Σε ολόκληρο τον κόσμο δεν υπάρχει άλλο φαρμακείο σαν αυτό: Το Poetry Pharmacy, στη βρετανική πόλη Bishops Castle, αντί για χάπια «συνταγογραφεί» ποιήματα.
Ποιήτρια και η ιδιοκτήτριά του, η Deborah Alma ταξινομεί τα βιβλία στα ράφια σύμφωνα με τη «διάθεση» που προκαλούν, πεπεισμένη ότι η ποίηση μπορεί να ανακουφίσει από ένα τεράστιο εύρος προβλημάτων, από την εξάντληση και το στρες μέχρι τη θλίψη. Παράλληλα, οργανώνει εργαστήρια ποίησης και συμβουλευτικές συνεδρίες: Προσκαλεί τους «ασθενείς» σε μια αίθουσα όπου αφού τους κάνει μια σειρά από ερωτήσεις, στη συνέχεια «συνταγογραφεί» ένα ποίημα που έχει επιλέξει με προσοχή.
«Ξέρετε, αν έχω μια ικανότητα, αυτή είναι να δίνω το σωστό ποίημα στον σωστό άνθρωπο αφού τον γνωρίσω λίγο και μιλήσω μαζί του. Όταν δίνω ένα ποίημα σε κάποιον, γίνεται δικό του και του ανήκει – το κολλάει στο ψυγείο του και μπορεί να τον ηρεμήσει, να τον ανεβάσει ψυχολογικά…» λέει η Alma.
Η ιδέα του «φαρμακείου» της προέκυψε και από τη μακροχρόνια εμπειρία της από ασθενείς με άνοια, όπου είδε «πώς μπορεί η ποίηση να αλλάξει τη διάθεση κάποιου και πώς απολαμβάνουν οι άνθρωποι να τους ακούν προσεκτικά, τόσο προσεκτικά ώστε να καταγράφεις ό,τι λένε και να το εκτιμάς». Η «πρωτόλεια» μορφή του φαρμακείου της ήταν ένα ασθενοφόρο που αγόρασε, το οποίο μετέτρεψε σε «κέντρο ποίησης πρώτων βοηθειών», ταξιδεύοντας σε όλη τη Βρετανία με αυτό.
Σύμφωνα με μια αναφορά που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΠΟΥ, υπάρχουν ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία που επιβεβαιώνουν τα οφέλη της τέχνης στην υγεία, οπότε δεν αποκλείεται να δούμε παρόμοια «φαρμακεία» να ανοίγουν και σε άλλες γωνιές του κόσμου.