Αγνάντα: Ένα χωριό με μαγικά φυσικά τοπία
Αγνάντα: Το χωριό Άγναντα είναι μέρος του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων, Ηπείρου. Τα Άγναντα είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Τζουμέρκων με πληθυσμό 283 κατοίκους και υψόμετρο 650μ.
Στο κέντρο των Τζουμέρκων (Αθαμανικά Όρη), 45 χλμ νοτιοανατολικά των Ιωαννίνων και 55 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Άρτας, σ’ ένα αλπικό τοπίο σε υψόμετρο 650 μέτρων είναι κτισμένο το κεφαλοχώρι Άγναντα.
Απλώνεται στη λεκάνη που σχηματίζεται από τα βουνά Τζουμέρκα και Ξηροβούνι, έχοντας το ψηλότερο σημείο της στο φύτρωμα του βουνού και τα χαμηλότερο να βρέχεται σχεδόν από τον Άραχθο ποταμό.
Γύρω της βρίσκονται άλλα χωριά (Τζουμερκοχώρια), όπως η Πράμαντα, οι Κτιστάδες, οι Ραφταναίοι, τα Κουκούλια, το Γραικικό, ο Καταρράκτης. Από το κέντρο του χωριού περνά ο Αγναντίτικος (χείμαρρος, που εκβάλλει στον Άραχθο), ο οποίος χωρίζει το χωριό σε δύο συνοικίες.
Η λέξη Άγναντα παράγεται από το επίθετο “Άγναντος,-η,-ο”, που σημαίνει “ανοιχτό μέρος”, από το οποίο μπορούμε να παρατηρούμε τι συμβαίνει, όχι μόνο γύρω μας, αλλά και μακριά μας. Τα Άγναντα, είναι χωριό συγκεντρωμένο με πυκνή δόμηση και σε αμφιθεατρική διάταξη.
Η Γέφυρα της Πλάκας απέχει 15 χλμ. από το χωριό και αυτό καθιστά τα Άγναντα ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης για να επισκεφθείτε την κοντινή περιοχή. Επίσης, μια ποικιλία υπαίθριων δραστηριοτήτων όπως ράφτινγκ, κανό και πεζοπορία, προσφέρονται από τους τοπικούς ξεναγούς.
Μην ξεχάσετε να επισκεφτείτε τον παλιό μύλο στο κέντρο του χωριού, καθώς είναι ένα από τα καλύτερα αξιοθέατα των Τζουμέρκων.
Τα Άγναντα απέχουν 55 χλμ. από την Άρτα. Πρόκειται για ένα Τζουμερκοχώρι πνιγμένο κυριολεκτικά από τα έλατα, τα πλατάνια, τα πεύκα και τις κουμαριές.
Η πλούσια βλάστηση και τα φυσικά τρεχούμενα νερά είναι τα χαρακτηριστικά του χωριού και ένας από τους λόγους που το επισκέπτονται τόσοι πολλοί ταξιδιώτες. Στα Άγναντα θα βρείτε παραδοσιακούς ξενώνες που προσφέρουν ζεστή φιλοξενία και καλό ηπειρώτικο φαγητό.
Τι αξιοθέατα να δείτε κοντά στο χωριό της Αγνάντας
1) Νεροτριβή
2) Γέφυρα Πλάκας
Το γεφύρι της Πλάκας ήταν πιθανότατα το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, με διαστάσεις 61 μ. μήκους, 20 μ. ύψους και 40 μ. περίπου άνοιγμα καμάρας. Χτισμένο το 1866 πάνω στον Άραχθο ποταμό, όπου μέχρι το 1913 αποτελούσε το φυσικό σύνορο μεταξύ του ελληνικού και τουρκοκρατούμενου κράτους. Τον Φεβρουάριο του 1944, στο τελωνείο δίπλα στο γεφύρι, υπογράφηκε η ιστορική συνθήκη ανακωχής ανάμεσα στις αντιπροσωπείες του ΕΔΕΣ και του ΕΑΜ, του Ζέρβα και του Βελουχιώτη.
3) Μονή Πλάκας
Η Μονή Μουχουστίου βρίσκεται στο χωριό Πλάκα Ραφταναίων, στο δρόμο μετά το Καλέντζι. Είναι αφιερωμένη στη Γέννηση της Θεοτόκου και γιορτάζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Πιθανολογείται ότι ανεγέρθηκε στις αρχές της Τουρκοκρατίας. Οι τοιχογραφίες του καθολικού της μονής χρονολογούνται στο 1694, ενώ διαθέτει περίτεχνο διάκοσμο.
4) Καταρράκτης
Ο εντυπωσιακός δίδυμος καταρράκτης βρίσκεται στο χωριό Καταρράκτης των κεντρικών Τζουμέρκων σε υψόμετρο περίπου 1.360 μ. και απέχει από τον Καταρράκτη 3-4 χλμ. Είναι προσβάσιμοι από πλακώστρωτο μονοπάτι και για ευκολότερη περιήγηση στη βάση τους υπάρχει ξύλινο γεφυράκι.
Πως θα φτάσετε στον παράδεισο της Αγνάντας
Μέσω Άρτας και αφού περάσετε το γεφύρι της, στα 100 μέτρα στρίβετε δεξιά ακολουθώντας την πινακίδα για Άγναντα. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να καλύψετε μία απόσταση 55 χλμ.
Εναλλακτικά με ΚΤΕΛ του Νομού Άρτας:
ΚΤΕΛ Άρτας: 26810 27367
ΚΤΕΛ Αθήνας: 210 5129363
ΚΤΕΛ Ιωαννίνων: 26510 25014
ΚΤΕΛ Πρέβεζας: 26820 22213
Αγνάντα: Χρήσιμα τηλέφωνα
Δήμος Αγνάντων: 26850 31241, 31700
Κέντρο Υγείας Αγνάντων: 26850 31221
Αστυνομία Αγνάντων: 26850 31208
Δασικός Σταθμός Αγνάντων: 26850 31268
Φωτογραφίες από τον παράδεισο της Αγνάντας