Ο Πύργος Βασιλίσσης βρίσκεται στο Ίλιον και συνορεύει με το πάρκο Τρίτση. Απλώνεται σε μία τεράστια έκταση 250 στρεμμάτων. Είναι μία έπαυλη γοτθικού ρυθμού η οποία αποτελεί μία απομίμηση του Πύργου Ηochenschwangau, που βρίσκεται στην Βαυαρία. Από εκεί καταγόταν ο σύζυγος της Αμαλίας, ο βασιλιάς Όθωνας.
Επίσης, ανακαλύψτε τα μουσεία που επιβάλλεται να επισκεφθείτε στην Αθήνα!
Η Αμαλία είχε αγοράσει το κτήμα με τον σκοπό να δημιουργήσει μία πρότυπη αγροτική και κτηνοτροφική μονάδα. Η σύζυγος του βασιλιά ήταν γνωστή για την αγάπη που είχε για τους κήπους και τα άλογα. Ενώ λέγεται πως στο κτήμα υπήρχαν αγελάδες, κότες, μελίσσια, πρόβατα αλλά και ένα ζευγάρι καμηλοπαρδάλεις!
Την έπαυλη την έχτισε για να αλλάζει ρούχα μετά την ιππασία και να ξεκουράζεται από το ταξίδι. Ενώ λέγεται πως η ίδια δεν είχε διανυκτερεύσει ποτέ στον Πύργο.
Πότε αγοράστηκε και η σύγχρονη ιστορία του
Το 1848 η Αμαλία αγόρασε το κτήμα. Μέχρι και σήμερα ο Πύργος άλλαξε πολλά “χέρια”, αν και τις τελευταίες δεκαετίες είναι ιδιοκτησία της οικογένειας Σερπιέρι. Σε αυτό το διάστημα μεταβλήθηκε σημαντικά η έκταση του, καθώς το κτήμα αρχικά περιελάμβανε και το πάρκο Τρίτση.
Παρ’όλα αυτά, σύμφωνα με ένα νόμο που ίσχυε την περίοδο του μεσοπολέμου, η οικογένεια Σερπιέρι είχε συγκεντρώσει μεγάλη ακίνητη περιουσία. Με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να παραχωρήσει στο δημόσιο μεγάλο μέρος της έκτασης, όπως έλεγε ο νόμος.
Ακόμα και σήμερα ο Πύργος είναι στα χέρια της οικογένειας Σερπιέρι. Αυτή η γενιά δεν κατοίκησε ποτέ στην έπαυλη και την άφησε ανεπηρέαστη. Στον Πύργο γίνονται διάφορες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή κρασιού, φέροντας την ετικέτα Πύργος Βασιλίσσης, μία παράδοση που κρατάει από τα χρόνια της Αμαλίας.
Επίσης, ο σταβλισμός των αλόγων, διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και τέλος, οι ξεναγήσεις στον Πύργο.
Η επίσκεψη στον Πύργο είναι φανταστική, διαρκεί περίπου 3 ώρες και έχει κόστος 10 ευρώ. Απαιτείται να έχει γίνει κράτηση και η ξενάγηση καλύπτει δύο πλευρές του κτήματος, την ιστορία που έχει και την αγροτική παραγωγή του.