Γιατί φέτος «εξαφανίστηκαν» τα σύκα; – Όλη η αλήθεια

by Newsroom i-diakopes.gr
Γιατί φέτος «εξαφανίστηκαν» τα σύκα; –  Όλη η αλήθεια

Η παρατεταμένη ζέστη, οι σπάνιες βροχοπτώσεις το χειμώνα και οι ανύπαρκτες την άνοιξη, καταπόνησαν ακόμα περισσότερο τα δέντρα

Μειωμένη αισθητά είναι η παραγωγή των βασιλικών αλλά και των μαύρων σύκων με αποτέλεσμα οι συκοπαραγωγοί να είναι σε απόγνωση καθώς η κλιματική κρίση έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της. Στην Αττική τα 2/3 της παραγωγής των σύκων έχει καταστραφεί. Η μεγάλη ζημιά προκλήθηκε μετά την παρατεταμένη ζέστη του Ιουνίου ενώ οι σπάνιες βροχοπτώσεις το χειμώνα και οι ανύπαρκτες την άνοιξη, καταπόνησαν ακόμα περισσότερο τα δέντρα.

Σύμφωνα με παραγωγούς, οι καρποί έπεσαν σε μια νύχτα, με τη ζημιά να κυμαίνεται από 70 με 90%. Είναι ενδεικτικό πως η ετήσια παραγωγή μια συκιάς στο Μαρκόπουλο, που έφτανε τα προηγούμενα χρόνια τα 200 κιλά, φέτος, δεν θα ξεπεράσει στην καλύτερη περίπτωση τα 70 κιλά. Όπως είναι επόμενο οι τιμές στα σύκα έχουν εκτοξευτεί με τους καταναλωτές να το βρίσκουν έως και 10 ευρώ το κιλό στα ράφια.

Γιατί φέτος «εξαφανίστηκαν» τα σύκα; –  Όλη η αλήθεια

Η σημασία του σύκου στην αρχαία Ελλάδα

Στην κλασική Ελλάδα το σύκο ήταν ο τρίτος σε σπουδαιότητα καρπός, μετά την ελιά και το σταφύλι, ενώ το δέντρο της συκιάς συνδεόταν με τη λατρεία του θεού Διονύσου και της θεάς Δήμητρας.

Στην αρχαία Αθήνα, η εμπορία και η εξαγωγή σύκων αποξηραμένων ή φρέσκων ελέγχονταν από το κράτος, αποφέροντας μεγάλα κέρδη στα κρατικά ταμεία, ενώ οι εξαγωγές από ιδιώτες απαγορεύονταν. Όσους παρανομούσαν οι πολίτες της Αθήνας είχαν την υποχρέωση να τους καταδίδουν και να τους αποκαλύπτουν για το καλό της πόλης -και γι’ αυτό ονομάστηκαν «συκοφάντες» – λέξη που πολύ αργότερα έλαβε τη αντίθετη έννοια της ανέντιμης κατάδοσης, της συκοφαντίας.

Η διατροφική άξια του σύκου

Τα σύκα είναι μία πλούσια πηγή διαφόρων βιταμινών, μετάλλων, υδατανθράκων, σακχάρων, φαινολών και διαιτητικών ινών. Το 2% του συνολικού του βάρος αποτελείται από ασβέστιο. Ένα μέταλλο που αποτελεί βασικό συστατικό των δοντιών και των οστών, ενώ παράλληλα βοηθάει στον μηχανισμό πήξης του αίματος. Το κάλιο είναι ακόμα ένα μέταλλο που περιέχεται στο φρούτο, διατηρώντας σε χαμηλά επίπεδα την αρτηριακή πίεση. Άλλα μέταλλα όπως σίδηρος, φώσφορος, νάτριο και ψευδάργυρος υπάρχουν σε μικρότερες ποσότητες.

Βιταμίνες που συναντάμε στον καρπό του σύκου είναι η βιταμίνη K, που βοηθάει στην πήξη του αίματος, η βιταμίνη A, η βιταμίνη C και η B6 . Η σημασία της βιταμίνης B6 είναι σημαντική για την προστασία του δέρματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Τα 100 γραμμάρια φρέσκου σύκου περιέχουν 74 θερμίδες, ενώ η ίδια ποσότητα αποξηραμένων σύκων φτάνει τις 249 θερμίδες.

Τότε 9 χρόνων παιδάκι, σήμερα 39χρονη γυναίκα: «Αγέραστη» η Κορίνα του «Πάτερ Ημών», είναι 39 και μοιάζει 20

Auτή είναι η αιτία θανάτou του Δημήτρη Ημέλλου

Η Μαρία Τζομπανάκη αποχαιρετά τον Δημήτρη Ήμελλο: «Το βλέμμα της ψυχής σου θα το αγαπώ παντοτινά»

«Τη χαζεύω στα γυρίσματα»: Όταν ο Δημήτρης Ήμελλος μιλούσε με θαυμασμό για τη «Μαρίνα» του

Δημήτρης Ήμελλος: Κι όμως ο μονάκριβος γιος του εμφανίστηκε στον Σασμό – Δείτε τον γοητευτικό Φοίβο Ήμελλο

Προτεινόμενα