Όχι, οι εικόνες ΔΕΝ απεικονίζουν το σημείο που οι Ωκεανοί ενώνονται

by Newsroom i-diakopes.gr
Όχι, οι εικόνες ΔΕΝ απεικονίζουν το σημείο που οι Ωκεανοί ενώνονται

Αρχικά είχαμε αναδημοσιεύσει το παρακάτω άρθρο:



Εκεί που συναντιούνται Ατλαντικός και Ειρηνικός σε ένα απίθανο βίντεο

Η εικόνα είναι πραγματικά εντυπωσιακή καθώς βλέπουμε δύο στρώματα νερού σε διαφορετικό χρωματισμό να προσεγγίζουν το ένα το άλλο και να μοιάζουν ότι δεν αναμειγνύονται.

Είναι η συνάντηση του Ατλαντικού με τον Ειρηνικό Ωκεανό που φαίνεται σε αυτό το απίθανο βίντεο.

Ωστόσο, η ανάμειξη των νερών συμβαίνει αλλά σε πολύ αργό χρόνο εξαιτίας της διαφοράς στην αλατότητα των νερών και της θερμοκρασίας. Η διαφορά στην πυκνότητα των νερών επιτρέπει να έρχονται κοντά αλλά να μην αναμειγνύονται αμέσως.

Ο Ατλαντικός Ωκεανός και ο Ειρηνικός συναντώνται στο ακρωτήριο Χορν, το νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής, που βρίσκεται στη Γη του Πυρός, στη Χιλή.

Όπως μας ενημέρωσαν τα Ellinikahoaxes.gr κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Τι ισχύει πραγματικά:

Tα υπό εξέταση δημοσιεύματα χρησιμοποιούν μια φωτογραφία κι ένα βίντεο για να στηρίξουν τον επίμαχο ισχυρισμό, ότι δηλαδή τα δυο σώματα νερού με διαφορετικό χρώμα απεικονίζουν τον Ειρηνικό και τον Ατλαντικό Ωκεανό, οι οποίοι συναντώνται αλλά δεν ενώνονται.

Ωστόσο, με μια αντίστροφη αναζήτηση της φωτογραφίας εντοπίσαμε τόσο τον φωτογράφο, όσο και το σημείο λήψης της, το οποίο ουδεμία σχέση έχει με τη Γη του Πυρός ή το ακρωτήρι Χορν. Πιο συγκεκριμένα, τη φωτογραφία τράβηξε στις 4 Ιουλίου του 2010 ο φωτογράφος Kenton Doyle Smith, ενόσω βρισκόταν σε κρουαζιέρα στον Κόλπο της Αλάσκας. [πηγή]

Το σημείο λήψης, σύμφωνα με την πλατφόρμα διαμοιρασμού φωτογραφιών Flickr.com. Εντοπισμός της τοποθεσίας σε ευρύτερο χάρτη της περιοχής (bing maps) με σημείο αναφοράς το αεροδρόμιο της Yakutat της πολιτείας της Αλάσκας.

Από τα ανωτέρω καθίσταται σαφές ότι το σημείο λήψης της φωτογραφίας εντοπίζεται στον κόλπο της Αλάσκας και, εκ των πραγμάτων, δεν μπορεί να απεικονίζει το σημείο συνάντησης του Ειρηνικού με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Πηγή: Geology.com, επεξεργασμένη φωτογραφία από τα EH.

Το βίντεο

Tο υπό εξέταση βίντεο δημοσιεύτηκε στο YouTube το Σεπτέμβριο του 2017, και φέρει ως τίτλο τον επίμαχο ισχυρισμό, ότι δηλαδή πρόκειται απεικόνηση της συνάντησης μεταξύ των δυο ωκεανών.

Ωστόσο, το αυθεντικό βίντεο δημοσιεύθηκε στο YouTube τον Ιούλιο του 2015, ενώ στον τίτλο του γίνεται λόγος για τον ποταμό Fraser, ο οποίος βρίσκεται στον Καναδά και εκβάλει στον πορθμό της Τζόρτζια, στο Βανκούβερ.


Τοποθεσία του ποταμού Fraser
Πηγή: Wikimedia Commons

Ανάλυση των Καρέ

Σύμφωνα με την περιγραφή, το υπό εξέταση βίντεο έχει ληφθεί από το κατάστρωμα πλοίου της BC Ferries, δηλαδή της ακτοπλοϊκής εταιρείας που συνδέει το νησί του Βανκούβερ με την Βρετανική Κολομβία.

Τα παραπάνω επαληθεύονται από τις σημαίες που φέρει το εν λόγω πλοίο, οι οποίες εντοπίζονται στα ακόλουθα καρέ:

Η σημαία του Καναδά

Η σημαία της ακτοπλοϊκής εταιρίας (BC Ferries) και η σημαία της Βρετανικής Κολομβίας.

Ως εκ τούτου, η τοποθεσία λήψης ουδεμία σχέση έχει με τη Γη του Πυρός ή το ακρωτήρι Χορν, αλλά με το σημείο εκβολής του ποταμού Frazer, στη Τζόρτζια.

Το φαινόμενο

Σύμφωνα με ωκεανολόγους, η διαφορά των χρωμάτων ανάμεσα στα δύο σώματα νερού οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την εκβολή του στον πορθμό της Τζόρτζια, ο ποταμός Fraser μεταφέρει λάσπη και ίζημα. [πηγή 1][πηγή 2]

Ακολουθεί δορυφορική φωτογραφία του φαινομένου από τον Landsat 5:

Ημερομηνία λήψης: 7/9/2011

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως ούτε η φωτογραφία αλλά ούτε και το βίντεο που εντοπίζονται στα επίμαχα δημοσιεύματα σχετίζονται με “το σημείο ένωσης των Ωκεανών, στη Γη του Πυρός”. Η φωτογραφία ελήφθη από τον φωτογράφο Kenton Doyle Smith στον Κόλπο της Αλάσκας, ενώ το βίντεο από την Maryan Pearson στον πορθμό της Τζόρτζια, όπου η εκβολή του ποταμού Frazer παίζει καθοριστικό ρόλο στο χρωματισμό των υδάτων. Κανένα από τα δύο σημεία δεν συνδέεται με τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Προτεινόμενα