Πλατεία Ομονοίας όπως παλιά: Επιστρέφει το εντυπωσιακό συντριβάνι

by Newsroom i-diakopes.gr
Πλατεία Ομονοίας όπως παλιά: Επιστρέφει το εντυπωσιακό συντριβάνι

Πλατεία Ομονοίας – Χρήσιμες πληροφορίες: Η γνωστή πλατεία στην Αθήνα αναμένεται να έχει ξανά ένα τεράστιο συντριβάνι. Αυτό, θα έχει διάμετρο τριάντα μέτρα. Μάλιστα, σε συνδυασμό με τον περιμετρικό δακτύλιο θα καταλαμβάνει σχεδόν όλο τον διάδρομο από τους πεζούς. Δηλαδή, εκείνον που είχε δημιουργηθεί για να ενώνει την Πανεπιστημίου, με την Αγίου Κωνσταντίνου.

 

 

Πλατεία Ομονοίας – Χρήσιμες πληροφορίες: Οι χορηγίες και δωρεές, ο σχεδιασμός και ο Κώστας Μπακογιάννης

Υπενθυμίζεται ότι τα έργα γίνονται με χορηγίες ιδιωτών. Εκείνες βρίσκονται σε εξέλιξη, με εντατικούς ρυθμούς από τον περασμένο Οκτώβριο. Τότε, στις 31 Οκτωβρίου 2019, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις πράξεις δωρεάς μέσω των οποίων τρεις φορείς, η τεχνική εταιρεία Ηλέκτωρ, το Κοινωφελές Ιδρυμα Λασκαρίδη και η Fontana Fountains προσφέρονταν να συμβάλουν στη δημιουργία νέου σιντριβανιού στην Πλατεία Ομονοίας.

 

 

Αρχικός στόχος ήταν τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σκοπός είναι η νέα εικόνα της Ομόνοιας να συνδυασθεί με την προσπάθεια επαναφοράς θετικής ψυχολογίας στο Κέντρο της Αθήνας. Η εικόνα ενός τεράστιου σιντριβανιού παραπέμπει ευθέως στις δεκαετίες ’60 και ’70. Τότε, που η Ομόνοια δέχθηκε την τελευταία διαμόρφωσή της πριν τον ορυμαγδό που προκάλεσαν τα έργα του Μετρό στη δεκαετία του ’90. Τότε, βέβαια, η πλατεία είχε καταργηθεί ως χώρος για πεζούς. Αυτό, διότι είχε διαμορφωθεί σε κυκλικό κόμβο για τα αυτοκίνητα.

 

 

Η σημερινή κατάσταση είναι ό,τι απέμεινε από αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που έγινε το 1998. Εκείνο που έδωσε το πρώτο βραβείο ύψους 9,5 εκατομμυρίων δραχμών σε τέσσερις νέους αρχιτέκτονες. Μάλιστα, το αποτέλεσμα, του διαγωνισμού είχε σταθεί αφορμή να ξεσπάσει δημόσια διαμάχη. Αυτή έγινε ανάμεσα στον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη που έδωσε το βραβείο και τον τότε Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο που δήλωσε αιφνιδιασμένος. Ήρθε, άραγε, η ώρα να πάρει ο Δήμος το αίμα του πίσω;

 

 

Σε προεκλογικές του συνεντεύξεις, ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνιζε ότι η τελευταία εκείνη παρέμβαση «απέτυχε πανηγυρικά». Επιπλέον, δήλωνε πως θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με διαφανή κριτήρια. Ο ίδιος ανέφερε πως στόχος θα είναι «μια πλατεία φιλική στον κάτοικο, τον εργαζόμενο, τον επισκέπτη, με πράσινο, φως και –ναι– σιντριβάνι». Φαίνεται όμως πως το σχέδιο άλλαξε, ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός έφυγε από τη μέση και τα έργα προχωρούν χωρίς να είναι απολύτως γνωστή η εικόνα που θα προκύψει.

 

Πλατεία Ομονοίας – Χρήσιμες πληροφορίες: Πλάνο ανάπλασης για το 2020

 

Τα μόνα στοιχεία που είναι γνωστά, προέρχονται από τις συνοπτικές αναφορές που έκαναν οι υπεύθυνοι των εταιρειών-δωρητών στα σημειώματα που κοινοποίησε η δημοτική αρχή όταν έγινε η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31/10/2019. Μάλιστα, στην τότε συζήτηση, ο Παύλος Γερουλάνος είχε εκφράσει κάποιες επιφυλάξεις για τις αυθαιρεσίες που πιθανόν να έκαναν οι ιδιώτες μέσω της «υιοθεσίας δημόσιων χώρων».

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αθηνα Είσαι Εσύ» τόνισε πως «είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όσοι συμμετέχουν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα ότι ή δίνουν τα χρήματα και τα διαχειρίζεται ο Δήμος ή διαχειρίζονται οι ίδιοι ό,τι τους ζητήσει ο Δήμος με τις προδιαγραφές του Δήμου».

 

 

«Θέλει πολύ προσοχή να μην νιώσει ο ιδιώτης ότι βοηθώντας το Δήμο έχει δικαίωμα στα σχέδια, τα οποία θα υλοποιήσει ο Δήμος με τα δικά του χρήματα», κατέληξε ο Παύλος Γερουλάνος ενώ αντίστοιχη συζήτηση έγινε και λίγο πριν τα Χριστούγεννα όταν ο Δήμος δέχθηκε κριτική με τον τρόπο που στολίστηκαν για τα Χριστούγεννα κεντρικές οδοί (Βασ.Σοφίας, Πανεπιστημίου) και πάλι με χορηγίες ιδιωτών.

 

 

Πλατεία Ομονοίας – Χρήσιμες πληροφορίες: Η καθυστέρηση των έργων

Η καθυστέρηση στα έργα σχετίζεται κυρίως με τα γνωστά εδώ και δεκαετίες προβλήματα στεγανότητας που έχει η τσιμεντένια πλάκα. Δηλαδή, αυτή που σκεπάζει τον υπόγειο σταθμό της Ομόνοιας. Με βάση όσα ανέφεραν οι χορηγοί, πάνω στην πολύπαθη κεντρική πλατεία θα εγκατασταθεί:

– Σιντριβάνι με διάμετρο 30 μέτρων, 13 πίδακες νερού, 188 δέσμες νερού και 90 υποβρύχιους προβολείς.

– Ένας πίδακας που θα εξακοντίζει νερό σε ύψος 20 μέτρων θα βρίσκεται στο κέντρο του σιντριβανιού.

– Τέσσερις πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 12 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 14 μέτρων.

– Άλλοι οκτώ πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 17 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 8 μέτρων.

– Περιφερειακά στα 30 μέτρα και μέσα από κυκλικό αγωγό θα πετάγονται 188 δέσμες νερού με ύψος κορυφής τα 5 μέτρα

Σε ιστό θα τοποθετηθεί ανεμόμετρο που θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα ελέγχου να μειώνει το ύψος των πιδάκων όταν η ταχύτητα του ανέμου θα ξεπερνά κάποια όρια. Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα της διασποράς υδάτων ήταν έντονο όταν υπήρχε το σιντριβάνι παλιότερα αλλά και όταν επιχειρήθηκε να λειτουργήσει το ύψους 15 μέτρων γλυπτό του Ζογγολόπουλου που έμεινε τελικώς ανενεργό.

Η οικονομική αξία της συμβολής του Ιδρύματος Λασκαρίδη για την εγκατάσταση του σιντριβανιού προσδιοριζόταν από το ίδιο στα 430.000 ευρώ. Από την πλευρά της η Ηλέκτωρ είχε αναλάβει να γκρεμίσει ότι εμποδίζει την εγκατάσταση του σιντριβανιού.

Δηλαδή, να κάνει όλες τις εργασίες στεγάνωσης της δεξαμενής του και συναρμογής με την πλακόστρωση της πλατείας, να ολοκληρώσει έργα πρασίνου και άρδευσης στον περιβάλλοντα δακτύλιο. Παράλληλα, να εγκαταστήσει καταγραφικό σταθμό δομικής παρακολούθησης που θα μείνει επί 9 μήνες και θα παρακολουθεί την τσιμεντόπλακα πάνω στην οποία θα εδράζεται το σιντριβάνι.

Προτεινόμενα