Το σπήλαιο της Κρήτης όπου γιορτάζονται τα καλύτερα Χριστούγεννα

Στo σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου, στην Μαραθοκεφάλα Κισάμου, το βράδυ της Τρίτης, 24 Δεκεμβρίου, παραμονή των Χριστουγέννων και από ώρα 21.00 μ.μ. έως 00.15 π.μ. θα τελεστεί και πάλι η Χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου.

Του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας θα προηγηθεί ο Εσπερινός της εορτής, περί ώρα 20.00 μ.μ.

Η βιωματική συμμετοχή μας στην Χριστουγεννιάτικη Νυκτερινή αυτή Θεία Λειτουργία, σε συνδυασμό με την αναπαράσταση της φάτνης όπου γεννήθηκε ο Χριστός, με πρόβατα, βοσκούς, φωτιές, σήμαντρα και το αστέρι να λάμπει στην κορυφή της σπηλιάς, μεταφέρουν όλους μας στην Βηθλεέμ, με την ελπίδα και την βεβαιότητα ότι μπορούμε  να οδηγηθούμε στην Βηθλεέμ της σωτηρίας μας.

Το σπήλαιο της Μαραθοκεφάλας

Στη περιοχή Μαραθοκεφάλα στη Σπηλιά Κισάμου, 25 χλμ δυτικά της πόλης των Χανίων και μόλις 3 χλμ από το Κολυμπάρι, σε μια όμορφη βουνοκορφή, βρίσκεται το περίφημο ιστορικό σπήλαιο του Αγίου Ιωάννου του Ερημίτη ή Ξένου, στο οποίο κατά την παράδοση έζησε ο άγιος αυτός που περιηγήθηκε στην Κρήτη και ουσιαστικά ίδρυσε την πλούσια ασκητική παράδοση του νησιού. Μέσα στο σπήλαιο υπάρχει ναός του 15ου αιώνα και θεμέλια παλιών κελιών που χρονολογούνται κατά τον 17ο – 18ο αιώνα.

Στο χώρο βρέθηκε μαρμάρινη κεφαλή βωμού (φυλάσσεται στο μουσείο της ενορίας Σπηλιάς) και μια μαρμάρινη κεφαλή παιδιού και πιστεύεται ότι το σπήλαιο χρησιμοποιήθηκε, πιθανά, ως χώρος λατρείας από τους προχριστιανικούς χρόνους.

Στα αριστερά του σπηλαίου βρίσκεται η κρύπτη που ο Άγιος Ιωάννης αναγκαζόταν να κρύβεται από τις συχνές επισκέψεις των βοσκών και των γεωργών. Κοντά υπάρχει ένας μικρός χώρος που κατά την παράδοση είχε χρησιμοποιηθεί ως κρυφό σχολειό. Δίπλα στο ναό, από μια σχισμή του βράχου, χειμώνα-καλοκαίρι, στάζει αργά αργά νερό, το «αγίασμα του Αγίου» όπως αναφέρεται από τους πιστούς, το οποίο αποθηκεύεται σε μια μικρή δεξαμενή για να το παίρνουν οι πιστοί.

Παρακολουθήστε βίντεο από παλαιότερη λειτουργία:

Φωτό εξωφύλλου: Mpouzis Chania

Πηγή: daynight

Related posts

Γιατί φέτος «εξαφανίστηκαν» τα σύκα; – Όλη η αλήθεια

Το πιο ακριβό σουβλάκι του πλανήτη: Το φτιάχνει Έλληνας, κοστίζει 17 ευρώ και είναι πάντα «γεμάτος»

Το σουβλατζίδικο στην Αθήνα που φτιάχει πιτόγυρο γίγας και δίνει δώρο ένα iPhone 15 σε όποιον το «καταφέρει»