Ποιο είναι το όνειρο όλων των ανθρώπων και δη των Ελλήνων; Να βγάλουν λεφτά. Ιδανικά θα ήθελαν να το κάνουν χωρίς δουλειά, αλλά επειδή αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν γίνεται, θα ήθελαν να βγάζουν παραπάνω λεφτά για λιγότερες ώρες δουλειάς. Άλλωστε, μιλάμε για τον πιο σκληρά εργαζόμενο με πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα και μισθούς ίσους με μια βραδιά αληθινού ΠΑΣΟΚου στα μπουζούκια. Αυτό βέβαια δεν ισχύει για όλους τους Έλληνες. Υπάρχει μια μειοψηφία η οποία μπορεί να χαίρεται γιατί βγάζει σε 6 μήνες εισόδημα που θα έβγαζε ο μέσος Έλληνας σε ένα χρόνο. Όχι εν έτει 2018. Εν έτει 2009 και πίσω. Κι όλα αυτά σε ένα νησί, όχι σε μεγάλο αστικό κέντρο.
Πριν σας αποκαλύψω για ποιο ελληνικό νησί μιλάμε, θα σας δώσω λίγα δευτερόλεπτα να το βρείτε. Δεν είναι και καμία σπαζοκεφαλιά. Είναι πολύ συγκεκριμένα τα νησιά της χώρας που προσφέρονται για μεγάλα έσοδα τη θερινή σεζόν. Σε οποιονδήποτε τομέα της οικονομίας τους κι αν κοιτάξουμε. Αν σκέφτηκες τη Μύκονο, έχασες την πρώτη σου μαντεψιά. Αν σκέφτηκες τη Σαντορίνη, τότε έπεσες διάνα. Είναι το πρώτο ή δεύτερο μέρος που το καλοκαίρι φιλοξενεί χλίδα από το εξωτερικό.
Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που βγάζουν τόσα λεφτά; Χοντρικά οι περισσότεροι που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό του νησιού. Ένας σερβιτόρος για παράδειγμα θα παίρνει έναν μισθό 8-9 κατοστάρικα, αλλά αν βάλεις και τα tips που θα φτάνουν το 30άρι κάθε βράδυ, πάμε άνετα στα 2 χιλιάρικα. Για τέτοια ποσά μιλάμε σε νησί σαν τη Σαντορίνη. Αλλά και πάλι. Εντυπωσιακός μισθός μεν, όχι τόσο για να σε καλύψει για έναν ολόκληρο χρόνο.
Η μειοψηφία που αναφέραμε δεν είναι άλλη από τους ιδιοκτήτες κατοικιών. Εκείνους που μπήκαν εντελώς πειραματικά στη σκέπη του Airbnbτο 2014 και δεν φανταζόντουσαν με τίποτα ότι 4 χρόνια αργότερα θα είναι απλά εισοδηματίες. Δεν θα χρειάζεται να δουλεύουν δηλαδή. Όχι μόνο τους μήνες της θερινής σεζόν. Ολόκληρο το χρόνο.
Σύμφωνα με στοιχεία που αναγράφονται στα στατιστικά του Airbnb, ο μέσος όρος εισοδήματος για έναν ενοικιαστή στη Σαντορίνη είναι σχεδόν στα 4 χιλιάδες ευρώ. Κι αυτό το ποσό αφορά τους κεντρικούς μήνες στη θερινή σεζόν. Δηλαδή τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μέσα στον Αύγουστο το εισόδημα μπορεί να ξεπεράσει και τα 5 χιλιάδες ευρώ! Είναι ενδεικτικό πως το ημερήσιο κόστος μισθώματος ανέρχεται στα 220 ευρώ και φτάνει ως και τα 250. Η πληρότητα δε του νησιού είναι στο 76%. Θα πει κάποιος ότι 3 μήνες δεν είναι αρκετοί για να ζήσεις ένα χρόνο.
Μόνο που η Σαντορίνη δεν είναι νησί με 3 μήνες σεζόν. Είναι νησί που από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Νοέμβρη έχει τουρισμό.Μιλάμε για 7 μήνες. Αν τους 3 πιο ζεστούς μήνες ένας ενοικιαστής βγάζει 10-12 χιλιάρικα και τους άλλους 4 έχει έσοδα συνολικά άλλα τόσα, τότε μιλάμε για 20 χιλιάδες ευρώ.
Ένα δεύτερο αντεπιχείρημα είναι η υψηλή φορολόγηση που υφίστανται πλέον οι ιδιοκτήτες. Συγκεκριμένα, για ένα εισόδημα τέτοιου μεγέθους υπάρχει φορολογία στο 37%, εφόσον παρέχει και υπηρεσίες καθαρισμού, πέραν των κλινοσκεπασμάτων. Πολύ εύλογα μπορούμε να υποθέσουμε ότι μένουν αρκετά λιγότερα λεφτά, αν συνυπολογίσουμε και το κόστος συντήρησης. Σωστά όλα αυτά.
Το στοιχείο εκείνο που αλλάζει τα δεδομένα είναι ότι το 86% των ιδιοκτητών Airbnb στο νησί, δεν έχουν μόνο μία κατοικία τέτοιας χρήσης. Κάθε ένας διαθέτει τουλάχιστον άλλες 2 και μόνο το 14% είναι με ένα οίκημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για 3 σπίτια με μέσο όρο τα 17 χιλιάρικα εισόδημα για το καθένα, ανεβάζουν τα έσοδα στα 51 χιλιάρικα. Κι αυτό το ποσό απορρέει από τις χαμηλότερες εκτιμήσεις. Αν απ΄αυτά αφαιρέσουμε τα 23-24 χιλιάρικα για όλες τις υποχρεώσεις προς το κράτος και την συντήρηση, πάμε στα 27 χιλιάδες ευρώ.
Για να καμφθούν οι όποιες άλλες ενστάσεις, ας κάνουμε μια στρογγυλοποίηση προς τα 25. Μιλάμε για ένα ποσό που εξασφαλίζει ανετότατη ζωή όλο το χρόνο και μπορεί να προσφέρει στον κάτοχο μεγάλες δυνατότητες σε ταξίδια κτλ.
Αν πάλι επιχειρήσει κανείς να μειώσει το εύρος και να εστιάσει σε όσους νοικιάζουν τις κλασσικές βίλες που διαθέτει το νησί, με πισίνα, τζακούζι και ό,τι άλλο δείγμα υψηλής διαβίωσης, το εισόδημα μπορεί να φτάσει για ένα μήνα τα 15-20 χιλιάρικα.
Τούτο αποδεικνύει και την δυναμική του τουρισμού στη χώρα σε συνδυασμό με τη δυναμική της πλατφόρμας του Airbnb. Μην ξεχνάμε ότι αποτελούμε μια από τις 3-4 καλύτερες αγορές. Και προς το παρόν έχουμε το πλεονέκτημα ότι ανταγωνιστικές αγορές όπως το Παρίσι και η Βαρκελώνη, δέχονται «πλήγματα» από την δίκαιη αντίδραση των ντόπιων.