Οι 10 πιο Όμορφοι Χειμερινοί Προορισμοί της Ελλάδας μας: Στα Λιθόστρωτα Καλντερίμια τους θα Θέλετε να Χαθείτε για μια ζωή.

Τα ελληνικά χωριά της Ελλάδας γίνονται ακόμη πιο όμορφα όταν έρθει το φθινόπωρο. Θέλετε απόδειξη; Περπατήστε μαζί μας στα λιθόστρωτα καλντερίμια τους και θα συμφωνήσετε μαζί μας.

1. Νυμφαίο – Φλώρινα

Το Νυμφαίο έχει χαρακτηρισθεί «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Μάλιστα, συγκαταλέγεται συχνά στο top 10 ταξιδιωτικών οδηγών με τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Είναι «περικυκλωμένο» από δάσος οξιάς και διασχίζεται από λιθόστρωτα μονοπάτια στις άκρες των οποίων βρίσκονται  τα πετρόκτιστα σπίτια. Στην περιοχή έχει αναπτύξει τις δράσεις της η οργάνωση του Αρκτούρου, με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο.

2. Καλαρρύτες – Ιωάννινα

Οι Καλαρρύτες είναι κτισμένοι στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1200 μ. Γεωγραφικά ανήκουν στην περιοχή των Τζουμέρκων. Ολόκληρος ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρτέος, καθώς βρίθει παλιών παραδοσιακών κατοικίών, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής. Στην πλατεία συναντάται μια μαρμάρινη στήλη με ονόματα, όλων των επώνυμων κατοίκων του χωριού που διέπρεψαν στα γράμματα και στο εμπόριο (18ος και 19ος αιώνας). Ήταν μέλη της Φιλικής Εταιρίας και πρωτεργάτες στην επανάσταση των Καλαρρυτών τον Ιούλιο του 1821.

3. Δημητσάνα – Αρκαδία

Η Δημητσάνα είναι ένας οικισμός με αξιόλογα πετρόχτιστα αρχοντικά, τα περισσότερα από τα οποία είναι αναστηλωμένα σήμερα. Ο οικισμός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή του ταυτότητα. Στην ευρύτερη περιοχή σημαντικά αξιοθέατα είναι η παλαιά και νέα Μονή Φιλοσόφου καθώς και η Μονή Προδρόμου που βρίσκονται στο εσωτερικό του φαραγγιού του Λούσιου.

5. Μακρυνίτσα

Η Μακρυνίτσα είναι παραδοσιακός οικισμός του Δήμου Βόλου. Είναι από τα  ορεινά χωριά της Ελλάδας που προσελκύει πλήθος τουριστών και φημίζεται για τα χρώματά της, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και για την μαγευτική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται, δικαίως,  «μπαλκόνι του Πηλίου».

6. Καλλονή – Γρεβενά

Η Καλλονή Γρεβενών είναι ορεινός παραδοσιακός οικισμός που βρίσκετα σε υψόμετρο 1080 μέτρων. Η εξειδίκευση των μαστόρων (κουδαρίτες) στην πέτρα δίνει στο χωριό ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό «χρώμα». Τα σπίτια είναι χτισμένα παραδοσιακά με την πέτρα να κυριαρχεί στην κατασκευή τους, ενώ οι δρόμοι του χωριού είναι πλακόστρωτοι. Στο εσωτερικο του ξεχωρίζει η εκπληκτικής ομορφιάς πετρόχτιστη βρύση και η κεντρική πλατεία.

7. Παλαιός Παντελεήμονας – Πιερία

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός καθώς αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα και την αυθεντικότητά του καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από την δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα.Την δεκαετία του 1980 όμως η κατάσταση μεταστράφηκε, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και η τουριστική ανάπτυξή του άρχισε να σημειώνει σημαντικά βήματα.

8. Τσεπέλοβο Ιωαννίνων

Στα απότομα βράχια της γρανιτένιας οροσειράς της Τύμφης βρίσκεται το Τσεπέλοβο. Θεωρείται το αγαπημένο χωριό των φυσιολατρών και των περιπατητών. Οι ντόπια το αποκαλούν » αετοφωλιά του Ζαγορίου » .

9. Τρίκαλα Κορινθίας

Τρία μικρά, γραφικά χωριά, σκαρφαλωμένα στις βορειοανατολικές πλαγιές της Ζήριας, σε 1.000 μ. υψόμετρο. Τα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας, λατρεμένος προορισμός των εκδρομέων. Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, που χρονολογείται γύρω στο 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά.

10. Άγιος Γερμανός Φλώρινας

Ο Αγιος Γερμανός βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, σε μικρή απόσταση από την λίμνη Μεγάλη Πρέσπα. Απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 44 χιλόμετρα από την Καστοριά ενώ 7 μόλις χιλιόμετρα από τις λίμνες Πρέσπες, και για το λόγο αυτό ξεπροβάλλουν ξεκάθαρα από την πανοραμική θέα του χωριού.

Παρόλο που στο παρελθόν ο οικισμός γνώρισε μεγάλη άνθηση, σήμερα κατοικούν σε αυτόν μόλις λίγες εκατοντάδες άτομα. Χαρακτηρίζεται ως το μόνο χωριό στην περιοχή των Πρεσπών που έχει διατηρήσει τα παλιά πέτρινα σπίτια, χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονική

Related posts

Δεν το βάζει ο νους σου.. Ένα ελληνικό χωριό στα καλύτερα του κόσμου για το 2024 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική