Λιμένι, το πανέμορφο πυργοχώρι της Μέσα Μάνης που βρέχει η θάλασσα

Εκεί που η λακωνική γη συναντά το εκτυφλωτικό γαλάζιο της θάλασσας και ο ευεργετικός ήλιος αντανακλάται σε κάθε πέτρα και κάθε βράχο, εκεί χτυπά η καρδιά της Λακωνικής Μάνης, της λεγόμενης και Μέσα Μάνης.

Σε απόσταση περίπου πέντε χιλιομέτρων από την Αρεόπολη και είκοσι επτά χιλιομέτρων από το Γύθειο, το Λιμένι είναι ένας από τους ομορφότερους οικισμούς της περιοχής.

 

 

Σαν σκηνικό από ταινία, το Λιμένι συνδυάζει την αυστηρότητα που χαρακτηρίζει όλη τη Λακωνική Μάνη με την υπέροχη, σχεδόν διάφανη, θάλασσα που φτάνει ως τα σπίτια. Πέτρινα κι αυτά, κάνουν ακόμα πιο έντονη την εναλλαγή των χρωμάτων: καφέ και γκρι της πέτρας και του τοπίου, γαλάζιο του νερού και του ουρανού.

Καλά προστατευμένος μέσα σε όρμο, ο οικισμός είναι καθηλωτικός με τις αυστηρές γραμμές του και τις εκθαμβωτικές μέσα στη λιτότητά τους γωνιές του.

 

 

Μέσα στον όρμο υπάρχουν ελάχιστα σημεία αμμουδιάς, για όσους κάνουν τις βουτιές τους, καθώς βράχοι, μέσα και έξω από το νερό, επιβεβαιώνουν την άγρια ομορφιά του τοπίου.

Οι περισσότεροι επιλέγουν τη μεγάλη παραλία ανάμεσα στο Νέο Οίτυλο και το Καραβοστάσι.

Το Λιμένι ήταν παραδοσιακός οικισμός των Μαυρομιχαλαίων και στην περιοχή βρίσκεται τόσο ο τάφος όσο και προτομή του μανιάτη Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.

 

 

Αφεθείτε στη γοητεία της Λακωνικής Μάνης και αδράξτε την ευκαιρία για να εξερευνήσετε την περιοχή γύρω από το Λιμένι. Το Γύθειο, το σπήλαιο Διρού, η πανέμορφη Βάθεια, η επιβλητική Αρεόπολη είναι μερικά από τα μέρη που αξίζουν μια στάση.

Παλιά πέτρινα σπίτια ισορροπούν ριψοκίνδυνα πάνω σε μια λωρίδα γης ανάμεσα στην άγρια θάλασσα και την απότομη πλαγιά με τα λίγα ψηλόκορμα κυπαρίσσια.

Το Λιμένι σε συλλαμβάνει σχεδόν αδιάβαστο, καθώς κατηφορίζεις το δρόμο που συνδέει το Οίτυλο με την Αρεόπολη.

 

 

Εμφανίζεται μπροστά σου ξαφνικά, ξεπροβάλλοντας μέσα από ένα μικρό όρμο και είναι το επίνειο της Αρεόπολης.

 

Εδώ δεσπόζει το τετραώροφο πυργόσπιτο των Μαυρομιλαχαίων με τα τοξωτά ανοίγματα. Ο οικισμός, άλλωστε, ήταν η γενέτειρα του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που κήρυξε την επανάσταση στη Μάνη το Μάρτιο του 1821.

 

 

Τριγύρω, πέτρες που πάνω τους έχει ξεραθεί το αλάτι της θάλασσας και πυργόσπιτα από γκρίζα πέτρα χτισμένα πάνω στα δυσδιάκριτα όρια στεριάς και θάλασσας.

 

Καθόμαστε στα λαξευμένα από τα κύματα ανισόπεδα πεζούλια και βγάζουμε τα παπούτσια μας. Τα γλυκά νερά που έρχονται από τις υπόγειες σπηλιές και ανακατεύονται με τη θάλασσα είναι ακόμα κρύα για βουτιές.

 

 

Το Λιμένι ήταν η έδρα και το λιμάνι των Μαυρομιχαλέων και σύμφωνα με την παράδοση ο Γ. Μαυρομιχάλης (παππούς του Πετρόμπεη) παντρεύτηκε μια νεράιδα που συνάντησε σε απόμερη παραλία.

 

Με αυτό το γεγονός εξηγούσαν οι ντόπιοι και την μαγευτική ομορφιά των Μαυρομιχαλέων που τους θεωρούσαν νεραϊδογέννητους

 

 

Μη χάσετε

Aκόμη και αν τριγυρίσετε για να γνωρίσετε και τη γύρω περιοχή όπως τους οικισμούς Νέο Οίτυλο, Καραβοστάσι και Οίτυλο, μη ξεχαστείτε. Επιστρέψτε για να δείτε το ηλιοβασίλεμα που έχει καταπληκτικό κόκκινο χρώμα.

 

 

Καθίστε σε ένα από τα πέτρινα πεζούλια και ξεχάστε για λίγο το έξυπνο κινητό σας ή τη φωτογραφική μηχανή σας. Το post με hashtag #bestsunset μπορεί να περιμένει.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Δείτε τις εικόνες:

Related posts

Δεν το βάζει ο νους σου.. Ένα ελληνικό χωριό στα καλύτερα του κόσμου για το 2024 σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού

Οφθαλμαπάτη ή ανεξήγητο φαινόμενο; Ο δρόμος στην Πιερία που έγινε αντικείμενο μελέτης και συζήτησης

Καμία Αράχωβα, κανένα Πήλιο: Αυτός είναι ο απόλυτος χειμερινός προορισμός με καλό φαγητό – Μια ανάσα από την Αττική