Το Ταψί στο Φούρνο: Μια Υπέροχη, Αγαπημένη, Κυριακάτικη Συνήθεια που Χάθηκε με τα Χρόνια

by Newsroom i-diakopes.gr
Το Ταψί στο Φούρνο: Μια Υπέροχη, Αγαπημένη, Κυριακάτικη Συνήθεια που Χάθηκε με τα Χρόνια

Το ψήσιμο του κυριακάτικου φαγητού στον φούρνο της γειτονιάς με αντίτιμο 2 δραχμές ή και λιγότερο για το γιουβέτσι ήταν  συνήθεια σε όλη την Ελλάδα.

Το ταψί στο φούρνο: Μια κυριακάτικη συνήθεια που χάθηκε

Ήταν μια πρακτική που συμβόλιζε ολόκληρη εποχή στην αστική ελληνική ιστορία, από την περίοδο μετά τον εμφύλιο μέχρι και την όψιμη μεταπολίτευση.

Το κυριακάτικο μενού περιλάμβανε  γιουβέτσι, ψητό αρνί ή κατσικάκι, ψητό χοιρινό, γεμιστά, μουσακά ή παστίτσιο, πατάτες σκέτες  και σπανιότερα ψητό κοτόπουλο.

Το ταψί στο φούρνο: Μια κυριακάτικη συνήθεια που χάθηκε

Οι νοικοκυρές ετοίμαζαν το ταψί με το φαγητό και αμέσως μετά την Κυριακάτικη Λειτουργία, οι γειτονιές γέμιζαν με ταψιά σκεπασμένα με πετσέτες που κατευθύνονταν στον φούρνο για το ψήσιμο.

Προτεινόμενα