Δωρεά 100.000.000 δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στη μάχη κατά του κορωνοϊού

Σε συνέχεια σειράς σημαντικών δωρεών που έχει ήδη πραγματοποιήσει το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος έρχεται να συμβάλει και στη μάχη κατά του κορωνοϊού, προσφέροντας ένα γιγαντιαίο ποσό που αγγίζει τα 100.000.000 δολάρια. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να συνεισφέρει στην ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας, είτε σε κοινωνικό είτε σε οικονομικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της LiFO το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) επιτείνει τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της κρίσης, δημιουργώντας τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19, ύψους 100.000.000 δολαρίων. «Θεμέλιο της φιλοσοφίας μας είναι όχι να αναπληρώνουμε αλλά να βοηθάμε και να συμπληρώνουμε την κρατική μέριμνα. Γι’ αυτό συνεργαζόμαστε στενά με τους δωρεοδόχους μας, τους ειδικούς συμβούλους μας και, φυσικά, με τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ώστε να επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας εκεί που θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί, άμεσα άλλα και σε βάθος χρόνου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΝ.

Ουσιαστικά, με τη συγκεκριμένη δωρεά έρχεται να υποστηρίξει τομείς όπως: η έρευνα, η πρόληψη και η θεραπεία, η σίτιση, στήριξη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των «νοσοκομείων αναφοράς», ακόμη και των υπαλλήλων καθαριότητας αυτών, ψυχολογική υποστήριξη καθώς και να βοηθήσει καταλυτικά ως προς τις κοινωνικοοικονομικές ανάγκες που θα προκύψουν μόλις ξεπεραστεί η υγειονομική κρίση από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναμφίβολα, πρόκειται για μια δωρεά παγκοσμίου βεληνεκούς. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού θα δοθεί για την κάλυψη αναγκών στην Ελλάδα, στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και την επανεκκίνηση της οικονομίας. Κι αυτό επειδή δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα που η χώρα μας αντιμετώπισε τις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Επομένως, η μεγάλη δωρεά του ιδρύματος επικεντρώνεται όχι μόνο στις άμεσες ανάγκες αλλά συνεπικουρεί στις οικονομικές επιπτώσεις της επόμενης μέρας και στη στρατηγική επανόδου από τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. «Το Ίδρυμα στοχεύει να δώσει λύσεις και στα προβλήματα που θα προκύψουν μόλις ξεπεραστεί η πανδημία», επισημαίνουν στη LiFO πηγές του Ιδρύματος.

Το ΙΣΝ είναι ένα διεθνές Ίδρυμα, με φιλανθρωπικό έργο σε πάνω από 120 χώρες, και με τη Διεθνή Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19, επιθυμεί να βοηθήσει παντού, στο μέτρο του δυνατού. Όπως η εξάπλωση του COVID-19 δεν γνωρίζει σύνορα, έτσι και η αντιμετώπισή του είναι κοινή για όλο τον πλανήτη.

Συγκεκριμένα, στους στόχους αυτής της δωρεάς είναι αρχικά να βοηθηθεί η ιατρική έρευνα. Γι’ αυτό και το ΙΣΝ έχει ήδη προχωρήσει σε δωρεά ύψους 3.000.000 δολαρίων στο τμήμα έρευνας του Rockefeller University, ένα από τα πιο αναγνωρισμένα κέντρα ερευνών στον κόσμο, το οποίο έχει ξεκινήσει μια ελπιδοφόρα προσπάθεια για την ανακάλυψη εμβολίων και την εξέλιξη των θεραπειών για τον COVID-19. Πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία, η αντιμετώπιση της οποίας έχει πανανθρώπινη υπόσταση και όχι εθνικό χρώμα.

Την ίδια στιγμή, άλλος ένας σημαντικός στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πλήθος των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που έχει επιφέρει, και θα επιφέρει και στη συνέχεια, η πανδημία σε όλες τις χώρες. Μια κρίση αυτού του μεγέθους επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό τις κοινωνικές δομές και αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας. Τρεις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζουμε να συνεισφέρουμε, πάντα σε συνεργασία με τους δωρεοδόχους μας και τους αρμόδιους φορείς: Η διασφάλιση σίτισης για εκείνους που έχουν ανάγκη, η ψυχολογική υποστήριξη εκείνων που τη χρειάζονται και η στήριξη των οργανισμών που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που είναι βέβαιο πως θα εμφανιστούν μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση.

Οι προσπάθειες αυτές, στο σύνολό τους, προσβλέπουν στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις της πανδημίας και αντικατοπτρίζουν τον διεθνή και οικουμενικό χαρακτήρα του ΙΣΝ.

Ανδρέας Δρακόπουλος: ο άνθρωπος που κινεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μιλά στη LIFO
13.2.2020
Ανδρέας Δρακόπουλος: ο άνθρωπος που κινεί το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μιλά στη LIFO
Ειδικότερα όπως σημειώνει στην ανακοίνωση του το ΙΣΝ: «Ιδιαίτερη, όμως, σημασία θα δοθεί για δράσεις στην Ελλάδα, καθώς εδώ εστιάζεται ένα μεγάλο τμήμα του φιλανθρωπικού έργου του Ιδρύματος. Όχι μόνο γιατί εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ιδρυτής μας, εδώ είναι οι ρίζες μας και εδώ βρίσκεται η καρδιά μας. Αλλά και γιατί η χώρα αναδύεται από μια βαθιά και εξαντλητική δεκαετή κοινωνικοοικονομική κρίση, και βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας. Γι’ αυτό, άλλος ένας σημαντικός μας στόχος είναι να στηρίξουμε ενεργά τους γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και τους υπαλλήλους υποδομών και καθαρισμού των ΜΕΘ, σε όλα τα Νοσοκομεία Αναφοράς για τον COVID-19. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες της καθημερινής μάχης που δίνει η ζωή απέναντι στον θάνατο, μέσα σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, και αξίζουν απεριόριστη προστασία και υποστήριξη.

Το ΙΣΝ δεσμεύεται να παραμείνει ουσιαστικός συνεργάτης των κρατικών φορέων και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών για να αποφευχθεί μια νέα καταστροφική κοινωνικοοικονομική κρίση. Kαι θα συνεχίσει, με όλες του τις δυνάμεις, να ενισχύει τους τομείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως την Υγεία με δωρεές, σαν την Πρωτοβουλία για την Υγεία. Η συγκεκριμένη Πρωτοβουλία, συνολικού ύψους άνω των 420 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων, ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης και διάγνωσης, εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού και εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων. Κομμάτι της Πρωτοβουλίας για την Υγεία είναι και η δωρεά στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός», όπου οι κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ καθώς και εξοπλισμός, όπως monitors και αναπνευστήρες, βοηθούν την παρούσα κατάσταση».

“Μια σπάνια, ακτίδα φωτός, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, συνιστά το πλήθος δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που βγαίνουν μπροστά, μαζί, στη μάχη ενάντια στην πανδημία”, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. Και συμπληρώνει: “Όλοι μας στο ΙΣΝ, θεωρούμε υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε σε αυτές τις προσπάθειες, προκειμένου να περιορίσουμε τις συνέπειες του COVID-19, καθώς και να υποστηρίξουμε όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Θα εξακολουθήσουμε να ακούμε και να συνεισφέρουμε στο ύψος των δυνατοτήτων μας στις ανάγκες των δωρεοδόχων συνεργατών μας, καθώς συνεχίζουν το πολύτιμο έργο τους, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες”.

Καταλήγοντας, η Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης για τον COVID-19 αποσκοπεί στην άμεση, αλλά και σε βάθος χρόνου, αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, στην ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης των συνεπειών της στις βασικές ανάγκες, στις κοινωνικοοικονομικές δομές αλλά και στο επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων. Γι’ αυτό και όπως υποστηρίζουν από το ΙΣΝ: «Δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με υφιστάμενους και μελλοντικούς συνεργάτες από τον μη κερδοσκοπικό, φιλανθρωπικό και δημόσιο/κρατικό τομέα, για να αντιμετωπίσουμε τις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο».

Το ΙΣΝ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας.

Μάλιστα, με τις μεγάλης κλίμακας πρωτοβουλίες, το ΙΣΝ έχει ως βασικό σκοπό του τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των δωρεών, ωφελώντας περισσότερους ανθρώπους, μέσα από την συνεργασία ποικίλων φορέων.

Άλλωστε, η πρωτοβουλία του ΙΣΝ για την ενίσχυση της Υγείας είναι ενδεικτική της αποστολής και μακροπρόθεσμης δέσμευσης του Ιδρύματος στην Ελλάδα και της υποστήριξης προγραμμάτων που συμβάλλουν στη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αποτελεσματική υποστήριξη του κοινού καλού.

Τέλος, από το 1996, το ΙΣΝ έχει διαθέσει συνολικά άνω των $2.9 δισεκατομμυρίων, μέσω 4.600 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε 124 κράτη ανά τον κόσμο.

Περισσότερα στο www.snf.org

Related posts

Γιατί φέτος «εξαφανίστηκαν» τα σύκα; – Όλη η αλήθεια

Το πιο ακριβό σουβλάκι του πλανήτη: Το φτιάχνει Έλληνας, κοστίζει 17 ευρώ και είναι πάντα «γεμάτος»

Το σουβλατζίδικο στην Αθήνα που φτιάχει πιτόγυρο γίγας και δίνει δώρο ένα iPhone 15 σε όποιον το «καταφέρει»