Κι εκεί που είχες κλείσει το ταξίδι σου, κι ανυπομονούσες γι’ αυτό, μπήκε ο κορονοϊός στη ζωή μας και άλλαξε τα πάντα. Και φυσικά, κάποιοι μπορεί να σε πουν “ρηχό” που σε απασχολεί τι θα κάνεις με το ταξίδι ενώ άλλοι νοσούν κι άλλοι πεθαίνουν απ’ αυτήν την πολύ σοβαρή ασθένεια, αλλά φυσικά εσύ πρέπει να πάρεις μια απόφαση: Κορονοϊός και ταξίδι είναι κάτι που επιτρέπεται ή πρέπει να ακυρώσεις ό,τι πλάνο έχεις για το επόμενο διάστημα;
Αρχικά, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Οι αεροπορικές και τα ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν ήδη προχωρήσει σε ακυρώσεις προς ορισμένους προορισμούς όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης του ιού, οπότε φυσικά δεν μπορείς και δεν πρέπει να πας σε κάποιον απ’ αυτούς τους προορισμούς.
Μπορείς να συμβουλευτείς τους ταξιδιωτικούς συμβούλους, να ενημερώνεσαι καθημερινά για την κατάσταση στη χώρα που πρόκειται να επισκεφτείς και να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου για να δεις πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, εάν το προγραμματισμένο σου ταξίδι είναι μέσα στους επόμενους μήνες.
Για παράδειγμα, εάν έχεις κανονίσει να πας στην Ιταλία μέσα στον επόμενο μήνα, θεωρείται αυτονόητο ότι θα ακυρώσεις το ταξίδι, καθώς είναι μια χώρα με πολύ υψηλή βαθμίδα επικινδυνότητας. Εάν, όμως, έχεις κανονίσει να πας το Καλοκαίρι στην Ισπανία, δώσε χρόνο στον εαυτό σου και μην προχωρήσεις από τώρα σε κάποια κίνηση.
Εάν πρόκειται να ταξιδέψεις, δεν θα πρέπει να σκεφτείς μόνο εσένα ούτε μόνο τη χώρα που θα πας
Εσύ μπορεί να είσαι 30 ετών γυναίκα, χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας κι ακόμα και να κολλήσεις τον κορονοϊό να μην είναι επικίνδυνος για τη ζωή σου. Αλλά δεν μένεις μόνος σου στον πλανήτη Γη. Πρέπει να σκεφτείς και την ασφάλεια των γύρω σου, της οικογένειάς σου, των φίλων σου, των συνανθρώπων σου.
Επιπλέον, θα πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ότι θα περάσεις από αεροδρόμια με πολύ κόσμο και αυξημένο κίνδυνο να κολλήσεις, ακόμα κι αν η χώρα που θα επισκεφτείς δεν έχει πολλά κρούσματα. Οπότε εξέτασέ τα όλα.
Χρήσιμες ερωτο-απαντήσεις για τον κορονοϊό.
Κορονοϊός και ταξίδι: Όσα πρέπει να προσέχεις
Όπως επισημαίνει και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, θα πρέπει να αποφεύγουμε το ταξίδι προς περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19, αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο.
Υπάρχει ισχυρή σύσταση για αποφυγή των μη αναγκαίων ταξιδιών και συγχρωτισμού, οπουδήποτε κι αν είναι αυτά σε εσωτερικό ή εξωτερικό, σε ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Παράλληλα, ο ΕΟΔΥ δίνει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές προς όποιον πρόκειται να ταξιδέψει ή βρίσκεται ήδη σε κάποιο ταξίδι σε περιοχή με τοπική μετάδοση, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες προς τους ταξιδιώτες εν γένει αυτή την περίοδο:
Αν ταξιδεύετε προς περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται :
Να πλένετε συχνά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι.
Να αποφύγετε την επαφή με τα ζώα (ζωντανά ή νεκρά), τις αγορές ζώων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (όπως μη μαγειρεμένο κρέας).
Να αποφύγετε την επαφή με ασθενείς.
Κατά την διάρκεια του ταξιδιού σας σε περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται:
Να αναβάλετε το ταξίδι σας ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
Να καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με ένα χαρτομάντηλο ή με το μανίκι (όχι με το χέρι) όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.
Να αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα ενώ έχετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα).
Δείτε στον χάρτη τα κρούσματα ανά τον κόσμο.
Μετά την επιστροφή από περιοχές με τοπική μετάδοση COVID-19 συνιστάται:
Να παρακολουθήσετε την υγείας σας για 14 ημέρες.
Αν εμφανίσετε συμπτώματα (πυρετό ή άλλα συμπτώματα από το αναπνευστικό όπως δυσκολία στην αναπνοή, βήχα) τις επόμενες 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας, να παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε άμεσα ιατρική φροντίδα αναφέροντας το πρόσφατο ταξίδι σας ή να γίνει επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ (1135, 210-5212054).
Συνιστάται σε όλους τους ταξιδιώτες πριν και μετά το ταξίδι να ενημερώνονται από τον ΕΟΔΥ (1135, 210-5212054) για την εξέλιξη της νόσου και τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.