«Το τηλέφωνο χτυπάει μόνο για ακυρώσεις»: Σε απόγνωση οι Έλληνες ξενοδόχοι για την χαμένη τουριστική περίοδο

by Newsroom i-diakopes.gr
«Το τηλέφωνο χτυπάει μόνο για ακυρώσεις»: Σε απόγνωση οι Έλληνες ξενοδόχοι για την χαμένη τουριστική περίοδο

Έλληνες ξενοδόχοι: Οι Έλληνες ιδιοκτήτες ξενοδοχείων αναφέρουν στο Spiegel πως το πλήγμα ήταν μεγάλο στον τουρισμό. Φυσικά, γι’ αυτό ευθύνεται, η πανδημία. Μάλιστα, φοβούνται πως η σεζόν θεωρείται σίγουρα χαμένη, ενώ το ίδιο μπορεί να ισχύει και για όλη τη χρονιά. Το γερμανικό περιοδικό εκτιμά πως περίπου 3.000 ξενοδοχεία δεν θα ανοίξουν. Επιπλέον, αναφέρει πως τα έσοδα της βιομηχανίας δύναται να μειωθούν περίπου στο ένα τρίτο, συγκριτικά με εκείνα του 2019.

Έλληνες ξενοδόχοι: Χαμένη τουριστική χρονιά

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση που βλέπουν να ξεδιπλώνεται μπροστά τους τέσσερις Έλληνες ξενοδόχοι που μίλησαν στο Spiegel. «Φοβάμαι ότι έχει χαθεί η σεζόν. Φοβάμαι ότι έχει χαθεί όλη η χρονιά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μάκης Σαράφογλου, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου στη Μυτιλήνη, το οποίο έκλεισε στις 22 Μαρτίου.

«Από τότε μόνο ακυρώσεις. Από την Ελλάδα, τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γαλλία. Όχι μόνο από παραθεριστές αλλά και από αρχαιολόγους, συνεργάτες ΜΚΟ και διεθνείς οργανισμούς. Συνήθως χαιρόμαστε για τα τηλεφωνήματα. Από τότε που κλείσαμε, ξέρουμε ότι κάθε φορά που χτυπά το τηλέφωνο είναι για ακύρωση», τονίζει ο κ. Σαράφογλου.

Έλληνες ξενοδόχοι: Ποτέ κλειστά ξενοδοχεία στην Ελλάδα κατά το παρελθόν

Παρόμοια είναι η κατάσταση που περιγράφει ο Γιάννης Ασλάνης, διευθυντής από το ξενοδοχείο, Grand Hotel Palace στη Θεσσαλονίκη. «Στην αρχή υπήρξαν βραχυπρόθεσμες ακυρώσεις, μετά όμως για τον Απρίλιο, τον Μάιο, τελευταία και για τον Ιούνιο. Ο τουρισμός είναι στο σημείο μηδέν. Αυτό είναι άνευ προηγουμένου. Τα ξενοδοχεία δεν έκλεισαν ποτέ στην ιστορία της Ελλάδας. Ούτε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε στο Spiegel.

Παράλληλα σημείωσε ότι ακόμη κι όταν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, θα υπάρχουν πρακτικά προβλήματα. «Πόσο θα πρέπει να απέχουν τα τραπέζια του πρωινού; Τι πρέπει να απολυμανθεί; Τι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας όταν φιλοξενούμε συνέδρια; Ελπίζω να επιστρέψουμε στην κανονικότητα το 2021. Ίσως με λιγότερες κρατήσεις και τιμές, αλλά τουλάχιστον θα δουλέψουμε ξανά», συμπλήρωσε ο κ. Ασλάνης.

Έλληνες ξενοδόχοι: Χαμένη σεζόν

Δραματική χαρακτηρίζει την κατάσταση η Μάγδα Βαλασάκη, ιδιοκτήτρια από ξενοδοχείο στη Χαλκιδική. «Συνήθως είμαστε πλήρεις από το Πάσχα έως τον Ιούλιο. Τώρα καμία νέα κράτηση και ακυρώσεις για τον Αύγουστο. Κάποιοι συνάδελφοι φοβούνται ότι δεν θα ξανανοίξουν», δήλωσε μεταξύ άλλων στο Spiegel. «Κι αν ανοίξουν τα ξενοδοχεία, ποιος θα έρθει;», είναι ένα ακόμη σημαντικό ερώτημα που διατύπωσε.

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαλκιαδάκης, ιδιοκτήτης ξενοδοχείων στην Κρήτη, εκτίμησε ότι ακόμη κι αν αυτά ανοίξουν τον Ιούλιο, τα έσοδα θα είναι μειωμένα κατά 70% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ενώ τόνισε τη σημασία του τουρισμού για το νησί. «Στην Κρήτη, το 50% της οικονομίας βασίζεται στον τουρισμό, 125.000 άνθρωποι εργάζονται ως εποχιακοί υπάλληλοι. Χρειαζόμαστε βοήθεια από την κυβέρνηση και την Ευρώπη. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η σεζόν χάθηκε», υπογράμμισε.

Προτεινόμενα