Μηλίνα Πηλίου: Το καλοκαίρι εκεί σταματάει τον Οκτώβριο
Μηλίνα Πηλίου: Απέναντι από το νησάκι Αλατάς και με πολλές άλλες στεριές τριγύρω, η Μηλίνα συνδυάζει τα θαλάσσια σπορ με την έντονη νυχτερινή ζωή.
Είναι ένας μικρός παράδεισος για κάθε είδους πλεούμενα που συναντούν στη ρότα τους γαλήνιες αμμουδιές, κρυμμένες σπηλιές και ερημονήσια με ξεχασμένα μοναστήρια.
Τα τελευταία χρόνια η Μηλίνα είναι αγκυροβόλιο ιστιοπλοϊκών σκαφών απ’ όπου δεκάδες ιστιοφόρα ανοίγουν πανιά για τις ακτές του Παγασητικού, τη Σκιάθο, τη Σκόπελο, την Αλόννησο και την Εύβοια.
Η Μηλίνα στο Πήλιο είναι ένα από τα καταλληλότερα χωριά του Πηλίου για μια καλοκαιρινή εξόρμηση. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο χωριό στο νότιο Πήλιο. Θέα έχει στον Παγασητικό κόλπο, που ιδιαίτερα τους μήνες του καλοκαιριού σφύζει από ζωή και κίνηση. Παρόλο που η τουριστική του ανάπτυξη είναι πολύ μεγάλη (διαθέτει εστιατόρια, καφέ, τουριστικά και εμπορικά καταστήματα, camping, ενοικιαζόμενα σκάφη αναψυχής, κ.λπ.), εντούτοις δεν έχει χάσει τίποτε από τη γραφικότητά του και τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
Η καταγωγή του ονόματος του χωριού είναι σλαβική, από τη λέξη «mlin» που σημαίνει «νερόμυλος». Το χωριό διαθέτει μεγάλη ιστορία, με μεσαιωνικά ευρήματα να έχουν βρεθεί στην παραλία του αλλά κυρίως η ναυτική του ιστορία είναι μεγάλη, αφού εδώ γεννήθηκαν αξιόλογοι ψαράδες, ναυπηγοί και καραβοκύρηδες. Στην πραγματικότητα, μέχρι το 1948 η Μηλίνα ανήκε στο γειτονικό χωριό Λαύκος, που βρίσκεται σε απόσταση 7 χλμ.
Τι άλλο να κάνετε όταν βρεθείτε στον παράδεισο της Μηλίνας Πηλίου
Σε όλη την ακτογραμμή της Μηλίνας υπάρχουν γραφικοί κολπίσκοι και μοναδικές παραλίες. Στο φυσικό λιμάνι του χωριού, το Βαλτούδι, βρίσκεται ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Ανδρέα. Εκεί, θα ανακαλύψετε ερείπια από την αρχαία πόλη Ολιζών, η οποία ανήκε στο βασίλειο του Φιλοκτήτη, που, σύμφωνα με τον Όμηρο, έλαβε μέρος στον Τρωικό πόλεμο στέλνοντας καράβια και τοξότες. Επίσης, απέναντι από τη Μηλίνα βρίσκονται δύο μικρά νησάκια, ο Αλατάς και η Πρασούδα.
Στον Αλατά βρίσκεται το πανέμορφο μοναστήρι των Αγίων Σαράντα ενώ στην Πρασούδα το βυζαντινό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Άλλοι παραλιακοί οικισμοί που θα σας κερδίσουν με την γραφικότητά τους και τις υπέροχες ακρογιαλιές τους είναι η Μαύρη Πέτρα και ο Μαραθιάς. Επίσης και ο όρμος της Τζάστενης με τον μικρό οικισμό του.
Εφόσον βρεθείτε στον οικισμό αξίζει, επίσης, να επισκεφτείτε και το μικρό ναό του Αγίου Αθανασίου. Αλλά και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, που εικάζεται ότι υπήρξε ιερό της Νύμφης Θέτιδας.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες στη Μηλίνα μπορείτε να ψαρέψετε, να κολυμπήσετε ή να επιδοθείτε σε κάποιο θαλάσσιο σπορ.
Μετά το μπάνιο ή τη βόλτα σας, μπορείτε να απολαύσετε φρέσκο ψάρι σε ένα από τα ουζερί που βρίσκονται στην παραλία.
Οικονομικό και ποιοτικό φαγητό.
Αν είστε λάτρης των σπορ, και διαθέτετε δίπλωμα ιστιοπλοΐας μπορείτε να νοικιάσετε ένα σκάφος και να περιηγηθείτε στον Παγασητικό. Επίσης να ταξιδέψετε στα νησιά των Σποράδων ή στην Εύβοια. Εάν πάλι επισκεφτείτε το χωριό το χειμώνα, μπορείτε να επιδοθείτε σε πεζοπορία, ποδηλασία ή σε σκι στο χιονοδρομικό κέντρο που θα χρειαστεί να ανεβείτε κοντά στην κορυφή του Πηλίου.
Το ηλιοβασίλεμα της Μηλίνας Πηλίου
Σίγουρα, όμως, μη φύγετε από τη Μηλίνα στο Πήλιο χωρίς να θαυμάσετε το πορφυρό ηλιοβασίλεμα από την παραλία της. Θεωρείται ως ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα της Ελλάδας.
Χωρίς υπερβολή, έχει ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα στην Ελλάδα.
Οι ώρες για αγνάντεμα είναι ατέλειωτες στην παραλία της Μηλίνας με τη γενναιόδωρη θέα ίσια στο πορφυρό της λιόγερμα.
Μια πανδαισία χρωμάτων σ’ ένα παράξενο ανακάτεμα, λίγο πριν τη μαγική στιγμή που η νύχτα διαδέχεται τη μέρα.