μετά την φετινή καλοκαιρινή σεζόν. Στις βάσεις δεδομένων της Mint (πρώην EazyBnB) βρίσκονται στοιχεία για περίπου 300 ακίνητα σε όλη Αθήνα αλλά και άλλες περιοχές της χώρας. Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Καθημερινή»
Πηγή: www.lifo.gr